Rusya'ya ait 100 tır Ukrayna'ya girdi

Rusya’nın 100 araçtan oluşan ikinci insani yardım konvoyu Donetsk-Rusya sınırında gümrük denetiminden geçerek Ukrayna’ya girdi.

Rusya'ya ait 100 tır Ukrayna'ya girdi
Rusya'ya ait 100 tır Ukrayna'ya girdi
GİRİŞ 13.09.2014 10:51 GÜNCELLEME 13.09.2014 10:51

Rusya’nın Güney Gümrük Direktörü Rayan Farukşin, Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde insani yardım konvoyunun kontrolleri yapıldıktan sonra Ukrayna’ya giriş yaptığını söyledi.

İnsani yardım konvoyunun gümrük işleri Rus yetkililer tarafından yapılırken, Ukraynalı gümrükçüler de denetimlere eşlik etti. Konvoydan 70 civarında aracın Doğu Ukrayna’da iç savaşın yaşandığı Lugansk bölgesine gideceği belirtildi. 

Tek taraflı olarak Kiev’den bağımsızlığını ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti’nden yapılan açıklamada Rusya’nın gönderdiği ikinci insani yardım konvoyunun bugün bölgelerine ulaşmasını bekledikleri belirtildi. Yerel yetkililere göre Rusya konserve, şeker, un ve diğer gıdaların yer aldığı 1880 tonluk yardımı 200’e yakın araçla bölgeye ulaştıracak.

Rusya’nın ilk yardım konvoyunu 280 araçla Ağustos sonunda bölgeye göndermiş, bir hafta kadar gümrük işlemlerinin beklenmesi nedeni ile sorunlar oluşmuştu. Rusya, Ukrayna ve Batılı ülkeleri insani yardımların ulaşmasını engellemekle suçlarken, Kiev de Rusya’yı gümrük prosedürlerini tam olarak yerine getirmediği için eleştirmişti.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun 5 Eylül’de ateşkes ilanının ardından bölgede kısmi çatışmalar yaşanıyor. Minsk’te yapılan Temas Grubu zirvesinde 12 maddelik protokolü imzalayan taraflar kalıcı barış için çalışmalarını sürdürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e göre bir kısım ülkeler kendi çıkarları için Ukrayna’yı rehin aldı. 

Ukrayna’nın Lugansk ve Donetsk bölgelerinde nisan ayından bu yana devam eden iç savaşta 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 1 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yılmaz Tunç: İki kulübün de sporcuları tarafından karşılıklı arbedeler söz konusu
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!