Nükleer müzakerelerde son üç gün

Nükleer müzakereler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in katılımıyla devam ediyor

Nükleer müzakerelerde son üç gün
Nükleer müzakerelerde son üç gün
GİRİŞ 27.06.2015 16:30 GÜNCELLEME 27.06.2015 16:30

İran ile 5+1 ülkeleri arasında nihai anlaşma metninin yazımı amacıyla yürütülen müzakereler, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in katılımıyla devam ediyor.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki Palais Coburg Otel'de gerçekleştirilen görüşmelere Birleşmiş Milletler'in (BM) beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 grubu ve İranlı diplomatlar katılıyor.

Müzakerelere dün gece Viyana'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve sabah Viyana'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de katıldı.

Zarif, gazetecilere yaptığı açıklamada, birkaç gün içinde iyi bir sonuç almayı umduklarını belirterek, "Zaman önemli değil, iyi bir anlaşmaya ulaşmak önemlidir. Eğer karşı taraf bütün yaptırımları kaldırır, aşırı taleplerden vazgeçerse herkesin faydalanacağı bir anlaşmaya sahip olabiliriz" dedi.

Kerry ise bir anlaşmaya ulaşmak için umutlu olduklarını ancak "zor sorunların devam ettiğini" söyledi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Abbas Arakçi de "Müzakereleri geçmişteki gibi birkaç ay uzatma niyetimiz yok. Belki birkaç gün uzayabilir" ifadelerini kullandı.

İngiltere, Fransa ve Almanya Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de yarın müzakerelere katılması bekleniyor.
İsviçre'nin Lozan kentinde 2 Nisan'da varılan çerçeve anlaşma temelinde müzakereleri yürüten taraflar, 30 Haziran'a kadar yaptırımları kaldıran ve nükleer faaliyetleri sınırlandıran kapsamlı bir anlaşma metnini yazmaya çalışıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü