Merkel: Arnavutluk'un yanındayız

Almanya Başbakanı Angela Merkel "Biz her zaman Arnavutluk'un yanındayız. Bir an önce şartları tamamlayıp AB'ye üye olmasını istiyoruz" dedi.

Merkel: Arnavutluk'un yanındayız
Merkel: Arnavutluk'un yanındayız
GİRİŞ 08.07.2015 19:02 GÜNCELLEME 08.07.2015 19:03

Merkel, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki temasları kapsamında, Başbakan Edi Rama ile bir araya geldi. Merkel, hükümet binası önünde askeri törenle karşılandı.

"İYİ ANCAK YETERSİZ"

Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Merkel, iki ülke arasındaki ilişkilerin "iyi ancak yetersiz" olduğunu belirterek, "İlişkilerimizin özellikle ekonomi ve ticaret alanlarında çok daha iyi olması gerekiyor" diye konuştu.

Arnavutluk'taki mevcut yasaların ve adalet sisteminin Alman yatırımcıların sorunlarına çözüm bulacak şekilde olması ve güven vermesi gerektiğini söyleyen Merkel, Arnavutluk'un komünizmin ardından büyük ilerlemeler yaşadığını ancak özellikle adalet alanında daha çok ilerlemesi gerektiğini vurguladı.

"ARNAVUTLUK'UN YANINDAYIZ"

Merkel, Almanya'nın her zaman Arnavutluk'un yanında olduğuna işaret ederek, Arnavutluk vatandaşlarının Almanya'da göçmen statüsü alamayacağını ancak ortak projeler kapsamında meslek sahibi vatandaşların Almanya'da çalıştırılabileceğini kaydetti.

Arnavutluk'un AB'ye aday ülke statüsüne sahip bir ülke olduğunu anımsatan Merkel, "Biz her zaman Arnavutluk'un yanınızdayız. Bir an önce şartları tamamlayıp AB'ye üye olmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Merkel, Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilere de değinerek, bu kapsamda Arnavutluk ve Sırbistan başbakanlarının karşılıklı ziyaretlerinin son derece olumlu olduğuna dikkati çekti.

 

- "AB'den hediye istemiyoruz"

 

Arnavutluk Başbakanı Rama da ilk kez bir Almanya başbakanının ülkesini ziyaret ettiğini hatırlatarak, Merkel'in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Son bir yıl içerisinde Merkel ile üç kez bir araya geldiklerini aktaran Rama, Arnavutluk'a verdiği destekten dolayı Almanya'ya ve Merkel'e teşekkür etti.

Rama, bölge ülkeleri arasındaki iyileşen ilişkilere de dikkati çekerek, buna en güzel örneğin sürekli iyiye giden Arnavutluk-Sırbistan ilişkileri olduğunu, bu süreçte AB'ye entegrasyon sürecinin çok etkili olduğunu kaydetti.

Balkan ülkelerinin AB'ye muhtaç olduğu kadar AB'nin de Balkan ülkelerine muhtaç olduğunu söyleyen Rama, "Bölge ülkelerinin entegrasyonu sadece bu ülkelerdeki reformlardan ibaret olmamalı. AB de elinden geleni yapmalıdır. AB'den hediye istemiyoruz. Reformları sadece AB istediği için değil, halkımızın refahı için yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Tiran'daki temasları kapsamında ayrıca Cumhurbaşkanı Buyar Nişani ile görüştü.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!
Küçükçekmece’de silahlı kuyumcu soyguncuyu etkisiz hale getirdi