Avrupa Komisyonu'ndan Rusya'ya yeni tavır

Avrupa Komisyonu, Ukrayna krizinde ilerleme sağlanamaması nedeniyle ek yaptırımlarda Rus devlet şirketleri ve bankalarını hedef aldı.

Avrupa Komisyonu'ndan Rusya'ya yeni tavır
Avrupa Komisyonu'ndan Rusya'ya yeni tavır
GİRİŞ 03.09.2014 00:22 GÜNCELLEME 03.09.2014 00:22
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 Komisyon, Rus devlet şirketlerinin Avrupa mali piyasalarına girişini sınırlandıracak.

Rus basınında yer alan haberlere göre Rusya’nın, Donbas’ta savaşan vatandaşlarını geri çekmemesi ve tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan eden bölgeleri silah bırakmaya zorlamaması durumunda yeni yaptırım paketinin kabul edileceği belirtildi. AB liderleri, pazar günü aldıkları kararla Rusya’ya bir hafta süre tanımıştı. Yeni yaptırımlarla ilgili kararın hafta sonunda açıklanması planlanıyor.

Rus devlet şirketlerinin ve devlet bankalarının AB ülkelerinden fon kullanımının yasaklanması, sadece savunma sanayi için öngörülen çifte amaçlı ürünlerin tüm alanlar için genişletilmesi, ihracat yasağı getirilen ileri teknoloji ürünler listesinin genişletilmesi, devlet bankalarının borç senedi asgari süresinin 90 günden 30 güne indirilmesi yeni yaptırım listesinde yer alıyor. Rusya’nın, uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten ihraç edilmesi de teklif edilebilir.

Avrupa Komisyonu’nun önerdiği yeni yaptırımlar petrol arama ve çıkarım için kullanılan ileri teknoloji ürünlerini de kapsayacak. Yasağın devam eden projeleri de kapsaması durumunda Rusya’nın enerji sektörünün olumsuz etkilenmesi bekleniyor. 

İtalya Başbakanı ve AB’nin Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB’nin 5 Eylül’de Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlarla ilgili son kararını vereceğini açıkladı. 

Batılı ülkeler, Doğu Ukrayna’da milis güçlere destek verdiği iddiası ile Moskova’ya yönelik yaptırımlar uyguluyor. Moskova da yaptırımlara karşı Batılı ülkelerden bir yıl süre ile gıda alımını durdurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, AB’nin yeni yaptırımları konusunda sağduyunun öne çıkmasını ümit ettiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Batının yeni yaptırımlarına karşılık verileceği uyarısında bulundu.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • anlayana 9 yıl önce Şikayet Et
    bu yaptırımlar ukrayna konusunda hiç bir işe yaramaz ! ! !. bu yaptırımlar ukrayna konusunda hiç bir işe yaramaz ! ! ! AB nin bu tavrı uluslararası toplumu germek ve dünyada kutuplaşma oluşturmaktan başka bir işe yaramayacagı KESİNDİR ! ! ! bana göre şu andan itibaren ukrayna konusu kapanmıştır ama ab nin istediği şekilde değil tam tersi şekilde ! ! !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış