İskoçya'daki tarihi oy verme işlemi sona erdi

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasıyla ilgili yapılan tarihi referandum için oy verme işlemi sona erdi.

İskoçya'daki tarihi oy verme işlemi sona erdi
İskoçya'daki tarihi oy verme işlemi sona erdi
GİRİŞ 19.09.2014 00:15 GÜNCELLEME 19.09.2014 05:07

Yaklaşık 4,3 milyon İskoç vatandaşına bugün "İskoçya, bağımsız bir ülke olmalı mı?" sorusu yöneltildi. İskoç seçmenler, yerel saatle 07.00'den (TSİ 09.00) itibaren ülke genelindeki yaklaşık 6 bin seçim merkezinde kurulan sandıklarda oy kullanarak, bağımsızlığa "Evet" ya da "Hayır" dedi.

5 milyon 300 bin nüfuslu İskoçya'da referandumda, ülkede yaşayan 16 yaş ve üzerindeki tüm İskoçlar oy kullanabildi. İskoçya'da 32 bölgede kullanılan oyların sabah saatlerine kadar sayılması ve kesin sonuçların sabah saatlerinde belli olması bekleniyor.

Katılım oranının yüksek olduğu seçim çerçevesinde sayılacak oylar arasında mektup yolu ile kullanılan 789 binden fazla oy da bulunuyor.

Referandumdan "bağımsızlığa evet" sonucu çıkması halinde Edinburgh ile Londra yönetimleri arasında ekonomi, enerji, uluslararası ilişkiler gibi birçok konuda yürütülecek 1,5 yıllık müzakereler sonunda, 24 Mart 2016'da İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan resmen ayrılması ve bağımsız olması bekleniyor. Bağımsızlık ayrıca, Birleşik Krallık'ın toprağının üçte birini kaybetmesi, nüfusunun 5 milyon 300 bin azalması ve 307 yıllık birliğin sona ermesi anlamına gelecek.

"Hayır" sonucu çıkması halinde ise İngiliz hükümetinin, İskoçya Özerk Yönetim Parlamentosu'nun yetkilerini artırma vaadini yerine getirmesi öngörülüyor. İskoçya bölgesel hükümetinin ayrılık talebini gelecekte yeniden gündeme getirebileceği de belirtiliyor. Özellikle İngiltere koalisyon hükümetinin büyük ortağı Muhafazakar Parti'nin 2017 yılında yapmayı planladığı AB üyeliği referandumu gerçekleşir ve İngiliz halkı AB'den çıkma kararı alırsa Avrupa Birliği'nde kalmak isteyen İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) Birleşik Krallık'tan ayrılmak için yeni bir referandum yapılması talebini yeniden seslendirmesi öngörülüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler