'Papa'nın sözleri Abbas'a has değil'

Papa Francesco’nun Mahmud Abbas’a “barış meleği” diye hitap ettiğinin öne sürülmesine gelen tepkiler üzerine Vatikan’dan açıklama geldi.

'Papa'nın sözleri Abbas'a has değil'
'Papa'nın sözleri Abbas'a has değil'
GİRİŞ 18.05.2015 16:21 GÜNCELLEME 18.05.2015 16:21

Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Cumartesi sabahı Papa Francesco ve Mahmud Abbas arasında gerçekleşen görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Papa, 20 dakikalık görüşme sırasında Abbas’a, üzerinde “barış meleği” figürü olan bir madalyon hediye etmişti. 

Vatikan’a yakın yayın organları Papa’nın bu sırada, “Bu (melek), savaşın kötü ruhunu yok eder. Bunu sizin için düşündüm. Siz de bir barış meleği olabilirsiniz” temennisinde bulunduğunu aktarmıştı. 

Ancak İtalyan ve yabancı birçok yayın kuruluşu ise Papa’nın Abbas’a, “Sen bir barış meleğisin” dediğini öne sürmüştü. 

“PAPA, ABBAS’I BARIŞLA MEŞGUL OLMAYA CESARETLENDİRMEK İSTEDİ”

Bu aktarımlar ve Yahudi toplumunun tepkisi üzerine gazetecilere açıklama yapan Peder Lombardi, buluşma sırasında orada olduğunu, ancak liderlerin birbirlerine tam olarak ne dediğini duyamadığını belirterek şöyle konuştu: 

“Papa, buluşma sırasında Filistin lideri Abu Mazen’i (Mahmud Abbas) barışla meşgul olmaya cesaretlendirmek istedi. Papa’nın bu niyetle, üzerinde barış meleği sembolü olan aynı hediyeyi sadece Abbas’a değil, kendisini ziyaret eden birçok devlet liderine de verdiğini belirtmenin gerekli olduğuna inanıyoruz.”

Daha sonra Vatikan’a yakın yayın yapan Sismografo adlı internet sitesine konuşan Lombardi, “Bu, Papa’nın sıklıkla kendisini ziyaret eden liderlere hediye ettiği bir madalyondur. Modern bir sanatçının eseri olan ve ‘Barış Meleği’ni simgeleyen büyük bronz bir madalyondur. Papa hediye ederken de liderlere bunun, barış temennisi ve barış için çalışmanın gerekli olduğu anlamına geldiğini de birkaç kelimeyle hep açıklar” ifadelerini kullandı. 
Hediyenin anlamının çok net olduğunun altını çizen Lombardi, “Barış için çalışılmasını dilemek ve bununla meşgul olmaya davet etmektir” dedi. 
Roma Yahudi Toplumu Başkanı Riccardo Di Segni, Papa’nın sözleri üzerine Twitter’da paylaştığı iletisinde, “Hepimizin barış meleklerine ihtiyacı var, ama bunların gerçek melekler ve gerçek barış olması gerek” ifadelerini kullanarak, Papa’ya tepkisini ortaya koymuştu. 
Vatikan’ın, Filistin’i bağımsız bir devlet olarak muhatap alacağı ilk resmi anlaşmaya önümüzdeki günlerde imza koyacak olması da İsrail’in tepkisine yol açmıştı. 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu