'Santoro cinayeti dosyası yeniden açılabilir'

Vatikan’a bağlı haber ajansı Fides, 2006'da Trabzon’da öldürülen Rahip Santoro cinayetine ilişkin dosyanın yeniden açılabileceğini öne sürdü

'Santoro cinayeti dosyası yeniden açılabilir'
'Santoro cinayeti dosyası yeniden açılabilir'
GİRİŞ 01.04.2015 18:37 GÜNCELLEME 01.04.2015 18:37

Papa Francesco’nun da bugün düzenlediği bir oturumda Santoro’yu özel olarak anması dikkat çekti.

Fides, Trabzon kaynaklı olarak 27 Mart’ta abonelerine geçtiği haberde, “Rahip Andrea Santoro suikastı, Türk yargısı tarafından yeniden ele alınabilir. Bunu, Fides’in bölgedeki (Trabzon) kaynakları kaydetti” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde bazı Türk basın kuruluşlarının da konuyu gündeme getirdiğine işaret eden ajans, söz konusu haberlerde, bu cinayetten dolayı 18 yıl hapse mahkum edilen 16 yaşındaki (o dönemde) Oğuzhan Akdin’in miyop olmasına rağmen 40 metreden 3 kurşunu da isabet ettirmiş olmasının sorgulandığını aktardı.

Fides, yeni ortaya çıkan bu iddianın, Türk yetkililerin kafasında şüphelere yol açtığını öne sürdü.

Ajans ayrıca, terörizm ve organize suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerekirken cinayetin, emniyetin asayiş birimince kovuşturulmuş olmasının da sorgulandığını belirtti.  
Zirve Yayınevi katliamı iddianamesinde, Zirve Yayınevi cinayeti ile Hrant Dink ve Rahip Santoro cinayetlerinin de 'Kafes Eylem Planı' çerçevesinde yapıldığı değerlendirilmişti. 
İddianamede, Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi'ne (TUSHAD) bağlı "Siyah Kuvvetler" ile "Beyaz Kuvvetlerin" JİTEM ile koordinasyon halinde Rahip Santoro, Hrant Dink ve Zirve Yayınevi cinayetlerini gerçekleştirdikleri iddia edilmişti. Ancak bu davada henüz bir sonuca varılmış değil.

PAPA DA SANTORO’YU ANDI

Bu arada, Katolik Hristiyanların ruhani lideri Papa Francesco’nun, bu haberin servis edilmesinden birkaç gün sonra Rahip Santoro’yu anması dikkat çekti.

Papa, görev yaptığı Trabzon’daki Santa Maria Katolik Kilisesi’nde dua ederken 5 Şubat 2006 tarihinde öldürülen Rahip Andrea Santoro’yu, Hristiyanlık şehitlerinden bahsederken andı.

Aziz Petrus Meydanı’ndaki Genel Kabul Oturumu’nda bugün binlerce inananla bir araya gelen Papa, Paskalya haftası nedeniyle Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesine değinirken, asırlar boyunca birçok kadın ve erkeğin varlıklarıyla, mükemmel bir şekilde İsa’ya olan aşkını ortaya koyduğunu belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’de misyonerlik yapmış olan, Roma Kilisesi rahiplerinden, zamanımızın bir kahramanı olan Don Andrea Santoro’yu hatırlatmak istiyorum. Trabzon’da suikasta uğramadan birkaç gün önce şöyle yazmıştı: ‘Bu insanların arasında yaşamak ve İsa’ya etimi (bedenimi) bağışlamak için buradayım. Sadece kendi etini sunarak kurtuluş yeteneğine sahip olunabilir. İsa’nın yaptığı gibi, sonuna kadar etini sunarak, dünyanın kötülüğü götürülmeli ve acı paylaşılmalı.’ Zamanımızda yaşamış olan bu insan örneği ve diğerleri, yaşamımızı, aşkla kardeşlerimize sunmamız konusunda bizi destekliyor.”

Papa’nın, Santoro’nun söz konusu sözlerini, Antonio Polselli’nin kaleme aldığı Santoro ile ilgili bir kitaptan alıntıladığı belirtildi.

Öte yandan ruhani lider, bugün de birçok kadın ve erkek Hristiyan’ın, inançlarından dolayı şehit edildiklerini ekledi. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kaza gününe dair yeni görüntü ortaya çıktı! O 7 kişi tek tek tespit edildi
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...