Hollandalılar nasıl bu kadar uzadı?

Hollandalıların boy ortalaması, resmi kayıtlara göre sadece 150 yıl içinde 20 santimetre uzadı. Peki Hollandalıların sırrı ne?

Hollandalılar nasıl bu kadar uzadı?
Hollandalılar nasıl bu kadar uzadı?
GİRİŞ 15.04.2015 16:19 GÜNCELLEME 15.04.2015 16:19
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hollandalılar, daha birkaç yüzyıl öncesine kadar dünyanın en kısa boy ortalamalarından birine sahipti. Ancak günümüzde en uzun ırk ünvanını ele geçiren Hollandalı kadınlar 1.71, erkekler ise 1.84 boy ortalamasına sahip.

Uzmanlar bu gelişimin sırrını genellikle zengin et ve günlük tüketilen ürünlere bağlasa da işin tek sırrı bu değil. Çünkü diğer Avrupa ülkeleri de Hollandalılara benzer bir hayat sürüp, benzer ürünler tüketse de boy konusunda onlara rakip olamıyor. Bir örnek vermek gerekirse; son 150 yılda Hollandalılar ortalama 20 santimetre uzarken, Amerikalılar aynı periyotta sadece 6 santimetre uzadı.

94500 KİŞİYE AİT VERİLER İNCELENDİ

Londra Hijyen ve Tropikal İlaç Okulu'nda görevli Dr. Gert Stulp önderliğindeki ekip, Hollandalıların bu sırrıyla ilgili ipuçlarını derledi. "LifeLines" ismi verilen kayıtlarda 1935 ile 1967 yılları arasında Hollanda'nın kuzeyinde yaşayan 94500 kişiye ait veriler incelendi. Verilerde en fazla uzun boylu erkek çocuğa sahip babalar ve annelerin ortalama boyu da yer alıyordu.

Bu veriler ışığında araştırmalarına devam eden ekip, dikkat çekici bir sonuç elde etti. İstatistiklerde, en verimli babaların, ortalamadan 7 santimetre uzun olduğu görüldü. Ayrıca ortalamanın yüzde 24 üzerinde çocuğa sahip olan babaların, yine ortalamanın 14 santimetre üzerinde boya sahip olduğu belirlendi.

UZUN BOYLULAR DAHA DOĞURGAN

Bu veriler diğer ülkelerle karşılaştırıldığında diğer ülkelerde uzun boylu insanların doğurganlık oranının düşük olduğu  ve aynı şekilde uzun boylu Hollandalı kadınların da diğer ülkelerin kadınlarına göre daha doğurgan olduğunu gösterdi.

Bu çalışma genetik testler içermese de, uzun boylu Hollandalıların daha doğurgan olma özelliği, gelecek nesillerin uzamasını hızlandırdığı gerçeğini açığa çıkardı.

Uzmanlar, doğal seleksiyon ile iyi çevresel koşulların bir araya gelmesi sonucu Hollandalılar'ın bugün dünyanın en uzun milleti haline geldiğini ifade ediyor.

Ortalamanın üzerinde uzun olan bireyler gelecek nesillere aktardıkları genleri sayesinde çocuklarının da uzun boylu olmalarında rol oynuyor. Bu nedenle bu kişiler kendilerine miras kalan genlerden ötürü ortalamanın üzerine çıkıyor.

YORUMLAR 5
  • bekir 9 yıl önce Şikayet Et
    Bilimsel aciklama isteyenler emülatörler ve domuz eti gerçeği kitabini okusun. Domuz etindeki yuksek büyüme hormonu kilo ve boyu beraberinde getiriyor. Bunu Alman bilimadamlari söyluyor. Delilleriyle. Bu çeviri kitabı açın okuyun. Ama bu boy uzaması sağlıklı değil. Kas ve bağ dokuları çok zayıf.
    Cevapla
  • rıdvan 9 yıl önce Şikayet Et
    nedeni ile ilgili bir şey yazmadın yüzeysel açıklama
    Cevapla
  • yiğit 9 yıl önce Şikayet Et
    doğal seleksiyon diye bir şey yoktur,bunlar evrimci hurafeleri ve hezeyanları.
    Cevapla
  • abdullah said 9 yıl önce Şikayet Et
    "doğal seleksiyon" vardır.. ama evrimcilerin iddia ettikleri gibi yeni karakterlerin ortaya çıkmasına sebep olmaz.. var olan karakterlerin frekansını yani bulunma sıklığını değiştirir.. birkaç vasat sığır ırkının özelliklerini ıslah yöntemiyle verimli sığır elde etmede olduğu gibi..
    Cevapla
  • ufuk 9 yıl önce Şikayet Et
    Peki, kafanızı kuma gömüp basit düşüneceğinize , bunun bilimsel açıklamasını yaparmısınız?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
7 ilde DEAŞ operasyonu: 23 gözaltı
İBB'nin metro beceriksizliği tam 72 saat sürdü: Seferler normale döndü!