AB'nin yeni Rusya yaptırımları devrede

AB, Ukrayna krizindeki rolü nedeniyle Rusya’ya uygulayacağı yeni yaptırımları açıkladı.

AB'nin yeni Rusya yaptırımları devrede
AB'nin yeni Rusya yaptırımları devrede
GİRİŞ 12.09.2014 12:08 GÜNCELLEME 12.09.2014 12:08

Avrupa Birliği’nin (AB) Resmi Gazetesi’nde yayımlanan yaptırım listesinde; Rusya Federal Meclisi Duma'nın Başkan Vekili Igor Lebedev ve Doğu Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların önde gelen liderlerinden Vladimir Zhirinovski de var.

Yaptırım uygulanan isimlerden biri de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Doğu Almanya’daki istihbarat servisi KGB günlerinden yakın bir isim olan Sergei Chemezov. Chemezov, Rus kamu sanayi üretim şirketi Rostec’in başkanı. Bu şirket Rus silah firması Rosoboronexport ve Kırım’da enerji sahaları inşa etmeyi planlayan bir firmayı da kapsıyor.

Ayrıca Rusya’nın dev petrol şirketleri Rosneft, Transneft ve Gazprom Neft de yaptırım listesine girdi.

Yaptırım listesindeki Rosoboronexport firması yaptırımların ihracatlarını zarara uğratmayacağı görüşünde.

Ukrayna yönetimi ise yaptırımların dayanışmayı ispat ettiğini düşünüyor.

RUSYA YÜZÜNÜ ASYA'YA DÖNECEK

AB'nin yaptırım kararının ardından Tacikistan'daki Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde konuşan Rusya lideri Vladimir Putin, Çin ve Orta Asya'daki eski Sovyet cumhuriyetleri ile ekonomik ilişkilerin derinleştirileceği sinyali verdi.

Putin, Şangay İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerin liderlerine "Karşı karşıya olduğumuz bu zorluklar karşısında, işbirliğimizin verimliliğini artırmamız gerektiğini düşünüyorum" diye seslendi. 

Moskova daha önce, yeni AB yaptırımlarına karşı misilleme yapabileceğini açıklamıştı. Bir Kremlin yetkilisi, "Bizim yaptırımlarımız Avrupa'dan araba ithalatını kesmeyi de kapsayabilir. Daha çok hafif sanayide kullanılan arabalar olabilir" demişti. Yetkili, "Umarım Avrupa'da sağduyu galip gelir de bu yaptırımları devreye sokmamıza gerek kalmaz" diye konuşmuştu.

AB, hafta başında yeni yaptırımlar üzerinde anlaşmış ancak Ukrayna'daki ateşkes nedeniyle bunların yürürlüğe girmesi ertelenmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da ülkesinin de Rusya'ya yönelik savunma, finans ve enerji sektörlerini hedef alan sert yaptırımlar uygulayacağını söylemişti.

NATO VE AB ÜYELİKLERİ

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ise gelecek hafta ABD’ye yapacağı ziyaret öncesi, NATO ile üyelik için “özel statü” konusunu güvenceye almayı umduklarını açıkladı.

Poroşenko ayrıca parlamentonun 16 Eylül’de AB’ye katılmayı onaylamak için toplanacağını da ifade etti. Ukrayna’daki sokak gösterileri Kiev yönetiminin AB’den uzaklaşıp Rusya’ya yaklaşması üzerine başlamıştı. Çatışmalar Ukrayna'da devletin zirvesinin değişmesine neden olmuştu.

36 ASKER DAHA SERBEST

Ukrayna'nın doğusunda 5 Eylül'de ilan edilen ateşkes de devam ediyor. Poroşenko, Rusya yanlısı ayrılıkçıların rehin tuttukları 36 askeri daha serbest bıraktıklarını açıkladı.

Perşembe günü de 21 Ukrayna askeri serbest bırakılmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...