İspanya'da koalisyon kurulmayacak

İspanya'da Podemos, seçimin galibi Halk Partisi ile koalisyon kurmayacak

İspanya'da koalisyon kurulmayacak
İspanya'da koalisyon kurulmayacak
GİRİŞ 21.12.2015 17:17 GÜNCELLEME 21.12.2015 17:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 İspanya'da dün yapılan genel seçimde yüzde 20,6 oy oranı ile üçüncü sıraya yerleşen aşırı sol parti Podemos, ilk sıradaki merkez sağ Halk Partisi (PP) ile koalisyon ihtimalini reddetti.

Seçimde 350 sandalyeli mecliste 69 milletvekili ile temsil edilme hakkı kazanan Podemos'un lideri Pablo Iglesias, "Eski sistem sona erdi. PP ülkeyi yönetemez" dedi.

Madrid'de basın toplantısı düzenleyen Iglesias, partisinin muhtemel bir PP hükümetini hiçbir şekilde desteklemeyeceğini vurguladı.

"Sırayla iktidar dönemi bitti. Artık böyle bir şey yok. İspanya'nın eski partileri artık bu yeni süreci anlamak zorunda" diyen Iglesias, bir önceki dönemde iktidarda olan ve seçimden ilk sırada çıkan PP'nin bundan sonra ülkeyi yönetmemesi gerektiğini savundu.

Iglesias, konuşmasının büyük bölümünde seçimlerden ikinci sırada çıkan Sosyalist İşçi Partisine (PSOE) yüklenerek, "PSOE ya ülkedeki değişimin farkına varacak ya da PP hükümetine destek verecek" ifadesini kullandı.

Değişimi kabul etmeleri halinde her parti ile görüşmeye hazır olduğunu ve önümüzdeki günlerde meclise giren tüm siyasi partileri ziyaret etmeyi planladığını dile getiren Iglesias, "Ancak bizim olmazsa olmaz 5 maddemiz var. Bunlar eğitim, sağlık ve konut gibi hakların anayasal değişilikle garanti altına alınması, seçim sisteminin değişmesi, yargıda tam bağımsızlık, halklara kendi geleceklerine karar vermesi için referandum hakkı tanınması ve yolsuzluğa izin vermemek. İspanya değişti ve bunun farkına varan tek siyasi parti biziz" şeklinde konuştu.

Podemos lideri, İspanya'ya bağlı kalmasını isteseler de Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bir referandum yapılmasını zorunluluk olarak gördüklerini belirtti.

Podemos'un seçimde, Katalonya ve Bask bölgelerinde ilk sıraya yerleştiğine işaret eden Iglesias, talep gelmesi halinde Bask özerk yönetiminde de bağımsızlık yanlısı bir referandum düzenlenmesini destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

İspanya'daki genel seçimde PP 123, PSOE 90, Podemos 69 ve Ciudadanos 40 milletvekili çıkarırken kalan 28 sandalye küçük partiler tarafından paylaşılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Ülkücü Kominist 8 yıl önce Şikayet Et
    akp ispanyada şube açsın sorun çözülür
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Başkan Erdoğan İstanbullulara müjdeyi verdi!
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…