Cameron'dan Suriye çıkışı

İngiliz lider, IŞİD’i yok etmek için Suriye’de derhal hava saldırılarına başlanması gerektiğini vurguladı.

Cameron'dan Suriye çıkışı
Cameron'dan Suriye çıkışı
GİRİŞ 26.11.2015 16:55 GÜNCELLEME 26.11.2015 16:55
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başbakan Cameron, Fransa’nın başkenti Paris’te 130 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarının ardından Cumhurbaşkanı François Hollande ile hafta başında görüşmüştü.

Görüşmeden sonra basın toplantısı yapan İngiliz lider, Fransa’nın hava saldırılarını desteklediğini, İngiltere’nin de IŞİD’e karşı hazırladığı kapsamlı savunma planını bu hafta açıklayacağını duyurmuştu.

Hazırlanan planı bugün parlamentoda açıklayan Cameron, İngiltere’nin IŞİD’le mücadele edebilmesi için Irak’ta düzenlenen hava saldırılarının genişletilerek, örgütün esas merkezi olan Suriye’yi de kapsaması gerektiğini savundu. İngiliz Başbakan ülkesinin ABD öncülüğündeki koalisyona katılması gerektiğini, “Müttefiklerimizin Suriye’de IŞİD’e düzenlediği hava saldırılarını bekleyerek, ulusal güvenliğimizi sağlamayı bekleyemeyiz.” sözleriyle ifade etti.

IŞİD’E KARŞI SURİYE KÜRTLERİYLE İTTİFAK SİNYALİ

David Cameron, Suriye’de IŞİD’e karşı savaşan yaklaşık 70 bin Suriyeli ve Kürt güçleri olduğunu belirterek, herhangi bir kara operasyonunda yerel güçlerle işbirliğine gidebileceğinin de sinyalini verdi. İngiliz lider Suriye’deki yerel güçlere ilişkin, “Onların bizim yardımımıza ihtiyacı var. Yardımı aldıkları zaman çok başarılı oluyorlar. Benim görüşüme göre onlara havadan verdiğimiz destekle yardımcı olmalıyız.” şeklinde konuştu.

SURİYELİLERE 1 MİLYAR STERLİN EK YARDIM

İngiliz Başbakan ayrıca, Suriyeli mültecilerin kendi ülkelerinde kalkınmalarının sağlanması amacıyla 1 milyar sterlin (yaklaşık 1,5 milyar dolar) ek bütçe ayrıldığını da belirtti. Cameron böylelikle Suriyeli sığınmacıların, Avrupa’ya göç etmesinin de önüne geçilebileceğini savundu.

“HAREKETE GEÇMEK İÇİN SİYASİ ÇÖZÜMÜ BEKLEYEMEYİZ”

Öte yandan ana muhalefet İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, planlanan hava saldırılarına yönelik siyasi bir süreç dikkate alınmadan harekete geçmenin bölgeyi daha kötü iç savaşa sürükleyebileceğini ve istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini savundu. Başbakan Cameron ise uzun vadede diplomatik ve siyasi sürecin ana fikir olduğunu ancak Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad iktidardan gitmeden, IŞİD’e karşı böyle bir sürecin söz konusu olmadığını belirtti.

MUHALEFET PARTİLERİNİ İKNA ETMEK ZORUNDA

Ada'da Mayıs’ta düzenlenen genel seçimin ardından parlamentoya giren 54 İskoç Ulusal Partisi (SNP) milletvekili ise söz konusu hava saldırılarına, Birleşmiş Milletler’de (BM) IŞİD’e karşı hareket eden üye ülkelerle birlikte karar verilmesi gerektiğini savunuyor.

İngiltere'de iki yıl önce de 'Suriye'ye askeri müdahaleyi kapsayan güçlü bir insani tepki' önergesi sunulmuştu. Söz konusu önerge, parlamentoda 272'ye karşı 285 oyla reddedilmişti. Suriye'de hava saldırılarına yönelik tezkerenin önümüzdeki birkaç hafta içinde parlamentoya sunulması bekleniyor ancak Başbakan Cameron, IŞİD’e karşı planlanan hava saldırıları için çoğunluk sağlanmadan tezkere için parlamentoda herhangi bir oylama yapılmayacağını söyledi.

YORUMLAR 2
  • egilmezadam 8 yıl önce Şikayet Et
    işid bahane, Müslüman kanı dökmek gaye...
    Cevapla
  • FerhaT 8 yıl önce Şikayet Et
    arkadas lar şunu bilin isterım işidi İran ve İsrail Rusya esAd ı kurtarmak ıcın kurdular PKK yı da aynı swkılde bunlar desteklıyo ve barındırıyor lardı bu da su demek kı İsrail le İran okadar. Anlasıyo lar kı ınanamaxsınız şunu da unutmayın Türk'ün gücü sınırları temızlenme den bıtmeye Çek tir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk