Fransa'da Türk kuruluşu ödül dağıttı

Fransa’nın saygın Türk kuruluşlarından COJEP International geleneksel olarak düzenlediği ödül töreninin yedincisi Strasbourg’ta yapıldı

Fransa'da Türk kuruluşu ödül dağıttı
Fransa'da Türk kuruluşu ödül dağıttı
GİRİŞ 01.02.2015 12:38 GÜNCELLEME 01.02.2015 12:38
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Çok farklı alanlarda yapılan çalışmaları tanıtmak ve teşvik etmek için verilen ödüller sahiplerini buldu.

COJEP International 15 farklı ülkede demokrasi, İnsan Hakları, Irkçılık ve Ayrımcılık ile mücadele, kültürler arası diyalog, gençlik, birlikte yaşama, Yurttaşlık ve İslamofobi ile mücadele alanında faaliyet gösteriyor. Avrupa Konseyinde gözlemci, UNESCO ile ortak faaliyetler, BM’nin ECOSOC kuruluşunda ise danışman statüsünde bir kuruluş.

COJEP 7. Ödül törenleri Strasbourg’un tarihi mekânlarından Salle Mozart’ta 150’ye yakın katılımcı ile gerçekleşti. Ödül törenine ev sahipliği yapan COJEP France genel başkanı Kadir Güzle açılış konuşmasında daha önce ödül verilen ünlü kişileri ve sessiz sedasız medyadan uzak görevlerini yapan kişileri hatırlatarak başladı.

Sanatçı aktör Abdel Malik, futbolculardan Lilian Thuram, Mevlüt Erdinç, IHH genel başkanı Bülent Yıldırım, Feyzullah Kıyıklık, Mevlüt Çavuşoğlu gibi kişilerin daha önce ödül verilmişti.

Daha sonra söz alan COJEP International Genel Sekreteri Celil Yılmaz katılımcılara teşekkür ederek bu ödülün her ne kadar Nobel kadar medyatik olmasa da manevi değerinin yüksek olduğuna ve ödül alan her bir insanın Nobel Ödülünü hak edecek kadar değerli olduğuna dikkat çekti.

Bu yılki ödül töreni ise Fransa’da yaşanan terör olayları ve akabinde gelişen Müslümanlara saldırılar etrafında değerlendirildi.

Irkçılık ve Ayrımclık dalinda FEMYSO (Avrupa Genç Müslümanlar ve Öğrenci Kuruluşları) derneği başkanı Yanis Mahil’e verildi. Yanis Mahil teşekkür konuşmasında bu ödülü ayrımcılıkla mücadele eden tüm dostları adına aldığını belirtti.

Kültürler Arası diyalog dalında ise Alman asıllı Müslüman Abu Bakr Reager’e verildi. Aynı zamanda Avrupa’lı Müslümanlar Birliği derneği başkanı da olan Reager herkesi İslam’ı tanımak için daha çok gezmeye davet etti.

Sivil Toplum kuruluşlar dalında ise İslamofobi ile mücadele CRI (İslamofobi ve Irkçılığa karşı Koordinasyon Merkezi) derneği başkanı Abdelaziz Chaambi’ye verildi. Chaambi yaptığı konuşmada Irkçılığa ve İslamofobiye karşı cesurca mücadele eden, yaşadıkları saldırıları kabul etmeyerek hukiki mücadelelerini başlatan, haksızlığa başkaldıran insanlara adadı.

Ünlü Siyasi Bilimler uzmanı Nabil Ennasri ise Yurttaşlık alanında ödüle layık görüldü. Ennasri teşekkür konuşmasında ilk defa bir ödüle layık görüldüğü için çok mutlu olduğunu ve bunun kendisine daha çok çalışmak için bir teşvik olarak kabul ettiğini söyledi.

İnsani Yardım alanında ise dünyanın bir çok yerine yardımlar ulaştıran Baraka City adlı kuruluşa verildi. Kurum adına ödül alan derneğin Türkiye sorumlusu Caner Keskiner bu tür derneklerin yaptığı faaliyetlerin önemimde dikkat çekti ve verilen ödülün kendilerini duygulandırdığını ifade etti.

Fransız İnsan Hakları Ulusal Danışma Komisyonu (CNCDH) başkanı Christine Lazerges ise İnsan Hakaları alanında faaliyetlerinden dolayı ödül aldı. Törene katılamayan Lazerges yerine yönetim kurulu üyesi Renée KOERING-JOULIN ödülü alırken her sene kendilerinin de ödül verdiğini ve burada ödül alan derneklerin aday olabileceğini hatırlattı.

COJEP onur ödülü ise Başbakan Yardımcı Numan Kurtulmuş beye laik görüldü. Kendisinin yoğun programı nedeniyle katılamadığı törende teşekkür mesajı gönderdi.

Ödül töreninde en çok alkışlanan ve ilgiyle dinlenen ise Edwy Plenel oldu. Birlikte Yaşama dalında ödül alan Plenel MediaPart adlı haber sitesinin kurucusu. Daha önce birçok ünlü gazetede yazarlık ve Genel Yayın yönetmenliği yapan ancak yayın politikasını beğenmediği için istifa eden Plenel geçtiğimiz günlerde “Müslümanlar İçin” (Pour les Musulmans) adlı bir kitap yazmıştı. Kitabında Fransa devletinin Müslümanlar ile sorunu olduğunu, onların ayrımcılığa uğradığını dile getirmişti.

Meslektaşları tarafından bu söylemlerinden dolayı eleştirilen Plenel yaptığı konuşmasında Müslümanları asla karamsar olmamaya ve Medeniyetler çatışması, kıyametçi tezini savunanlara inat daha çok çalışmaya davet etti. Fransız Müslüman ya da Müslüman Fransız olduğunuzu gururla ifade edin. Biri öbüründen asla bağımsız değildir dedi.

Plenel’in kurduğu haber sitesi birçok skandalın ortaya çıkmasını sağlamıştı. Sarkozy’nin gizli paralar aldığını, Finans bakanının İsviçre’de hesabı olduğunu ortaya çıkarmıştı. Haber sitesi reklam almadan ve sadece abonelik üzerine çalıştığı için daha bağımsız hareket edebiliyor.

Program toplu resim çekimi ve ikramlarla son buldu.    

Fatih Karakaya – Haber 7 Fransa

YORUMLAR 1
  • Bekir Öner 9 yıl önce Şikayet Et
    İnşaallah! bir daha Yayına başlayamaz...!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
31 Mart öncesi Ahmed Arif'in şiiriyle Kılıçdaroğlu'ndan manidar gönderme
HDP’li Altan Tan’dan bomba itiraf! Demirtaş ve Zana'ya ayar: Eşini aday yapan...