İlk kez Alevilik bir ülkede yasada

Avusturya'da Federal Meclis'te kabul edilen ve 'İslam Yasası' olarak adlandırılan yasa kapsamında, Alevilik ilk kez yasalara girmiş oldu.

İlk kez Alevilik bir ülkede yasada
İlk kez Alevilik bir ülkede yasada
GİRİŞ 26.02.2015 14:43 GÜNCELLEME 26.02.2015 14:54
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

 Avusturya'da "İslam Yasası" olarak adlandırılan yasa, Federal Meclis'te kabul edildi. Yeni yasa uyarınca, ülkede maşları yabancı bir devletten alan imamlar, bir yıl içinde geri gönderilecek. Yeni düzenleme ile Alevi bayram ve anma günleri, resmi gün olarak kabul edildi. Böylece Alevilik de ilk kez bir ülkede yasalara girmiş oldu.
Avusturya'da yaşayan yaklaşık 500 bin Müslüman'ı doğrudan ilgilendiren yeni yasa şu unsurları taşıyor;

Din görevlilerinin Avusturya sosyal yaşamına vakıf kişiler olması düşüncesiyle yurt dışından memur olarak gelen ve kısa süre sonra ülkelerine dönen ve maaşlarını kendi devletlerinden alan imamların 1 yıl içerisinde ülkelerine gönderilmeleri kararlaştırıldı. Buna göre Diyanet İşlerine bağlı olarak Avusturya’da görevlendirilen memur statüsündeki imamlar Türkiye’ye gönderilecek. Maaşlarını Avusturya devletinden alan imamlar ise görevlerine devam edebilecek.

Cami dernekleri de dahil olmak üzere tüm İslami dernekler, anayasal kurum olan Avusturya İslam Cemaati’ne (IGGiÖ) bağlandı.Dini tatiller belirlenerek çalışan Müslümanlar için yeni haklar tanındı.Viyana Üniversitesi bünyesinde bir ilahiyat fakültesi açılması karar bağlandı.Askeri kışlalarda hastanelerde ve cezaevlerinde din görevlilerinin bulundurulması ve düzenli olarak görev yapmaları yasaya girdi. Müslüman mezarlıkları açılması ve helal kesim yapmak gibi birçok alanda düzenlemeler yeniden yapılandırıldı.

YORUMLAR 3
  • Murat 9 yıl önce Şikayet Et
    Sizler İslamiyeti sadece cami de gördüğünüzden dolayı bu düşünceye sahip olmanız bizler için normal olarak görülür fakat görülüyor ki elin yabancısı bunu daha iyi anlamış ki kendi yasalarında bunu çıkarmışlar
    Cevapla
  • nedim 9 yıl önce Şikayet Et
    Hu çekenleri de yanlış bulduğum gibi alevilerin yapmış oldukları ayini de yanlış buluyorum. Bu yapılan müslümanlıksa ben müslüman değilim, eğer benim inandığım doğru ise onlar müslüman değil. Bir birimizin sırt sıvamasına gerek yok.
    Cevapla
  • aslı 9 yıl önce Şikayet Et
    İslam la aleviliğin ne alakası var? Hiç bir zaman birbirine yakınlığını göremedim. İllaki bir din olması gerekiyorsa kendilerini nereye yakın görüyorlarsa oraya gitsinler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!