Cebelitarık'ın kaderi bu oylamaya bağlı

İngiltere'deki AB referandumu, Cebelitarık'ı da çok yakından ilgilendiriyor. İngiltere ayrılırsa Avrupa'da Cebelitarık krizi başlayabilir.

GİRİŞ 18.06.2016 00:41 GÜNCELLEME 18.06.2016 00:42
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

300 yıldır Britanya’nın kolonisi olan Cebelitarık şimdilerde İngiltere’de yapılacak olan AB referandumundan çıkacak tarihi kararı bekliyor.

Tarih boyunca önemli bir askeri üs olan Cebelitarık burnu, günümüzde de ekonomik açıdan oldukça hareketli.

İSPANYA GERİ İSTİYOR

Öte yandan İspanya Cebelitarık’ı geri istiyor. İngiltere ise buna yanaşmıyor. İki ülkenin AB çatısı altında bulunması şimdiye kadar sorunun derinleşmesini önledi.

İNGİLTERE AYRILIRSA İSPANYA SINIRI KAPATACAK

Ancak Cebelitarık’ın kaderini AB referandumu belirleyecek. Çünkü İspanya, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılması halinde sınırı kapatacağını duyurdu. İspanya böylece, Cebelitarık üzerindeki hak iddiasına ekonomik baskıyla ağırlık kazandırmış olacak.

Bu durumda hem Cebelitarık ekonomisi bozulmuş olacak, hem de Avrupa’da yeni bir kriz küllerinden doğacak.

TARIK BİN ZİYAD’IN YADİGARI

Endülüs Fatihi” olarak bilinen Tarık Bin Ziyad 711’de Avrupa’ya adımını atarken ilk olarak buraya ayak basmış ve burayı karargah olarak kullanmıştı. Bu nedenle “Cebel-i Tarık (Tarık’ın Dağı)” ismini almıştı.

Cebelitarık uzun yıllar Müslümanların idaresinde kaldıktan sonra, dönem dönem el değiştirdi, son olarak 1502 yılında İspanya Krallığı’na katıldı.

300 YILDIR BRİTANYA'NIN KOLONİSİ

1704’te İngiltere ve Hollanda donanmaları tarafından ele geçirilen Cebelitarık, 1713 yılındaki Utrecht Anlaşması'yla İngiltere’nin elinde kaldı.

Cebeltarık halen İspanya ve İngiltere arasında kriz olmaya devam ediyor. 1967 ve 2006 yıllarında yapılan referandumlarla Cebelitarık halkı Birleşik Krallık yönetiminde kalmayı tercih ettiler. Halkın düşüncesi halen bu şekilde.

2012 yılı verilerine göre Cebelitarık’ın nüfusu 30 bin. Bu nüfusun içerisinde Cebelitarıklılar, Britanyalılar, Faslılar ve az sayıda diğer milletlerden insanlar bulunuyor.

Kaynaklar: DW, Wikipedia

YORUMLAR 5
  • Hakan 7 yıl önce Şikayet Et
    bir cilgin projede buraya lazim.
    Cevapla
  • Kayra keskin 7 yıl önce Şikayet Et
    inşallah yersiniz birbirinizi
    Cevapla
  • İdam Şart 7 yıl önce Şikayet Et
    İspanya sınırı kapatasın... Sonra hak iddia etsin... hatta el koysun sonra ingiltere ispanyaya savaş açsın. avrupada ırkçılık coşsun birçok devlet birbirine girsin. bizde hepsine silah satalım... çok güzel silahlar yapıyoruz.... hem bunlar birbirine girince islam dünyası biraz rahatlar... Amin Amin Amin...
    Cevapla
  • mehmet 7 yıl önce Şikayet Et
    insalah çikarlar ve avrupa saçmaliğı dagilir.
    Cevapla
  • soyadmin 7 yıl önce Şikayet Et
    tez mecliste gundeme.getirelim.cebelitarik ispanyaya verilmelidir diye.dingiltere cek o kirli ellerini denmelidir:)
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı