'Vahşeti ifade edecek kelime kalmadı'

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, 'Suriye'de işlenen vahşeti ifade edecek kelime kalmadı' dedi.

'Vahşeti ifade edecek kelime kalmadı'
'Vahşeti ifade edecek kelime kalmadı'
GİRİŞ 16.12.2014 14:16 GÜNCELLEME 16.12.2014 14:16

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, dünya genelinde yerlerinden edilen her beş kişiden birinin Suriyeli olduğunu belirterek, "Suriye'de işlenen vahşeti, şiddeti ve insan yaşamına saygısızlığı tam olarak ifade edecek kelime kalmadı" dedi.

Valerie Amos, BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde, Suriye'de giderek kötüleşen insani durum ve işlenen savaş suçlarını anlatarak Konsey'den soruna çözüm bulmasını aksi halde bu trajedinin Suriye'nin bugününü aldığı gibi geleceğini de parçalayacağını dile getirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye insani yardım girişine izin verilmesi ve asker-sivil ayrımı gözetmeksizin yapılan saldırılara son verilmesi için şubatta 2139 sayılı karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatan Amos, "BMGK'nın karar tasarısını kabul etmesinin üzerinden geçen on ayda tasarıdaki talepler taraflarca gözardı edildi. Taraflar en temel insani prensipleri çiğnemeyi sürdürüyor" dedi.

BM tahminlerine göre şubat ayında 100 bin olan ölü sayısının şu anda 200 bin civarında olduğunu kaydeden Amos, bir milyon kişinin yaralandığını ve bu rakamların sürekli arttığını belirtti.

Amos 12.2 milyon Suriyelinin insani yardıma ihtiyacı olduğunu, toplam nüfusun neredeyse yarısının yerlerinden edildiğini kaydederek, "7.6 milyondan fazla Suriyeli ülke içinde yerlerinden edildi. 3 milyondan fazlası da komşu ülkelere sığındı. Dünya genelinde yerlerinden edilen her beş kişiden birisi Suriyeli" dedi.

"Suriye'de işlenen vahşeti, şiddeti ve insan yaşamına saygısızlığı tam olarak ifade edecek kelime kalmadı" diye konuşan Amos, rejimin hava saldırılarını ve varil bombası kullanmayı, "muhaliflerin ve terör örgütlerinin" de sivillerin bulunduğu bölgelerde patlayıcı kullanımı ve intihar saldırılarını sürdürdüğünü ifade etti.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı