AB'den çok önemli vize kararı

Vize muafiyeti için Türkiye'ye yönelik ‘el freni’ önerisine AB Komisyonu’nda reddedildi.

AB'den çok önemli vize kararı
AB'den çok önemli vize kararı
GİRİŞ 29.04.2016 18:33 GÜNCELLEME 01.05.2016 07:25
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşması çerçevesinde Türk vatandaşlarına Schengen ülkelerinde vize serbestisi sağlanmasına ilişkin tartışmalar, Almanya veFransa’nın gündeme getirdiği ‘el freni’ önerisi AB Komisyonu tarafından reddedildi.

Berlin ve Paris hükümetlerinin gündeme getirdiği ve ‘vize muafiyeti olan ülkelerden olası kitlesel seyahatlere karşı için oluşturulan acil durum mekanizmasının sertleştirilmesi’ önerisine AB Komisyonu karşı çıktı.

Acil durumlarda vize serbestisinin kaldırılmasını öngören bir düzenlemenin 2014’ten bu yana olduğunun altını çizen sözcü, "AB Komisyonu şu anda var olan askı mekanizması üzerinde yeniden çalışma önerisini ele alma niyetinde değil" diye konuştu.

AB Komisyonu'nun Türk ve Ukrayna vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması ile ilgili görüşünü yakında açıklaması bekleniyor. Ancak bu konuda AB ülkeleri arasında görüş ayrılıkları mevcut. Bazı AB ülkeleri, vizelerin kaldırılmasının ardından Balkan ülkelerinden Almanya'ya artan yasadışı seyahatlere işaret ederek Türkiye ve Ukrayna'dan da yasadışı girişlerin artabileceğini gündeme getiriyor.

Öte yandan AB Komisyonu'nun kararı vize muafiyeti için yeterli değil. Her iki ülke vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması kararının hem AB Parlamentosu'nun hem de Birlik’e onaylaması gerekiyor.

Reuters, Almanya ve Fransa'nın gelecekte üyelerin tek başına alacağı kararla vize muafiyetini kaldırılabilmesini istediğini aktarmıştı. Almanya ve Fransa'nın önerisine göre, ilgili AB ülkesi vize muafiyetini kaldırmak istediğinde, AB üyesi ülkeler ‘o andaki durum ve dış politika’yı gerekçe göstererek nitelikli çoğunlukla bu karara karşı çıkabilecek.

Yeni mekanizmanın söz konusu üçüncü ülkeden girişlerin ve iltica başvurularının artması durumunda devreye sokulması talep ediliyor. Sorunun altı ay içinde çözülmemesi halinde de AB Komisyonu'nun ilgili ülkeli vize muafiyeti sağlanan ülkeler listesinden çıkarılmasını önermesi isteniyor. Şu anki düzenleme ise üye ülkenin durumu önce altı ay gözlemlemesi ve daha sonra Komisyon'dan bir değerlendirme istemesini öngörüyor.

KAYNAK: DW TÜRKÇE
YORUMLAR 37
  • abdurahman celik 7 yıl önce Şikayet Et
    Sadece engelleri dilsiz sağır vizesi AB ne zaman istersen
    Cevapla
  • Hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    Kut ul amare ortaya cikinca kuyruk acisiyla reddetmislerdir. AB ulkemize vizesiz girmesin ve vizeleri almak kolay olmasin.
    Cevapla
  • Hamdi 7 yıl önce Şikayet Et
    Avrupali hainlerden hicbirsey istememeliyiz. Onlardan hicbirsey istemeyip, aynen yolumuza devam etmeliyiz. Eger dedigim gibi devam edersek, inanin onlar 5- 10 sene icinde, onlar gelip bizim kapimizi calar. Bunlar nankordur ve onlardan neyi istersek mizmiz ederler ve zoelastirmak isterler. Dogrusu onlara herhanibirsey icin el acmayi gururuma yediremiyorum.
    Cevapla
  • temiz bey 7 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye , masaya yumruğunu vur,ABnin yapacağı bir oyuna suriyeli mülteci anlaşmasını önlerine atın ! ve kapıları naçın gitmek isteyen gidebilir deyin !
    Cevapla
  • osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    türkiyenin abd ye itiyaçı yok türkiye cumhuriyeti dört mevsimi yaşayanbir ülke bizdeinsanı dikeçen insanyetişir avrubada netetişir hiçbirşey artık uyanalım biz avrubakölesideyiliz onlar düşünsün bütün anaşitleri avruba yetiştiriyor abd rus esatiran bunlara taviz verilmesin bunlar cabuk biter
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
AB'den çok sert seçim açıklaması: Sonuçlarına katlanacaklar