Fransa bir terör saldırısıyla OHAL ilan etmişti

Türkiye'deki OHAL tartışmaları 8 aydır uygulamanın sürdüğü ve dördüncü kez uzatılmasına karar verilen Fransa'yı akıllara getirdi

Fransa bir terör saldırısıyla OHAL ilan etmişti
Fransa bir terör saldırısıyla OHAL ilan etmişti
GİRİŞ 20.07.2016 14:43 GÜNCELLEME 21.07.2016 09:02
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişimin ardından başlatılan operasyonlar sürerken ek tedbirler ve yeni kararlar da gündemde. Bu çerçevede bugünkü toplantıların ardından olağanüstü hal kararı alınıp alınmayacağı tartışılırken hali hazırda 8 aydır uygulamanın sürdüğü Fransa'da neler olduğuna bakmakta fayda var. Fransa, münferit bir terör saldırısının ardından derhal OHAL'e geçmişti. Ülkede bugün sonuçlanan oylamayla OHAL 6 ay daha uzatıldı. OHAL uygulaması vatandaşların günlük yaşantısını aksatmazken güvenlik tedbileri en üst düzeyde devam ediyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?

Fransa'da 13 Kasım 2015'te 130 kişinin hayatını kaybettiği ve terör örgütü IŞİD'in üstlendiği saldırıların ardından tüm ülke ayağa kalktı.

Katliamdan sonra ulusal düzeyde olağanüstü hal ilan edildiği açıklandı.
Ülkede normal şartlar altında en fazla 12 gün sürebilen olağanüstü hal, saldırılardan bir hafta sonra, 20 Kasım 2015'te, Fransa Parlamentosu'nun hükümete yetki vermesiyle 3 ay daha uzatıldı.

Uzatılan olağanüstü halin süresinin dolmasına yakın, 17 Şubat 2016'da Fransa Ulusal Meclisi, OHAL'in 26 Mayıs 2016'ya kadar uzatılmasına karar verdi. OHAL'in uzatılmasına dair değişiklik, mecliste 31 "hayır" oyuna karşın 212 "evet" oyuyla kabul edildi.
19 Mayıs 2016 tarihine gelindiğinde ise Fransa Ulusal Meclisi olağanüstü halin 26 Temmuz 2016'ya kadar uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.

14 Temmuz 2016'da, Fransa'nın Ulusal Günü kutlamalarında ise Cumhurbaşkanı François Hollande, olağanüstü halin daha fazla uzatılmayacağını açıkladı.

DÖRDÜNCÜ KEZ UZATILDI

Ancak aynı günün akşamı, kutlamalar sırasında bir kamyonla kalabalığa dalıp insanların önce ezilerek, sonra da üstlerine ateş açılarak katledildiği ve 84 kişinin öldüğü saldırının ardından olağanüstü halin uzatılmaması kararında değişiklik oldu.

Fransa Ulusal Meclisi, Nice saldırısı sonrası ülkede OHAL uygulamasının 6 ay daha uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını, sabaha kadar süren oylamayla 26'ya karşı 489 ile bugün onayladı.

Bu kararla beraber Fransa'da 13 Kasım'da gerçekleşen terör saldırılarının ardından olağanüstü hal uygulaması, Ulusal Meclis'te yasa tasarısının onaylanmasıyla tam dört kez uzatılmış oldu ve halen devam ediyor.

Türkiye'de de OHAL'in uygulanıp uygulanmayacağı bu akşam saatlerinde belli olacak.

YORUMLAR 7
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    simdi yandiniz fetö hainleri
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    ohal ile SIKI yönetimi karistirmayalim . SIKI YÖNETIM oldugunda asker agirlikli oluyor yönetim sekli. Ohal ise valiler elinde yani ak partiyani bas komutanimzda .Bu ohal icimizdeki mikroplari temizlememiz daha hizli olcak. Baskomutan bunu yapmak istiyorsa bir bildigi vardir. O müjdat gezen gibi mahluklar acsinlar agizlarini . Vatan hainleri sade ates etmeyle olmuyor mujdat gezen gibi mahluklarin agizlariyla bile darbeyi destekliyolar.
    Cevapla
  • Ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Dünya dürüst değil ! Fransa hiç dürüst değil! Fetöyü destekleyen tüm batılılar yerin dibine girsin!
    Cevapla
  • muhammed enes 7 yıl önce Şikayet Et
    inşallah türkiyrde OHAL olmaz
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    oldu bile
    Cevapla
  • abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    tamam da fransa da vatanına kurşun sıkacak kadar alçak kişiler yokki . şimdi ohal olsa çoğu yetkiler askerde olacak acaba bu asker tam olarak kimden diye şüphe edilip durulacak. onun için ohal zor bir durum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor