Danimarkalılara İslamı anlatacaklar

Danimarka Türk Diyanet Vakfı tarafında hazırlanan ve Danimarkalılara camileri, camilerin görevini anlatan film tamamlandı.

GİRİŞ 21.11.2014 16:02 GÜNCELLEME 21.11.2014 17:49

Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı ve Din Hizmetleri Müşaviri Doç. Dr. Ahmet Onay'ın girişimleri ile camilerin ne amaçla ve nasıl kullanıldığını anlatan bir film hazırlandı. Türkçe, Danca ve İngilizce hazırlanan film sayesinde Danimarkalıların, camilerin ne amaçla ve nasıl kullanıldığı, ibadetin nasıl yapıldığı konusunda bilgi sahibi olacakları bildirildi.

Ahmet Onay, yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan filmin tamamlandığını belirtirken, filmi izleyen Danimarkalılar da inançlar arasında diyalog açısından filmin büyük önem taşıdığını söylediler. 

Ahmet Onay, yılda yaklaşık 12 bin kişinin Türk camilerini ziyaret ederek bilgi edindiğine dikkat çekerek bizim Danimarka'da 32 camimiz var. Yaklaşık 12 bin kişi camilerimizi ziyarete ediyor ve camilerin işlevi hakkında bilgi alıyor. Biz de bu ilgiye kayıtsız kalamazdık. Önce din görevlisi rehberi adı altında bir kitapçık hazırladık. Bu kitapçıkta camileri tanıtan kısmı var. 30 imam ve 3 bayan din görevlimiz camilerimizde hizmet verirken gelen ziyaretçilere anlattıkları tercüme ediliyor. Ancak tercümenin nasıl yapıldığı konusunda tereddütlerimiz vardı. Şimdi hazırlanan film ile Danimarkalılar camiler hakkında kendi dillerinde bilgi edinebilecekler. Filmin hazırlanması için, din görevlilerimiz, burada yaşayan insanlarımız, akademisyenler, basın mensupları gibi çok geniş grubun da fikirlerini aldık.  Çekimler profesyoneller tarafından yapıldı. Film, camilerimizde ziyaretçilere gösterilecek ayrıca okullarda da yardımcı eğitim malzemesi olacak dedi.

İSLAM DİNİ HAKKINDA FARKLI KAVRAMLAR ÜRETİLİYOR

Ahmet Onay, son yıllarda İslam dininin batıda farklı kavramlarla gündeme gelmeye başladığını belirterek. "İslam 10 yıl önce Fundamentalizm ile şimdi de terör le anılmaya başladı. Ama gerçekte İslam dini nedir nasıl uygulanır gibi konular arka planda kalıyor. Biz tartışma yaratmak yerine bilgilendirmeyi tercih ettik. Müslümanlar ne ve nasıl düşünürü ortaya koymak istedik. Ayrıca birkaç ay önce piyasaya sürdüğümüz Kuran'ı Kerim'in Danca meali de şu anda en çok satan üçüncü eser haline geldi. Biz gündemi yakından takip ediyoruz Etrafımızda ne olduğunu bilmeden burada yaşamamız mümkün değildir. Filmler, kitaplar kültürün taşıyıcı organlarıdır. Ben 4 yıllık görevim süresinde burada yaşayan vatandaşlarımıza eserler bırakmak istedim. Becerebildimse ne mutlu bana. Sizlere de katkınız için teşekkür ederim" dedi.

Cenaze Firması sahibi Danimarkalı Jens Degn, hazırlanan filmi vakıf binasında seyrettikten sonra “ben Türklerin cenazelerini kaldıran bir kişi olduğum için İslam dini ile yakından ilgileniyorum. Film çok açık ve net olmuş. Danimarkalılar olarak film sayesinde camilerin nasıl bir hizmet sunduğunu kendi ilimizde öğrenme şansı bulacağız. Her kesin kendi dinini özgürce uygulama hakkı var. Bu filmde camilerin sadece ibadet yeri değil, sosyal birlikteliğin, kardeşliğin, sevginin öğretildiği ve eğitim verilen mekanlar olduğunu gördüm. Bizim ülkemizde çok sayıda Müslüman var. Bu film dünyanın birçok bölgesinde gösterilmelidir" dedi.  

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İmamoğlu'nu zora sokacak seçim çalışması! "Buradan itiniz"
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi