"İyi Almanca, anadil eğitimiyle mümkün"

Almanya'da “Göçmen Çocuklarında Dil Durumu ve Dil Edinim/Öğrenim Sorunları” sempozyumu yapıldı

"İyi Almanca, anadil eğitimiyle mümkün"
"İyi Almanca, anadil eğitimiyle mümkün"
GİRİŞ 20.10.2014 11:25 GÜNCELLEME 20.10.2014 11:35

Almanya’da gerçekleştirilen “Göçmen Çocuklarında Dil Durumu ve Dil Edinim/Öğrenim Sorunları” sempozyumu akademisyen ve göç kökenlilerin katılımıyla tamamlandı. Sempozyumda eğitimde anadilini iyi öğrenemeyenlerin, Almanca dili öğrenirken zorlandığına vurgu yapılarak, iki dilli eğitime odaklanılmasının öneminin altı çizildi.

“Göçmen Çocuklarında Dil Durumu ve Dil Edinim/Öğrenim Sorunları” sempozyumu 18 Ekim 2014 Cumartesi günü Almanya, Essen Üniversitesi ana yerleşkesinde  gerçekleştirildi. Dil ve Eğitimi Desteklemek İçin İnisiyatif Vakfı ve Die Gaste organizasyonuyla yapılan sempozyuma başta Essen’de yaşayan Türk toplumunun yanı sıra Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden birçok göç kökenli Alman katıldı. Sempozyum, Kuzey Ren Vestfalya Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann’ın gönderdiği video mesajıyla başladı. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Şule Özkaya, Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkan Yardımcısı Dr. Aysun Aydemir ve Kadir Has Üniversitesi’nden Yardımcı Doç. Dr. Çiğdem Bozdağ katılımcılara hitap etti. 

Anadile teşvik

Dil ve Eğitimi Desteklemek İçin İnisiyatif Vakfı ve Die Gaste’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen “Göçmen Çocuklarında Dil Durumu ve Dil Edinim/Öğrenim Sorunları” sempozyumunun  açılışı Kuzey Ren Vestfalya Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann’ın mesajıyla gerçekleştirildi. Göçmen çocuklarının dil sorununun ele alınmasının önemli olduğunu belirten Sylvia Löhrmann, bu konuda Alman dilinin teşvik edilmesi ve anadilin de geliştirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Bakan Löhrmann, göçmen çocuklarının anadillerini öğrenememeleri durumunda diğer dillerin öğreniminin de zorlaştırdığına dikkati çekerek, “Bu aşamada anadilin öğreniminin teşviki için Kuzey Ren Vestfalya bölgesinden önemli çalışmalarımız bulunuyor” dedi.

Geniş bir bakış açısı gerekli

Sempozyumun açılışında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Essen Başkonsolosu Şule Özkaya, göç kökenli nesillerin eğitiminin geniş bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gerekliliğine dikkati çekti. Özkaya ayrıca küreselleşen dünyada iki dilli yetişmenin çok büyük bir zenginlik olduğunu aktardı.

“Bir dil bir insan, iki dil iki insan”

“Göçmen Çocuklarında Dil Durumu ve Dil Edinim/Öğrenim Sorunları” sempozyumunun açılışında Almanya Türk Toplumu Başkan Yardımcısı Dr. Aysun Aydemir, iki dilliliğin önemine yaptığı konuşmayı Türkçe, “Bir dil bir insan, iki dil iki insan” sözleriyle tamamladı.

İki dillilikten korkulmamalı

Sempozyumun açılışının son konuşmasını yapan Kadir Has Üniversitesi’nden Yardımcı Doç. Dr. Çiğdem Bozdağ, iki dilli eğitimden korkulmaması gerekliliğine vurgu yaptı.

Kadir Cansi / Westdeutsche Allgemeine Zeitung

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'