İngiltere'deki AB oylamasından ilk sonuçlar geldi! - İngiltere Avrupa Birliği'nden ayrıldı mı?

İngiltere'de bugün hem kendi ve hem de AB'nin geleceğini tayin edecek kritik bir kararı oylamaya devam ediyor. Öyleki İngiltere birlik tarihinde bir ilke imza atarak üyelikten ayrılma seçeneğini oyluyor. Çünkü İngiltere gibi sosyo ekonomik yapısı çok güçlü bir ülkenin birlikten ayrılması olumsuz sonuçlar doğruması kaçınılmaz. Öte yandan şuan itibari ile de İngiltere'deki AB oylamasından ilk sonuçlar geldi. AB'deki kaderini oylayan İngiltere'den ilk sandık çıkış anketi sonuçları geldi. İşte İngiltere'deki AB referandum oylamasından ilk sonuçlar haber7.com'da..

İngiltere'deki AB oylamasından ilk sonuçlar geldi! - İngiltere Avrupa Birliği'nden ayrıldı mı?
İngiltere'deki AB oylamasından ilk sonuçlar geldi! - İngiltere Avrupa Birliği'nden ayrıldı mı?
GİRİŞ 23.06.2016 17:06 GÜNCELLEME 23.06.2016 17:17

İngiltere'de bugün hem kendi ve hem de AB'nin geleceğini tayin edecek kritik bir kararı oylamaya devam ediyor. Öyleki İngiltere birlik tarihinde bir ilke imza atarak üyelikten ayrılma seçeneğini oyluyor. Bu nedenle Avrupa Birliği, 60 yıllık tarihinde en zor günlerinden birini geçiyor. Çünkü İngiltere gibi sosyo ekonomik yapısı çok güçlü bir ülkenin söz konusu Avrupa Birliği'nden ayrılması olumsuz sonuçlar doğruması kaçınılmaz.

Öte yandan şuan itibari ile de İngiltere'de AB oylamasından ilk sonuçlar geldi. AB'deki kaderini oylayan İngiltere'den ilk sandık çıkış anketi sonuçları geldi.  İşte İngiltere'deki AB oylamasından ilk sonuçlar haber7.com'da..

İngiltere hem kendi hem de AB'deki kaderini referanduma götüren İngiltere'de, referandum öncesindeki son anket sonuçları geldi. Buna göre, AB'de kalınması yanlıları Birlik'ten ayrılmak isteyenlerin dört puan önünde.

İngiltere'de uzun süredir tartışılan AB referandumu geldi çattı ve şu saatlerde oylama devam ediyor. Yerel saatle 07.00'de başlayan oy verme işlemi 22.00'ye dek sürecek. Gayri resmi sonuçların ise cuma sabah saatlerinde açıklanması bekleniyor.
 
Ancak İngiltere'de Ipsos Mori tarafından referandum öncesi yapılan son anketin sonuçlarına göre, seçmenlerin yüzde 52'si AB'de kalma, yüzde 48'i ise AB'den ayrılmayı destekliyor.

EKONOMİ DÜNYASININ GÖZÜ İNGİLTERE'DEKİ REFERANDUMDA

Öte yandan İngiltere'deki referandum hem Avrupa hem de Türkiye ekonomisini yakından ilgilendiriyor. Referandumdan 'kalma' yönünde sonuç çıkacağı beklentisiyle dolar/TL 4 Mayıs'tan bu yana en düşük seviye olan 2.87'nin altını gördü. Bu sabah saat 08.52'de 2.8875/2.8908 seviyesinde olan dolar/TL, saat 13.27'de 2.8686/2.8715 seviyesine geriledi.

Bankacılar da İngiltere'nin referandumda AB'de kalmayı tercih edeceği beklentisinin piyasada iyimserlik yarattığını ancak yatırımcıların ağırlıklı olarak beklemeye geçmesi nedeniyle hacimlerin oldukça düşük olduğunu belirtti.

Societe Generale ise oylamadan İngiltere’nin AB’den ayrılması (Brexit) sonucu çıkarsa altının 1,400 dolara çıkabileceği tahmininde bulundu.

Bloomberg TV’ye konuşan Societe Generale’in Asya müdürü Mark Keenan, İngiltere’nin AB’den ayrılması kararının çıkması durumunda, güvenli liman talebinden dolayı altının yükseleceğini, ancak yükselen doların bakır gibi metalleri baskı altına alacağını ve riskten kaçınma eğiliminin petrolü olumsuz etkileyeceğini söyledi.

CAMERON GİDECEK Mİ?

Referandumda hangi sonuç çıkarsa çıksın İngiliz ve Avrupa siyasetinde önemli sonuçlar doğuracak. İngiltere Başbakanı David Cameron’ın siyasi geleceği belirsizliğe düşecek. Cameron, şubat ayında Brüksel’deki AB zirvesinde birlik liderlerinden İngiltere’nin istediği ayrıcalıklardan büyük bölümünün sözünü kopardıktan sonra dün son saatlere kadar ülkenin AB’den ayrılmaması yönünde kampanya yürüttü. Cameron, dün İngiliz halkını “ülkenin geleceğini belirsizliğe atmaması” yönünde uyardı ve referandumda “Hayır” oyu istedi. Ancak Cameron sandıktan “Hayır” oyu çıksa da böyle bir önemli konuyu referanduma götürdüğü ve Muhafazakâr Parti içinde bölünmeye yol açtığı için eleştirilerin hedefinde. Cameron’ın, istifa etmezse parti içi muhalifleri tarafından uzaklaştırılması yüksek bir ihtimal.

İNGİLTERE İKİYE BÖLÜNDÜ

AB oylaması, İngiltere’de siyasette olduğu kadar toplumun her kesiminde bölünmelere yol açtı. Görüş farklılıkları, siyasi partiler içinde de yaşanıyor. iktidardaki Muhafazakâr Parti’nin lideri David Cameron “Hayır” kampanyası yürütürken, partinin kurmayları AB’den çıkışı savunuyor. Muhafazakâr Parti’nin önde gelen isimleri arasında bulunan Cameron’ın yakın dostu eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson bile oylamada karşı tarafta yer aldı.

Johnson, önceki akşam BBC’de yayınlanan münazarada, halefi olan İşçi Partili Londra Belediye Başkanı Siddiq Khan’a karşı AB’den ayrılmayı savunurken, “Cuma günü İngiltere’nin bağımsızlık günü olacak” dedi. Johnson dün de “Bugün işlemeyen AB sisteminden kaçmanın zamanıdır” diye konuştu. Benzeri durum anamuhalefetteki İşçi Partisi’nde de yaşanıyor.

Parti tabanında AB’den ayrılmama yönünde irade kamuoyu yoklamalarına yansırken, partinin başkanı Jeremy Corbyn, önceki gün “Ben AB âşığı değilim” diyerek şaşkınlık yarattı. Londra’nın yeni belediye başkanı Siddiq Khan ise Wembley Arena’da yapılan BBC münazarasında, birçok AB kurumunda İngilizlerin çalıştığını, çokuluslu şirketlerin Avrupa merkezlerini “İngiltere AB üyesi olduğu için” Londra’ya kurduğunu hatırlatıp AB üyeliğini savundu. Aşırı sağcı İngiltere Bağımsızlk Partisi ülkenin AB’den ayrılmasının yılmaz savunucusuyken, İskoç milliyetçisi İskoçya Ulusal Partisi dün “AB üyeliğine evet” açıklamasını yaptı.

BREXİT GAME OF THRONES'İ DE ETKİLEYECEK

Ekrana geldiği 2011 yılından beri milyonlarca kişiyi ekrana bağlayan Game of Thrones, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkmasından olumsuz etkilenebilir

Winterfell, Kuzey ve Kara Kale'de geçen sahneleri Birleşik Krallık'ta çekilen dizi, ülkenin AB'de yer alması nedeniyle European Regional Development Fund'dan destek fonu alıyor. 

İngilizlerin AB'den ayrılma yönünde oy kullanması durumunda ciddi bir gelir kaybı yaşayacak olan yapımcı şirket HBO'nun çekimleri başka bir ülkeye taşıyabileceği de iddia ediliyor. 

Zira dizinin önemli sahnelerinin çekildiği Kuzey İrlanda (Birleşik Krallık - İngiltere'ye bağlı) referandumdan ayrılık kararı çıkması neticesinde destek sağlanan lokasyonlardan biri olma vasfını kaybedecek. 

Game of Thrones'un çekimlerinin neredeyse tamamı AB üyesi ülkelerde yapılıyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ukraynalı bir kadın iki yaşındaki oğlunu 25 bin dolara satmaya çalışırken yakalandı
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak