Murat Bey Camii ibadete açıldı

TİKA tarafından restore edilen Yanova Murat Bey Camii ibadete açıldı.

Murat Bey Camii ibadete açıldı
Murat Bey Camii ibadete açıldı
GİRİŞ 26.08.2015 14:59 GÜNCELLEME 26.08.2015 14:59

Kosova’da, restorasyon, ek bina yapımı ve çevre düzenlemesi çalışmaları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen Yanova Murat Bey Camii ibadete açıldı.    

Osmanlı kaynaklarına göre eski bir madenci yerleşim yeri olan Yanova’nın merkezinde bulunan Murat Bey Camii’nin restorasyonu, ek bina yapımı ve çevre düzenlemesi çalışmaları Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tamamlandı.

Farklı dönemlerde bilinçsizce yapılan tadilatlardan dolayı Osmanlı dönemine ait mimari özelliklerini büyük oranda kaybeden cami Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları sonrası aslına uygun görünümüne kavuştu. “Çarşı Camii” olarak da anılan Murat Bey Camii, restore edilmiş haliyle harap halden kurtarılarak Yanovalıların büyük beğenisini kazandı.

Restorasyon çalışmaları kapsamında caminin mihrabı, minberi, kürsüsü, kadınlar mahfili, son cemaat mahalli ve tüm diğer ahşap işler ile ilgili çalışmalar restorasyon ilkelerine uygun olarak yürütüldü. Cami, yapısına uygun kalem işleriyle süslenirken avizeler ve cami halısı yenilendi.

Projede ayrıca caminin yanına imam odasının,  Kuran Kursu olarak kullanabilecek bir odanın, cami kalabalık olduğu zamanlarda cemaatin kullanabileceği çok amaçlı geniş bir salonun bulunduğu, kapalı tuvalet ve abdesthanelerin yanı sıra köy halkının cenazelerde kullanımı için gasil hanesi de bulunan klasik görünümlü iki katlı bir ek bina yapıldı. Bu çalışmalara ek olarak yapılan kapsamlı çevre düzenlemesi ile caminin önünden geçen derenin ıslahı yapılırken, üstü kapatılarak camiye bahçe için alan kazandırıldı. Ayrıca çevre düzenlemesi kapsamında çocuk parkı yapılarak köydeki çocukların camiyle iç içe sosyal hayatlarını sürdürebileceği bir ortam oluşturuldu.

Henüz resmi açılış töreni yapılmayan Yanova Murat Bey Camii Ramazan ayının son cuma günü ibadete açıldı. TİKA Kosova Ofisi Koordinatör Yardımcısı Fatih Abdi Çetin ve Kosova İslam Birliği Başkan Danışmanı Vedat Sahiti’nin de katıldığı Cuma namazına Yanovalıların ilgisi büyüktü. Yanova Murat Bey Camii’nin resmi açılışının önümüzdeki aylarda yapılması planlanıyor.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...