BM: Suriye hükümeti sivil nüfusu yok ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye hükümetini "sivil nüfusu yok etme amaçlı" devlet politikası yürütmek ve insanlık suçu işlemekle suçladı.

BM: Suriye hükümeti sivil nüfusu yok ediyor
BM: Suriye hükümeti sivil nüfusu yok ediyor
GİRİŞ 08.02.2016 17:56 GÜNCELLEME 08.02.2016 18:10
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

BM'nin Suriye Soruşturma Komisyonu'nun Mart 2011 ile Kasım 2015 tarihleri arasında yürüttüğü soruşturmanın raporuna göre Suriye hükümetinin elinde bulunan tutuklular toplu biçimde ölüyor.

Komisyon BM Güvenlik Konseyi'ne Suriye'de bazı askeri ve sivil yetkililere "hedefli yaptırımlar" getirilmesi çağrısında bulundu.

İsmi verilmeyen yetkililer tutukluların ölümler, işkence, gözaltında kaybolmalarından sorumlu tutuluyor.

621 TANIK

Rapor 621 tanığın deneyimlerine ve elde edilen diğer kanıtlara dayanıyor.

Komisyona başkanlık eden Paulo Pinheiro açıklamasında "Hayatta kalan her tutuklu tahmin edilemeyecek istismar yaşamış" dedi.

Raporda hayatta kalan kişilerin arkadaşlarının ölünceye kadar dövüldüğünü, işkence nedeniyle oluşan yaralarının tedavi edilmediği yönündeki tanıklıklarına yer veriliyor.

Diğerleri ise "insanlık dışı koşullar" nedeniyle yaşamlarını kaybetmişler.Pek çok tutuklu kendi tuvaletlerinden su içmeye zorlanmış.

Rapor aralarında 7 yaşında çocukların da bulunduğu pek çok tutuklunun öldüğünü aktarıyor.

"DEVLETİN GENİŞ LOJİSTİK DESTEĞİ VAR"

Komisyon raporunda "Son dört buçuk yılda, binlerce tutuklunun savaşan tarafların elinde öldürüldüğünü" söylüyor.

Raporda " Bu raporda tanımlanan cinayetler ve ölümler sıklıkla, uzun bir dönem ve pek çok mekanda (Suriye) Devleti'nin geniş lojistik desteğiyle gerçekleşti" deniyor.

Komisyon Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hükümetinin on binlerce kişiyi tutukladığını, binlerce insanın tutuklandıktan sonra ortadan kaybolduğunu ya da silahlı örgütler tarafından kaçırıldığını belirtti.

Raporda devlet güçlerinin aç bırakma, yaraların ve hastalıkların tedavi edilmemesi de dahil toplu tutuklamalar ve sivil ölümler yoluyla "sivil nüfusa yönelik sistematik ve yaygın saldırı olarak kabul edilebilecek çeşitli suçlara bulaştığı" ifade edildi.

BM Komisyonu askeri polis yetkililerinin, cezaevleri yöneticilerinin ve sivil yetkililerin de dahil olduğu üst düzey memurların ölümlerden ve cesetlerin isimsiz olarak toplu mezarlara gömüldüğünden haberdar oldukları yönünde akla yatkın dayanak bulunduğunu da belirtti.

Bu yetkililerin "kişisel olarak cezai sorumlulukları" olduğunu savunan raporda Suriye'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısına havale edilmesi çağrısı yapıldı.

Aralarında Uluslararası Ceza Mahkemesi eski savcısı Carla Del Ponte'nin de bulunduğu müfettişler farklı taraflardan savaş suçlularının isimlerinin bulunduğu listeyi Cenevre'de BM binasında bir kasada saklıyor.

YORUMLAR 13
  • Mevlana 8 yıl önce Şikayet Et
    BM nin jetonu dokuz köşeli olduğu için anca beş yılda düşebildi...
    Cevapla
  • serhat 8 yıl önce Şikayet Et
    avrupa rusya ve iranla ticareti kesmeli bakın o zaman esedi kim destekleyecek
    Cevapla
  • Turkoglu 8 yıl önce Şikayet Et
    Muhalifler direk kesiyor. Bunlar en azından sağ bırakıyor.
    Cevapla
  • ismet 8 yıl önce Şikayet Et
    saddam ile gaddafi'yi insanlık suçu ayaklarıyla devirip öldürdünüz. gerçek insanlık suçu işleyene seyirci kalıp hatta destekliyorsunuz. iki yüzlü ab.
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    kafirleri dost edinmeyin. dost edinirseniz sonunuzu kendi elinizle hazırlarsınız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı