Almanya ve Fransa'ya müthiş Türkiye’ye önerisi

Alman Dış İlişkiler Konseyi, AB’yi küresel aktöre dönüşmesi için Almanya ve Fransa’nın Türkiye ile üçlü işbirliğine gitmesini önerdi.

Almanya ve Fransa'ya müthiş Türkiye’ye önerisi
Almanya ve Fransa'ya müthiş Türkiye’ye önerisi
GİRİŞ 26.08.2015 17:09 GÜNCELLEME 26.08.2015 17:09
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Almanya'nın etkili düşünce kuruluşlarından Alman Dış İlişkiler Konseyi (DGAP), AB'nin iki lokomotif ülkesi Almanya ve Fransa arasında son dönemde güçlenen işbirliğini kapsamlı bir raporda mercek altına aldı.

İki ülke arasındaki işbirliğini üçüncü ülkelerle genişletmenin, AB'nin entegrasyonunu güçlendireceğine işaret edilen raporda, Türkiye ile işbirliği için de ayrı bir bölüm ayrıldı.

"AB'NİN TÜRKİYE'YE İHTİYACI VAR"

Deutsche Welle'nin haberine göre raporun Türkiye kısmını kaleme alan dış politika uzmanı Catherine Palpant DW'ye konuştu. Palpant, AB'nin dış politikada ağırlığını artırabilmesi için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Palpant, "Bugün birçok uluslararası kriz AB'yi doğrudan etkiliyor. Fransa ve Almanya'nın bazı alanlarda görüş ayrılıkları olmakla birlikte ortak çıkarlarını ilgilendiren alanlarda pragmatik işbirliğini geliştirmeleri gerekiyor. Bu ortak çıkar alanları aynı zamanda Türkiye için ve tüm Avrupa için de geçerli, üçlü işbirliğinden tüm Avrupa yararlanacaktır" diye konuştu.

Palpant Almanya, Fransa ve Türkiye'nin üçlü işbirliği mekanizması kapsamında yakın işbirliği yapabilecekleri konuları şöyle sıraladı:
"Her üç ülkenin de ortak çıkarlara sahip olduğu ve işbirliğini geliştirebilecekleri alanlar göç, enerji güvenliği, terörle mücadele, kriz bölgelerine ve özellikle Ortadoğu'ya yönelik dış politika. Bu alanlarda daha yakın bir işbirliği farklı pozisyonların uyumlaştırılmasını sağlayacaktır."

Palpant raporda, NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip Türkiye'nin AB'nin ortak güvenlik ve savunma politikalarında önemli bir rol oynayabileceğine işaret ederken, terörle mücadele alanında somut işbirliğinin de önemine vurgu yaptı. Palpant ayrıca enerji tedarikinin güvenlik altına almanın bugün hiç olmadığı kadar stratejik önemi sahip olduğunun altı çizdi ve "Türkiye Avrupa sınırındaki gerçek bir enerji üssü" görüşüne yer verdi.

TÜRKİYE AB İÇİN EŞSİZ BİR PARTNER OLABİLİR

Üçlü işbirliği ile Türkiye'nin "vazgeçilmez bir ortak" konumuna gelebileceğini kaydeden Palpant, şu değerlendirmeyi aktardı: "AB'nin tamamı için büyük öneme haiz somut konularda, daha yakın bir işbirliği Türkiye'nin de gücünü artırmasını sağlayacaktır, Türkiye'yi eşsiz bir partner konumuna taşıyacaktır. Çünkü Türkiye'nin stratejik bölgesel konumu, iyi ve verimli işbirliği ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır."

"MÜZAKERE SÜRECİ KOLAYLAŞIR"

Uzman Palpant, önerisinin Türkiye için AB tam üyeliği yerine "imtiyazlı ortaklık" olarak yorumlanıp yorumlanamayacağı sorusunu, "Türkiye'nin AB üyeliğinden bağımsız, önemli işbirliği alanları var. İşbirliği tüm taraflarının çıkarına olacaktır" sözleriyle yanıtladı.
Palpant ayrıca şu noktalara işaret etti:
"Kilit alanlarda verimli bir işbirliği, taraflar arasında güvenin inşasına katkıda bulunur. AB müzakere sürecinde yumuşama yaşanır. Son yıllarda müzakere sürecinde ortaya çıkan güçlüklerin ağırlıklı sebebi güven ve işbirliği eksikliği. Üç ülke, taraflar açısından hayati öneme sahip alanlarda verimli bir işbirliğine giderse bu müzakere sürecini kolaylaştırır."

Fransız uzman son yıllarda Türkiye ile AB arasında yaşanan gerilimlerin giderilmesinde de üçlü diyalog sürecinin etkili olabileceğini belirtti ve "İşbirliği daha kapsamlı perspektifler üzerinde uzlaşı sağlanmasını, görüş ayrılıklarının yumuşatılmasını beraberinde getirir. Birbirini daha iyi tanıyan partnerler birbirine daha çok güvenir" dedi.

YORUMLAR 9
  • kenan 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne birliği birlikmi kaldi Pkkya destek olmasınlar ğõlğe etmesinler başka bir şey istemez
    Cevapla
  • Erkan 8 yıl önce Şikayet Et
    istemiyoruz.
    Cevapla
  • gölge 8 yıl önce Şikayet Et
    bulgar sınırında tır larımıza önleme yapmayı bırakın artık ...
    Cevapla
  • mad 8 yıl önce Şikayet Et
    Rahmetli Mehmet Ali Birant yillar once bir haberinde Turkiye yi AB niye almazlar. 1 buyuk bir goc olacagi icin 2 AB sinir komsulari irak iran suruye hep sorunlu ulkeler 3 Turkiye AP fransa ve almanyadan fazla milletvekili gonderecek soz sahibi olacak. 4 AB den alacagi karsiliksiz mali yardim.vb
    Cevapla
  • guretci1453 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye sakin Avrupa birligine girmesin, sadece alis veris vs. yeter. Burada (Avrupada)hic kimse Müslüman istemiyor, isteselerdi elli seneye yakin köpekler gibi Türkiyeyi kapinin önünde bekletmezlerdi. Bulgar,Sirp, Romanya gibi ülkeler girebilir ama Türkiye asla... Bunu artik insanimizda anlasin artik. Burada konustuklarimiz almanlar böyle diyorlar, ya dinini degistirirsin girersin, yada hic ümit etme.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi