İsveç'te iktidar yarın değişebilir

İsveç’te yarın hem genel seçimler, hem de il genel meclisi ve belediye seçimleri yapılacak.

İsveç'te iktidar yarın değişebilir
İsveç'te iktidar yarın değişebilir
GİRİŞ 13.09.2014 15:09 GÜNCELLEME 13.09.2014 15:09

Nüfusu 10 milyona yaklaşan ülkede, 7 milyondan fazla seçmen, gelecek dört yıl ülkenin kaderini belirleyecek yeni hükümet, belediye başkanları ile birlikte bölge ve il hükümetlerini belirlemek için sandık başına gidecek. 

İsveç genelinde halihazırda mecliste temsil edilen sekiz siyasi parti ve son Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerindeki çıkışıyla sürpriz yaparak AP’ye milletvekili gönderen Feminist İnisiyatifi de bu seçmenlerden oy alabilmek için yoğun bir kampanya yürüttü.

Yıl boyunca yapılan bütün kamuoyu yoklamaları, bu yarışta muhalefet partisi Sosyal Demokratların (S) başını çektiği Sol İttifak partilerinin (Rödgröna) ipi göğüsleyeceğini gösteriyor. Anket şirketi United Minds’ın 11 Eylül’de yayınladığı ankete göre S yüzde 31,1 oy alırken, onu koalisyon hükümetinin büyük ortağı Moderat (M) Parti 22,8 puanla takip ediyor. Bu iki büyük partiyi göçmen karşıtı İsveçli Demokratlar Partisi (SD) yüzde 11,1, Yeşiller Partisi (MP) yüzde 8,7, Merkez Parti (C) 5,8, Sol Parti (V) yüzde 5,7, Halk Partisi (FP) 5,5 ve Hıristiyan Demokrat Parti (KD) 5,4’lük oy oranı ile izliyor. Feminist İnisiyatifi’ne (FI) de yüzde 2,9’luk bir şans tanınıyor. Bu ankete göre Sol İttifak (S,V,MP) 8,3 puan ile önde gözüküyor. Demoskop’un 2 Temmuz’da yaptığı ankette ise bu fark 12,1 puandı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dolmabahçe'de önemli görüşme! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Haniye'yi kabul etti
Yalanlara tepki gösterip borçları açıkladı! 20 günde 2 milyar TL harcamadıysanız...