Avrupa'da gündem Filistin

Son iki günde Avrupa'da Filistin için tarihi adımlar atıldı. İsrail bu kararlar sonrası adeta ateş püskürdü.

Avrupa'da gündem Filistin
Avrupa'da gündem Filistin
GİRİŞ 18.12.2014 10:01 GÜNCELLEME 18.12.2014 14:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Avrupa'da Filistin için önemli gelişmeler yaşanıyor. Dün ilk önce Avrupa Adalet Divanı Filistin'deki Hamas Örgütü'nü 14 yılın aradan 'terör listesi'nden çıkarma kararı aldı.Bu kararın ardından peş peşe çok önemli haberler geldi. Alınan kararlar, Filistin için büyük önem arz ediyor. Eğer Ürdün'ün sunduğu tasarı kabul edilirse, İsrail'in 1967 sınırlarına geri dönme süreci başlar. İsrail ise bu durumdan oldukça rahatsız. Alınan kararlar sonrası Başbakan Netanyahu adeta ateş püskürdü.

FİLİSTİN TASARISI BMGK'YA SUNULDU

Ürdün'ün sunduğu tasarıda İsrail'in 2017 sonuna kadar işgal ettiği Filistin topraklarından çıkması ve 1967 öncesi sınırlar çerçevesinde Filistin devletinin kurulması isteniyor. Tasarının ne zaman oylanacağı henüz belli değil.

İsrail'in 1967 sınırlarına dönmesi demek, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması ve İsrail ile barış içinde birlikte yaşaması anlamına geliyor.

Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının sunulduğunu ancak bunun müzakerelere kapıyı kapamadığını söyledi.

AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN FİLİSTİN'E DESTEK

İsveç'in Filistin'i tanıması ve Avrupa ülkelerinin parlamentolarında üst üste Filistin'in tanınmasını isteyen tasarıların kabul edilmesinin ardından Avrupa Parlamentosu'nda yapılan oylamada da Filistin'in devlet olarak tanınmasının müzakerelere dönme şartıyla 'prensipte' desteklendiği kararı çıktı.

Bugüne kadar, dünyadaki 193 ülkeden 135'i Filistin'i devlet olarak tanıdı. Avrupa ülkelerindeki tanıma girişimleri ise son dönemde hız kazandı. 

KERRY: DEĞERLENDİRME YAPMAK İÇİN ERKEN

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise, BM Güvenlik Konseyi’ne getirilmesi beklenen Filistin tasarısına ilişkin “İçeriğini görmediğimiz bir şey hakkında yorum yapmak, tamamen şekillenmemiş bir süreç hakkında değerlendirmede bulunmak bizim için erken” diye konuştu.

NETANYAHU ÇILDIRDI: İKİ YÜZLÜSÜNÜZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Avrupa Adalet Divanı'nın, Hamas'ı Avrupa Birliği terör listesinden çıkartmasını "Avrupa’nın ikiyüzlülüğü" olarak nitelendirdi.

Netanyahu, "Bugün 'Avrupa ikiyüzlülüğünün' çok rahatsız edici bir örneğine şahit olduk. İsrail’in savaş suçu işlediği gerekçesiyle Cenevre’de dava açılırken, Lüksemburg’da Avrupa Mahkemesi, Hamas’ı terör örgütü listesinden çıkardı. Hamas ki sayılamayacak kadar savaş suçu ve terör eylemleri düzenleyen Hamas’ın aynısıdır" değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR 6
  • hakan 9 yıl önce Şikayet Et
    Güneydeki sevmediğimiz ülke kahrol emi.
    Cevapla
  • ahmet selli 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah ömrünü kısaltsın israil, dayan filistin Allah ın yardımı pek yakında inşallah.
    Cevapla
  • Vatandaş-Turkey 9 yıl önce Şikayet Et
    Doğru ve Objektif bir değerlendirme olarak gözüküyor. Devam etmesini ümit etmekteyim
    Cevapla
  • cpngu 9 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarin amaci filistin devleti degil Flistin ülke olsa ne olur Israil yine bildigini yapar.Onlarin amaci büyük bir ihtimal ilerki gunlerde kürdistani tanima pilanlari.Simdi bu habere sevindigimizi yarin bize gösterirler.Ona göre.sonrada biz özgürlükten yanayiz derler
    Cevapla
  • mst51 9 yıl önce Şikayet Et
    güzel bi tesbit tebrikler zaten 2015 de öcalanın serbest kalma gibi bi durumu var eğer bırakılmasa kobani olayından büyük olaylar olası gibi kısaca baş kaldırma ayaklanma gibi ülkemiz ne götürür ne getirir onu zaman gösterecek
    Cevapla
  • Mehmed Öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Filistin Dualarımız seninle İsrail beddualarımız seninle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yine başladılar! Seçime 2 gün kala anket operasyonu
İsmail Kartal ve futbolculardan, 'Ligden çekilme' önerisine flaş cevap!