Almanya'dan flaş PKK kararı

Almanya'da bazı milletvekilleri tarafından PKK'nın terör listesinden çıkartılması yönündeki taleplere koalisyon hükümetinden cevap geldi.

Almanya'dan flaş PKK kararı
Almanya'dan flaş PKK kararı
GİRİŞ 23.09.2014 10:02 GÜNCELLEME 23.09.2014 10:09

Federal Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, terör örgütleri listesinde bulunan PKK ile ilgili yasağın kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Steinmeier, terör örgütü IŞİD'le mücadelenin PKK konusuyla ilişkilendirilmesine karşı çıktı. PKK yasağının kaldırılmasının düşünülmediğinin altını çizen Bakan Steinmeier, “Irak'ın kuzeyindeki Yezidiler ve Hıristiyanların tehdit altında bulunmaları, ilgili yasak üzerinde yeniden etraflıca düşünmeyi gerektirmiyor.” dedi. “PKK yasağının gerekçeleri geçmişe dayanıyor.” şeklinde bir hatırlatmada da bulunan Sosyal Demokrat Partili Dışişleri Bakanı Steinmeier, yasak kararının alınmasında terör örgütü PKK'nın Türkiye'deki eylemlerinin etkili olduğunu söyledi. 

Alman devlet kanalında yer alan bir programda terör örgütü IŞİD ile ilgili açıklamalarda bulunan Frank-Walter Steinmeier, “Silahlarımızı Kürt güvenlik birimlerine gönderiyoruz. Bunlar, kendilerini savunanlar.” dedi. Almanya'nın Kuzey Irak Kürtlerine tank savunma silahları, makinalı tüfekler ve cephanelikler gönderdiğini belirten Steinmeier, Alman askerlerinin ilgili mühimmatları Kürtlere dağıtmakla görevlendirildiklerini, askerlerin ayrıca Kürt savaşçıları silahların kullanımı noktasında eğittiklerini de kaydetti. Steinmeier, Alman askerlerinin doğrudan savaşa katılmayacaklarını da bir kez daha hatırlattı.

Steinmeier ayrıca, IŞİD'le mücadele kapsamında Suriye'deki durumun Kuzey Irak'takinden farklı olduğunun altını çizerek, “Suriye'deki savaş alanları ile Irak'takiler birbirine eşit değil, daha zor ve karmaşık.” ifadesini kullandı. Suriye'de sayıları 80 ila 100 arasında muhalif grupların olduğuna dikkat çeken Steinmeier, “Terör örgütü IŞİD ile mücadele için uluslararası bir strateji kaçınılmazdır.” dedi. “İlgili ittifaka Körfez ülkeleri, İran ve Rusya'nın da dâhil olmak istemelerini memnuniyet verici” olarak nitelendiren Steinmeier, “terörist gruplara savaşçıların katılımlarını engellemek ve para aktarımlarını önlemek için mevcut adımlarda önemli ilerlemeler olduğunun” ise altını çizdi. 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak