'PYD'nin insan hakları ihlalleri ciddi boyutta'

Avrupa Kürt Araştırmaları Merkezi Başkanı Eva Savelsberg,terör örgütü PYD'nin insan hakları ihlallerinin ciddi boyutlara ulaştığını söyledi.

'PYD'nin insan hakları ihlalleri ciddi boyutta'
'PYD'nin insan hakları ihlalleri ciddi boyutta'
GİRİŞ 25.04.2016 17:08 GÜNCELLEME 25.04.2016 17:08
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

17 yıldır Suriyeli Kürtler hakkında araştırmalar yapan, bölgede sivil toplum projeleri yürüten ve gelişmeleri yakından izleyen Almanya merkezli Avrupa Kürt Araştırmaları Merkezi’nin Başkanı Savelsberg, PYD’nin artan insan hakları ihlallerine dikkat çekmek hedefiyle başlatılan, “Savaş mazeret olamaz. PYD’nin çocuk asker kullanımına hayır.” adını taşıyan kampanya hakkında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

PYD’nin çocuk asker kullanımına son vermesi için merkez olarak kampanya başlattıklarını hatırlatan Savelsberg, bölge halkına, gazetecilere ve Kürt siyasetçilere uygulanan yoğun baskılar ve infazlara işaret ederek, “Savaş, PYD’nin insan hakları ihlallerinin mazereti olamaz.” dedi.

“PYD, BAAS BENZERİ REJİM İNŞA ETTİ”

Suriye rejiminin 2009 yılında bölgedeki Kürtlere ve Araplara yönelik insan hakları ihlallerini izlemek için “Kurd Watch” projesini hayata geçirdiklerini anlatan Savelsberg, 2012 yılı itibarıyla tanık oldukları süreç hakkında şunları söyledi:

“Suriye’nin kuzeyindeki kontrolün Esed rejimi tarafından PYD’ye devredilmesi üzerine 2012 yılı itibarıyla çok kötü bir sürece tanıklık etmeye başladık. PYD, Suriye rejiminin insan hakları ihlallerini aratmayacak nitelikte bir süreç başlattı. Tek fark şimdi işkence yapanlar Arapça değil Kürtçe konuşuyor. PYD, Baas benzeri bir rejim inşa etti.”

''PYD, PKK'NIN SURİYE KOLU''

PYD’nin PKK’nın Suriye’deki kolu olduğunu, aralarında fark bulunmadığını dile getiren Alman uzman, “PYD, PKK’nın Suriye kolu, Osman Öcalan tarafından 2003 yılında Kandil’de kuruldu. Abdullah Öcalan’ın Suriye’den sınır dışı edilmesi sonrasında PKK Suriye’deki yandaşlarını bir arada tutabilmek, faaliyetlerini sürdürebilmek için PYD’yi kurdu.” diye konuştu.

Savelsberg, PKK’nın son yıllarda değiştiği, kendi halkını öldürmediği, siyasi bir örgüte dönüştüğü savlarının gerçekleri yansıtmadığını vurgulayarak, “PYD ile ilgili Batı kamuoyundaki hakim olumlu algı bölgedeki gerçekleri yansıtmıyor.” dedi.

''PYD BU SİLAHLARI SADECE DAEŞ'E KARŞI KULLANMIYOR''

Batı’nın DAEŞ ile mücadelede kara birliklerini göndermek istemediğini, PYD ve YPG’nin bu işi üstlenmeye hazır olması üzerine PKK’ya tavrın değiştiğine dikkati çeken Avrupa Kürt Araştırmaları Merkezi Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Batı gerçekte kimin silahlandırıldığının bilincinde olmalı. Olası sonuçları iyi değerlendirilmeli. İnsan hakları ihlalleri gerçekleştirenlere destek verenler bu ihlallerden de sorumlu olurlar. PYD’nin temel demokratik hakları uyguladığına gerçekten inanan çok saf insanlar var. Bunun gerçeği yansıtmadığını bilenler ise ‘Elimizde başka kimse yok bu nedenle onları silahlandırıyoruz.' diyor ama PYD bu silahları sadece DAEŞ’e karşı kullanmıyor.”

''PYD HAPİSHANELERİNDE SURİYELİ KÜRTLERE İŞKENCE''

PYD’nin Suriyeli Kürtlere zulüm ettiğini, verilen silah desteği ile Suriye’de PKK’lı olmayan Kürtlere baskı uygulandığını anlatan Savelsberg, “PYD, kendinden olmayan Suriyeli Kürtlere zulüm ediyor. Farklı görüşlere izin verilmiyor. 2011 yılı itibarıyla Esed rejimi karşıtı Kürtler PYD tarafından infaz edilmeye başlandı. Bağımsız gazeteciler, bağımsız aktivistler baskıya uğradı. PYD hapishanelerinde 100’ü aşkın Kürt siyasi tutuklu bulunuyor. Diğer Kürt partilerin ofisleri saldırılara hedef oluyor, üyeleri gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. PYD hapishanelerinde işkence yapılıyor.” ifadesini kullandı.

YORUMLAR 1
  • Murat Türk 7 yıl önce Şikayet Et
    En azından bu anladı bari. Devamı gelir işAllah.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!