Almanya tazminat ödemeyecekmiş

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble: "Almanya Cumhurbaşkanı tazminattan bahsetmedi. Bu bir yanlış anlaşılma"

Almanya tazminat ödemeyecekmiş
Almanya tazminat ödemeyecekmiş
GİRİŞ 05.05.2015 16:02 GÜNCELLEME 05.05.2015 16:02
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Yunanistan'ın İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin neden olduğu zararlara karşılık Almanya'dan tazminat talebine Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un olumlu yanıt verdiği iddiasına ilişkin, "Almanya Cumhurbaşkanı tazminattan bahsetmedi, bu bir yanlış anlaşılma" dedi.

Schaeuble, Maliye Bakanlığı binasında yabancı basın mensuplarıyla toplantısında, Yunanistan'ın Almanya'dan savaş tazminatı istemesiyle ilgili Gauck'un söylemlerine açıklık getirdi.

Gauck'un İkinci Dünya Savaşı esnasında Almanlar'dan zarar görmüş insanlardan bahsettiğini belirten Schaeuble, "Cumhurbaşkanı bizi, bunları İkinci Dünya Savaşı'nın üzerinden 70 yıl geçmiş olmasına rağmen unutmayalım diye uyardı" diye konuştu.

Yunanistan'ın tazminat talebine Gauck'un olumlu cevap verdiği iddialarına ilişkin Schaeuble, "Almanya Cumhurbaşkanı tazminattan bahsetmedi, bu bir yanlış anlaşılma. Sadece İkinci Dünya Savaşı'yla ilgili sorumluluklarımızı hatırlattı" dedi.

Schaeuble, Yunan siyasetçilerin 300 milyar avronun üzerinde savaş tazminatı talebinden bahsetmesinin işleri kolaylaştırmadığını kaydederek, müzakere süresince "Yunanistan'dan belki biraz sertlik gördüklerini" belirtti.

Yunanistan'ın son zamanda borçlarını çevirmekten dolayı likit varlıklarının da azaldığına işaret eden Schaeuble, "İhtimal dahilinde her şey olabilir. Yunanistan'a yardım etmek için imkanlarımız dahilinde her şeyi yapacağız" ifadesini kullandı.

Gauck, Yunanistan'ın tazminat talebiyle ilgili, tarih bilinci olan ülkesinin telafi imkanlarını incelemesinin doğru olacağını söylemişti.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert ise Federal Basın Merkezi'ndeki toplantıda yaptığı açıklamada, "Tazminat tartışmaları konusunda yeni bir şey söyleyemem. Almanya'nın tutumu açık" ifadesini kullanmıştı. Seibert, Cumhurbaşkanı Gauck'un sözlerinin hatırlatılması üzerine, "Cumhurbaşkanı, Alman hükümetinin yasal tutumunu paylaşıyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yunanistan, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin neden olduğu zararlara karşılık Almanya'nın tazminat ödemesini ve savaş sırasında çalındığı iddia edilen tarihi eserleri iade etmesini istiyor.

Almanya ise savaş sonrasında müttefik ülkelerle yapılan anlaşmalarla bu konunun siyasi ve yasal olarak kesin şekilde kapandığını savunuyor.

YORUMLAR 1
  • sizi gidi bedavacılar 8 yıl önce Şikayet Et
    çapulcu yunanlar, bedava geçinmek için takla atıyorsunuz. siz önce tarihte yaptığınız katliamların hesaplarını bir verinde görelim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ortadoğu’da savaş dahil başka krizlerin ilk vuracağı ülkelerden birisi de Türkiye
Tanju Özcan'dan, Mansur Yavaş itirafı! Emeklilere verdiği vaadi tutmadığı ortaya çıktı