Hollanda'dan AB-Ukrayna anlaşmasına ret

Avrupa Birliği ile Ukrayna arasında 2014’te imzalanan Ortaklık Anlaşması Hollanda'da referanduma götürüldü.

Hollanda'dan AB-Ukrayna anlaşmasına ret
Hollanda'dan AB-Ukrayna anlaşmasına ret
GİRİŞ 07.04.2016 13:19 GÜNCELLEME 07.04.2016 13:19

Hollanda'da AB'nin 2014'te Ukrayna ile imzaladığ Ortaklık Anlaşması referanduma götürüldü. Katılımın yüzde 32.2 olarak gerçekleştiği referandumda yüzde 61.1 anlaşmaya "hayır" derken, yüzde 38.1 "evet" şeklinde oyunu kullandı. Sandık başına gidenlerin yüzde 0.8'i ise boş oy kullanmayı tercih etti. 

Tavsiye niteliğinde olan ve bağlayıcılığı bulunmayan referandum Hollanda'da AB karşıtlarına önemli bir zafer kazandırdı. 

AB dönem başkanı olan Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte'nin en önemli siyasi rakibi olan ırkçı lider Geert Wilders referandumun sonucunu selamladı. Wilders, Twitter hesabından "Bu AB'nin sonucunun başlancığı olacak" mesajını paylaştı.

Özgürlükler Partisi (PVV) lideri Geert Wilders sonucun halkın Brüksel ve Lahey’deki elitlere karşı verdiği bir güvensizlik önergesi olduğunu söyledi. 

Halk oylaması sonucuna ilişkin bir açıklama da Başbakan Mark Rutte'den geldi. AB-Ukrayna Ortak Anlaşması'na karşı olanların zafer elde ettiğini belirten Başbakan Rutte, "AB ve Ukrayna dahil herkes için kabul edilebilir bir çözüm bulunmalı" dedi. 

İktidar ortağı İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom da halk oylaması sonucunun söz konusu anlaşmanın bu haliyle sürmeyeceği anlamına geldiğini söyledi. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı