İspanya'da bağımsızlık anketi yüzde elliyi geçmedi

İspanya'nın doğusundaki Katalonya'da yapılan son ankete göre halkın yüzde 49,4'ü bağımsızlık istiyor.

İspanya'da bağımsızlık anketi yüzde elliyi geçmedi
İspanya'da bağımsızlık anketi yüzde elliyi geçmedi
GİRİŞ 31.10.2014 13:36 GÜNCELLEME 31.10.2014 13:36

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde, 9 Kasım'da yapılmak istenen ancak İspanyol hükümetinin Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak engellemeye çalışacağı bağımsızlık yanlısı gayri resmi halk oylaması ile ilgili son ankete göre, Katalanların yüzde 49,4'ü bağımsızlıktan yana oy kullanacak.

Katalonya özerk yönetimine bağlı olarak anketler yapan Kamuoyu Araştırma Merkezi (CEO), halk oylamasında yöneltilecek "Katalonya'nın bir devlet olmasını istiyor musun?" ve buna "evet" cevabını verenlere "Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musun?" sorularıyla ilgili anket sonucunu bugün açıkladı.

Buna göre, ankete katılan Katalanların yüzde 49,4'ünün her iki soruya da "evet" yanıtı vererek bağımsızlıktan yana görüş beyan ettiği belirtildi. İlk soruya "evet", ikincisine "hayır" diyen yüzde 12,6, bağımsız olmayan ancak özerklik hakları genişletilen bir Katalonya'yı savunurken, ilk soruya "hayır" cevabı veren yüzde 19,7, bağımsızlık yanlısı girişimlere karşı çıktığını gösterdi. Geri kalanın ise kararsız olduğu bildirildi.

CEO'nun anketinde dikkati çeken diğer bir sonuç, Katalonya'da şu anda yerel bir seçim olması halinde kazananın, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) olarak gösterilmesi oldu. Mevcut durumda Yönelim ve Birlik Koalisyonu'nun (CİU) kurduğu Katalonya'daki azınlık hükümetine dışarıdan destek veren ve tarihi boyunca bağımsızlık yanlısı bir siyaset izleyen ERC'nin, seçim olması halinde oyların yüzde 23,2'sini (38-39 milletvekili) alarak birinci parti çıkacağı görüldü. Oy oranı yüzde 19,4'e düşecek CİU ise 32-33 milletvekili çıkartabilecek. İspanya'ya bağlı federal bir Katalonya'yı savunan Katalonya Sosyalist Partisi (PSC), yüzde 11,2 (14-16 milletvekili), İspanyol milliyetçisi olan Halk Partisi ise (PPC) yüzde 8,6 (11-13 milletvekili) oy alacak.

Öte yandan, Katalonya özerk yönetim hükümetinin, yasal yollardan sonuç alamadığı 9 Kasım'daki bağımsızlık yanlısı referandumu, gönüllüleri kullanarak gayri resmi bir halk oylaması şeklinde yapma girişimi, İspanyol hükümetinin engeline takıldı.

İspayol hükümetinin, gayri resmi halk oylamasıyla ilgili görüşünü sorduğu Devlet Konseyi, Katalonya'daki yeni girişimin ilkinden daha tehlikeli olduğuna kanaat getirip, oy birliğiyle bunun durdurulması yönünde görüş bildirdi. İspanyol hükümeti de bugün yaptığı Bakanlar Kurulu toplantısında, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Katalonya'daki gayri resmi halk oylaması girişimini engellemek için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika parti kapatma açıklaması
Mevduatta parası olanlar dikkat: Süresi 30 Nisan'da bitiyor!