BM'den dünyaya çağrı: Türkiye'yi örnek alın

BM sözcülerinden, Erdoğan'ın "Suriyeliler'e vatandaşlık" çağrısını değerlendirdi: Başta Avrupa olmak üzere tüm dünya örnek almalı

BM'den dünyaya çağrı: Türkiye'yi örnek alın
BM'den dünyaya çağrı: Türkiye'yi örnek alın
GİRİŞ 15.07.2016 09:28 GÜNCELLEME 15.07.2016 09:28

BM Sözcüsü ve Mülteciler Yüksek Komiserliği Ortadoğu sorumlusu Ariane Rummery, “Mülteciler için tüm bu zorlu yıllar boyunca Türkiye hep son derece cömert davranmıştır” ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilere vatandaşlık verilmesine ilişkin önerisi yüzbinlerce mülteci için umut ışığı oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerisini Akşam gazetesine değerlendiren BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Orta Doğu sorumlusu ve sözcüsü Ariane Rummery, Türkiye’nin mülteciler için bugüne kadar gerçekleştirdiklerini övüp bu önerinin takdire şayan olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

ÖNERİYİ TAKDİR EDİYORUZ

Mülteciler için tüm bu zorlu yıllar boyunca Türkiye hep son derece cömert davranmıştır. Dünyada en çok mülteciye kucak açan ülke olarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği adına Türkiye’nin gösterdiği özverili çabayı takdire şayan buluyoruz. Türkiye’nin çabaları sayesinde hem BM’nin hem de diğer paydaş ülkelerin çabaları da hem yoğunlaşmış hem de kolaylaşmıştır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisi ise mültecilerin sosyal ve hukuki entegrasyonunu arttıracak ve başta AB üyesi ülkeler olmak üzere tüm Dünyaya örnek de olabilecek bir öneridir.  Büyük ülkeler Türkiye'yi örnek almalı. Bu öneriyi takdir ediyoruz.

NİHAİ ÇÖZÜM BU OLMALI

İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır ise, öneriyi olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi. Uluslararası hukukun mülteciler konusunda nihai çözüm için vatandaşlık verilmesini önerdiğini anlatan Çorabatır, “1951 Cenevre Sözleşmesi’nin böyle durumlarda mültecilere vatandaşlık verilmesi noktasında devletlere tavsiyede bulunuyor. Dolayısıyla gündeme getirilen bu öneri hem insancıl, hem de sorunun nihai çözümü konusunda atılması gereken bir adım” diye konuştu.

OY AMAÇLI GÖRMEK YANLIŞ

Türkiye’de yasallar çerçevesinde batıdan ve Azerbaycan’dan gelen mültecilere vatandaşlık verildiğini ifade eden Çorabatır, “Bu adımı ‘oy amaçlı’ olarak görülmesini doğru bulmuyorum. Ayrıca bu insanların tümünün otomatik olarak gidip şu veya bu partiye oy vereceğini söylemek bana göre yanlıştır. Bu insanların da kendilerine göre dünya görüşleri farklı siyasi tercihleri vardır” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar