Ukrayna AB'ye üyelik için başvuracak

Poroşenko, “Strateji-2020” programının hayata geçirilmesinin ardından AB'ye üyelik için başvuracaklarını belirtti.

Ukrayna AB'ye üyelik için başvuracak
Ukrayna AB'ye üyelik için başvuracak
GİRİŞ 25.09.2014 20:14 GÜNCELLEME 25.09.2014 20:14

Poroşenko, düzenlediği basın toplantısında 2020 yılına kadar ülkede gerçekleştirilecek reformlar planını içeren “Strateji-2020” programının 60'a yakın reformu içerdiğini kaydederek, bu reformların hayata geçirilmesinin ardından ülkesinin AB üyeliği için başvurabileceğini kaydetti.

Petro Porşenko, kendisi tarafından sunulan barış planının verimli olacağına inandığını kaydederek, “Bu savaş, kahraman askerlerimizin başarıları sonucunda artık geçmişte kaldı” ifadesini kullandı.

Poroşenko, “özel statü” yasasının Donbas bölgesinin ülkeden ayrılmasını öngörmediğini ve bunun söz konusu bile olamayacağını kaydederek, “Donbas'a herhangi bir özel statünün verilmesi söz konusu değil, sadece yerel yönetime özel rejimin uygulanması söz konusu. Bölgenin Ukrayna'dan ayrılması söz konusu bile olamaz. Sadece, yetkilerin yerel yönetimlere verilmesi süreci olacak. Bu, tüm ülke genelinde başlayacaktır” ifadesini kullandı.

Ülkenin doğusuna Barış Gücü'nün getirilmesine karşı olduğunu ifade ederek, Barış Gücü'nün gayesinin Transdinyester'de kötü bir örnek teşkil ettiğini kaydetti. Poroşenko, "Günümüzde Ukrayna'da 500 AGİT gözlemcisi var. Yarın da insansız hava araçları getirilecektir. Doğudaki ateşkes sürecini AGİT gözlemcileri izleyecektir” ifadesini kullandı.

Poroşenko, önümüzdeki 2 haftanın barış süreci açısından belirleyici olacağını ifade ederek, barış sürecinin hayata geçirilmesine inandığını ve ülkesinin Minsk anlaşmasında belirtilen tüm maddeleri yerine getirmek için elinden geleni yaptığını vurguladı.

Bölgede ateşkes sürecini gözetlemek için Rusya ve AGİT gözlemcilerinin Kharkiv'e gelmesinin planlandığını kaydeden Poroşenko, yarın da bu heyetin Debaltsova'da gözetimlerine başlayacağını vurguladı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir