Merkel'den 'sığınmacı' açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkesinin sığınmacılar konusunda yasal ve ahlaki olan neyse onu yaptığını söyledi.

Merkel'den 'sığınmacı' açıklaması
Merkel'den 'sığınmacı' açıklaması
GİRİŞ 03.09.2015 18:09 GÜNCELLEME 03.09.2015 18:09
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Merkel, İsviçre ziyareti kapsamında başkent Bern'de İsviçre Konfederasyonu Başkanı Simonetta Sommaruga ile düzenlediği basın toplantısında, sığınmacıların Avrupa'ya gelmesine ilişkin "Bu problem Avrupa problemi değil, Alman problemi" diyen Macaristan Başbakanı Victor Orban'a yanıt verdi.

Bunun Avrupa'nın sorunu olduğunu ifade eden Merkel, "Almanya, yasal ve ahlaki olan ne gerekiyorsa onu yapıyor. Ne fazla ne eksik" ifadesini kullandı.

Konunun temel ilkeler kapsamında tartışılması gerektiğini vurgulayan Merkel, Macaristan'ın dış sınırlarımızın korunması ve sığınmacıların kayıt altına alınması konularında haklı olduğunu, bunun aynı zamanda Yunanistan'ın da görevi olduğunu kaydetti.

Bunun yeterli olmadığını ifade eden Merkel, "Ancak korunmaya ihtiyaç duyanların korunması da bir görev. Cenevre Sözleşmesi sadece Almanya'da geçerli değil, tüm AB ülkelerinde geçerli" değerlendirmesinde bulundu.

Cenevre Sözleşmesi'nin iç savaştan kaçanları kabul etme yükümlüğünü yüklediğine işaret eden Merkel, İsviçre'nin de bu ilkeleri kabul ettiğini, Almanya'nın Fransa ile de ortak tutum içerisinde olduğunu kaydetti.

Merkel, AB'nin bir değerler toplumu olduğunu, bunun Cenevre Sözleşmesi'ni de kapsadığını ifade etti.

AB'nın dış sınırlarında kayıt merkezlerinin oluşturulması ve burada bu insanlara iltica hakkı verilip verilmemesine karar verileceğini belirten Merkel, iltica hakkı verilmesi için bir sebebi olamayanların da oradan geri gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Ne kadar sığınmacının geleceğinin önceden belirlenemeyeceğini vurgulayan Merkel, Suriye'de diplomatik çözüm bulmak için tüm çabaların sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

AB'nin iltica politikası işlemiyor

Sığınmacıların iltica başvurularını Avrupa'da ayak bastıkları ülkede yapmalarını öngören Dublin Sözleşmesi'ne ilişkin olarak da Merkel, "Şu anki durumda kağıtta yazan iltica politikasının işlemediği aşikar. Macaristan'a mı, Avusturya'ya mı yoksa Yunanistan'a mı gönderelim?" ifadelerini kullandı.

Merkel, Suriye'den kaçan insanların aylardan beri yolda olduğuna dikkati çekerek, bu insanları ülkeye geldiklerinde kabul etmek gerektiğini söyledi.

Ancak bunun AB'nin iltica politikasına uymadığını, Almanya olarak Dublin Sözleşmesi'nin işlemediğini ifade ettiğine işaret eden Merkel, "Bu kadar sığınmacı dış sınırlarımıza geldiğinde İtalya ve Yunanistan'ı bu görevleriyle yalnız bırakamayız. İtalya ve Yunanistan'ı yalnız bırakmamayı söylüyorsak örneğin 3 ülke, İsveç, Avusturya ve Almanya'da bu görevlerin büyük bir bölümüyle yalnız bırakılmaması gerekir" şeklinde konuştu.

Merkel, bu konunun adil ve dayanışma içinde Avrupa'da çözülmesi gerektiğini yineledi.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Sommaruga da, Avrupa'da ortak iltica politikasını desteklediklerini belirtti.

İsviçre'deki tecrübelerin AB tarafından örnek alınabileceğini ifade eden Sommaruga, İsviçre'de sığınmacıların eşit standartlar çerçevesinde 26 eyalete dağıtıldığını kaydetti.

"Tüm çabaların merkezinde dayanışma içinde bir Avrupa olması lazım" diyen Sommaruga, İsviçre olarak buna katkı sağlayacaklarını kaydetti.

YORUMLAR 5
  • mutlu 8 yıl önce Şikayet Et
    sadece zengin ve üniversite mezunlarını alırız
    Cevapla
  • atesle oynama 8 yıl önce Şikayet Et
    Kürdüstanı kuracam dien avrupa simdi kendi düsünsüm avrupanın göbegine toptaksız bıraktığınız o halk gelir yerlesir yüce adalet işte
    Cevapla
  • ONUR 8 yıl önce Şikayet Et
    Acaba sizde ahlak vicdan var mı?????
    Cevapla
  • abdülhamit 8 yıl önce Şikayet Et
    sevsinler sizin yasalarınızıda ahlakınızıda
    Cevapla
  • zaza 8 yıl önce Şikayet Et
    her tarafa el koydun tipsiz insanlara ekmek mi bıraktın
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!