''Böyle iyi bir fırsat yakalanmamıştı''

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer: "Hiç bu kadar iyi bir fırsat ele geçmemişti"

''Böyle iyi bir fırsat yakalanmamıştı''
''Böyle iyi bir fırsat yakalanmamıştı''
GİRİŞ 27.03.2015 17:18 GÜNCELLEME 27.03.2015 17:18

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, İsviçre'de devam eden İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde uzlaşma sağlanması çabalarıyla ilgili, "Hiç bu kadar iyi bir fırsat ele geçmemişti" dedi.

Berlin'de Federal Basın Merkezi'nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Schaefer, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in hafta sonunda Lozan kentinde yürütülen müzakerelere katılabileceğini ancak son kararın henüz verilmediğini söyledi.

Steinmeier'in Bild gazetesine yaptığı açıklamadan alıntı yapan Schaefer, İran ile 12 yıldır süren müzakerelerde kapsamlı anlaşmaya hiç olmadığı kadar yaklaşıldığını hatırlattı. Schaefer, müzakerelerde uzlaşma sağlanması çabalarıyla ilgili "Hiç bu kadar iyi bir fırsat ele geçmemişti. Belki de hiç bu kadar iyi bir fırsat olmayacak" diye konuştu.

Son zamanda açık noktaların azaldığına işaret eden Schaefer, gelecek günlerde temel siyasi kararların alınması ümidini taşıdığını belirtti.

İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerin yeni turu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Zarif arasında dün yeniden başlamıştı. Mart sonuna kadar varılması planlanan çerçeve anlaşması öncesinde Kerry ve Zarif öncülüğünde, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerin 29 Mart'a kadar sürmesi öngörülüyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da yarın müzakerelere dahil olması bekleniyor.

İran'ın nükleer kapasitesiyle ilgili görüşmelerde daha önce nihai anlaşmaya ulaşılamamış, 31 Mart'a kadar çerçeve anlaşmaya varılması hedeflenen müzakerelerde 1 Temmuz 2015 tarihine kadar görüşme kararı alınmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!