Türklerin ne yapacağını bekliyorlar

Berlin'deki eyalet parlamentosu seçimleri öncesinde gözler Türk kökenli seçmenlerde.

Türklerin ne yapacağını bekliyorlar
Türklerin ne yapacağını bekliyorlar
GİRİŞ 15.09.2016 00:49 GÜNCELLEME 15.09.2016 00:53
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Pazar günü yapılacak Berlin eyalet seçimlerine geri sayım sürüyor. 4 milyonluk nüfusa sahip Berlin'de en yoğun yabancı nüfusunu yüzde 20 ile Türk kökenliler oluşturuyor ve Berlinli Türklerin yaklaşık yüzde 40'nın Alman vatandaşlığına sahip olduğu biliniyor. Yani seçimlerde Türk kökenlilerin oyu siyasi partiler için son derece önemli.

Ancak Türk kökenlilerin başta Federal Meclis'in aldığı "Ermeni soykırımı kararı" olmak üzere çifte vatandaşlık, Almanya'ya sadakat gibi tartışmalı konular nedeniyle Alman siyasetine şüpheyle yaklaştığı gözleniyor. Türklerin tepki olarak sandıktan uzak durması olasılığı, sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisini güçlendireceği için endişe yaratıyor.

"TÜRKLER HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYOR"

Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Almanya Türk Toplumu (TGD) eski eş başkanı Safter Çınar, Berlinli Türklerin Alman siyasetine dair eleştirilerinin iki farklı şekilde görüldüğünü şu sözlerle ifade ediyor:

"Biri, Almanya'daki siyasetle daha yakından ilgilenen Türklerden gelen tepki. Onlar, siyasi partilerin göçmenlere verdiği sözleri tutmadığına ve bu partilere oy vermenin bir şey değiştirmediğine inananlar. Diğeri ise hali hazırdaki siyasi partilerin Türkiye politikası ve Ermeni Soykırımı Tasarısı'na evet demiş olmalarından dolayı Alman siyasetine tepkili olan Türkler."

Berlin Türk Cemaati (TGB) Başkanı Bekir Yılmaz da seçimlere katılımı teşvik için yürüttükleri kampanyalarda ve düzenledikleri toplantılarda Türklerin Alman siyasetine tepkili olduklarını bizzat gördüğünü söylüyor. Yılmaz, Türklerin siyasi partilerden yana hayal kırıklığı yaşadığını belirterek, özellikle Almanya'daki Türklerin yaklaşık yüzde 70'ini temsil eden muhafazakar kesimin, Federal Meclis'in "Ermeni soykırımı kararı" nedeniyle partileri protesto ettiklerini savunuyor.

AfD'YE KARŞI "OY KULLANIN" ÇAĞRISI

Bekir Yılmaz, bununla birlikte seçime gitmemenin bir çözüm olmadığını da kaydederek, oy kullanmanın sadece bir hak değil aynı zamanda bir sorumluluk olduğunun altını çiziyor. TGB Başkanı, sağ popülist AfD tehlikesine dikkat çekerek şunları söylüyor:

"Berlin'deki son kamuoyu araştırmasında AfD yüzde 14 çıktı. Sol Parti ile aynı oy oranına sahip. Bu da şunu gösteriyor; AfD böyle bir oy oranıyla sadece eyalet parlamentosuna değil, ilçe meclislerine, encümenlere de girebilecek. Bu da o bölgelerde, o ilçelerde yaşayan insanların AfD politikalarından birebir etkileneceği anlamına geliyor."

Bu nedenle Türklerin seçimlere katılmasının önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, katılım ne kadar çok olursa, AfD'nin alacağı oy oranlarının da o kadar düşeceğini belirtiyor. Bekir Yılmaz ayrıca siyasi partilere oy vermemekte kararlı olan Türkler için, bağımsız adaylara oy vermek gibi alternatiflerin de söz konusu olduğunu hatırlatıyor.

Aynı şekilde Safter Çınar da, AfD politikalarına karşı Türklere sandığa gitme çağrısında bulunuyor. Çınar seçimlere 21 partinin katıldığını belirterek,"Seçimlere mutlaka katılmak gerekiyor. Boş kullanılan oy geçersiz oy olacağından, bildik siyasi partilere tepki duyan Türkler, onların dışında herhangi bir partiye ya da bağımsız adaylara oy verebilirler. Önemli olan katılım oranlarını artırarak, AfD'yi aşağıda tutmak" diyor.

BERLİNLİ TÜRKLER NE DÜŞÜNÜYOR?

Berlin'in Spandau ilçesinden Bilge Doğan, Alman siyasetinin ısrarla Almanya'daki Türkleri anlamamayı sürdürdüğünü ve bununla aşırıcı yaklaşımları tetiklediğini savunuyor:

Sürekli Türklerin Türkiye ile ilgili hassasiyetleriyle oynanıyor. Mesajları hem bizim içimize kapanmamıza neden oluyor, hem de Almanya'daki aşırı sağcılığı artırıyor. Ardından da AfD'ye karşı Türk oyları deniyor. Çok saçma."

Neuköln'de büfe işleten Arif Korkmaz da seçimlerle ilgili şunları söylüyor: "Almanya'da samimi bulduğum bir tane parti yok. Türk adaylar da bence sadece bu partilerin kuklası. Onun için hiçbirine oy vermeyeceğim. AfD'ye karşı oyum boşuna gitmesin diye Hayvanseverler Partisi'ne oyumu vereceğim."

29 yaşındaki Berrin Konuk, henüz Alman vatandaşlığına sahip olmadığını ama olduğu takdirde onun yaşamını gözeten politikaları tercih edeceğini dile getiriyor: " Türkiye politikaları beni ilgilendirmiyor ve Almanya'daki yaşamıma kadar uzanması beni rahatsız ediyor. Alman vatandaşlığı almaya çalışıyorum. Aldığım takdirde gerek eyalet gerek federal seçimlerde oy kullanacağım ve beni ilgilendiren politikaları takip edeceğim."

Kaynak: DW

YORUMLAR 39
  • kaptan 7 yıl önce Şikayet Et
    AFD ye karsi türklerin oylarina ihtiyac var diger partilerin ihtiyaci olan TÜRKLER bence sirf onlara ders olsun diye ne kadar oy varsa AFD ye versin sonucta öylede böyle de olsa her tür karar TÜRK lere karsi aliniyor hic olmazsa türk düsmani oldugu bilinen it ler bazi kararlari alirsa deriz ki zaten o itler türk düsmani AMA DOST oldunu idda edenler BIZE KATLIAMCI TÜRKLER damgasini vurunca bize karsi kanunlara imza atinca sirtimizdan vurulmus pozisyonda kalmiyormuyuz
    Cevapla
  • Serkan Düsseldorf 7 yıl önce Şikayet Et
    oyumu AFD'ye verecem
    Cevapla
  • Hasan 7 yıl önce Şikayet Et
    Türklerin bir partisi olsun neden yok?
    Cevapla
  • abc 7 yıl önce Şikayet Et
    Yok mu ecevit gibi bir adam verin ona yıksın almanyayı
    Cevapla
  • Ahmet izmir 7 yıl önce Şikayet Et
    Almanya yok olacaksa hemen alin. Bedava onun yerine kilictaroglunu verelim batırmak nedir bir yilda yok eder
    Cevapla
  • KAYI 7 yıl önce Şikayet Et
    evet verinde almanyaya ekonomik krizle işini bitirsin
    Cevapla
  • munih li 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben 40 yikdir almanyada yasayan biri olarak hep politik figur olarak goruyorlar almanlarin hic bir zaman turkleri sevmedi sevmezde cunku onlara gore biz ucuncu sinif ulke ve. Herzaman bunlarin emrinde bir ulke istiyorlar onun icin burdaki turk kokeneli vatandaslara cagrim o kulanmayin heleki yesiler ve sol parsiye hic mi hic oy vermeyin cunku her oy bir ihanete desdek demek oy kulanirken iyi dusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!