'Hollanda'nın sığınmacıları iadesi yasa dışı'

AB, Hollanda'nın Türkiye sahillerinden Yunan adalarına ulaşan sığınmacıların gemilerle Türkiye'ye gönderilmesi planına yasa dışı dedi.

'Hollanda'nın sığınmacıları iadesi yasa dışı'
'Hollanda'nın sığınmacıları iadesi yasa dışı'
GİRİŞ 29.01.2016 11:02 GÜNCELLEME 29.01.2016 11:17

Hollanda basınına konuşan Juncker, Hollanda'da koalisyonun küçük ortağı PvdA partisinin lideri Diederik Samsom tarafından hazırlanan ve 'Samsom Planı' adı verilen plan için "Avrupa Birliği sığınmacıların reddedilmesine katkı sağlayamaz" dedi.

Hollanda, Samsom planı kapsamında Yunan adalarına sahil güvenlik ekiplerinin kontrolünde olacak gemiler göndermeyi ve adalara gelen sığınmacıları bu gemilere bindirip tekrar Türkiye'ye geri yollamayı AB üyesi ülkelerle müzakereye açmak istiyordu.

Hollanda basınında çıkan haberlerde, AB ülkelerinin yılda 150 bin ila 250 bin sığınmacıyı yasal yollarla kabul etmesi durumunda Ankara'nın da anlaşmaya sıcak bakacağı ifade ediliyordu.

Şu ana kadar Ankara'dan Hollanda'nın Samsom planına dair resmi bir açıklama gelmiş değil.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Konvansyonu'nda, sığınmacıların ancak geldikleri ülkenin 'güvenli ülke' olarak sınıflandırılması halinde o ülkeye iade edilebileceği belirtiliyor.

Ancak Türkiye, 'güvenli ülke' statüsü olan bir ülke değil.

Sadece 2015 yılı içerisinde AB ülkelerine deniz yoluyla ulaşan göçmen sayısı 1 milyonun üzerinde. Bu göçmenlerin büyük kısmı ise Suriye ve Irak'taki savaşlardan kaçan sığınmacılardı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, Türkiye - Yunanistan güzergahını kullanarak Yunan adalarına ulaşanların sayısı ise geçen yıl 856 bini aştı.

Kötü hava şartlarına rağmen, sadece 2016 başından bu yana Türkiye sahillerinden Yunan adalarına 50 bin kişinin gittiği belirtiliyor.

Göçmenlerin AB ülkelerine giriş kapısı haline gelen Yunanistan da baskı altında.

Avrupa Birliği ülkeleri, Atina'nın göçmen akınına karşı kalıcı tedbir almaması halinde ülkeyle sınırların kapatılabileceğini ifade etti.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Premier Lig ekibi gözünü kararttı! Galatasaray'a Barış Alper Yılmaz piyangosu
Şifre Irak hükümet sözcüsünün sözleri mi?