'Erdoğan Avrupalı siyasetçilerde olmayana sahip'

Paris Match Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gilles Martin-Chauffier, Erdoğan'ın, diğer Avrupalı siyasetçilerde olmayan güçlü bir iradeye sahip olduğunu söyledi.

'Erdoğan Avrupalı siyasetçilerde olmayana sahip'
'Erdoğan Avrupalı siyasetçilerde olmayana sahip'
GİRİŞ 27.10.2016 08:39 GÜNCELLEME 27.10.2016 08:39
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Fransa'da katıldığı bir televizyon programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için kullandığı "Türkiye'nin Charles de Gaulle'üdür" sözleriyle dikkati çeken Paris Match Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Gilles Martin-Chauffier, AA'ya önemli açıklamalarda bulundu.

"Dünyada Kürtlerin düzenli olarak iktidarda yer aldığı tek ülke Türkiye'dir. Parlamentoda onlarca temsilcileri var" sözleri sosyal medyada geniş yankı uyandıran Chauffier, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı otoriter olarak görüyorlar. Bunun iki nedeni olduğunu düşünüyorum; öncelikle Avrupa'daki siyasetçi sınıfı, alt seviyedeki sınıftan geldiği için Putin'i bir de Erdoğan'ı böyle görüyor. Ne de olsa diğerlerine göre daha güçlü bir duruşunuz olduğu sürece bu diğerlerini rahatsız eder." diye konuştu.

"AK Parti ile laikliğin bağdaşmadığını düşünüyorlar"

Avrupa'nın Türkiye için örnek aldığı tek liderin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu ve Türkiye için modern bir lider olarak görüldüğünü belirten Chauffier, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorsunuz Fransa'da laiklik çok kutsaldır. Bir Hazreti İsa vardır, bir de laiklik vardır. İkisi de çok önemli kavramlardır, eş değerdedir. Fransa’da adeta laikliğe tapılır. O yüzden AK Parti ile laikliğin bağdaşmadığını düşünüyorlar.

Erdoğan iktidara geldiği yıllarda yaptığı reformlarla, ordunun devlet üstündeki nüfuzuna son verdiği için Avrupalılar tarafından çok takdir edildi. O dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imajı çok iyiydi. Fakat Fransa DEAŞ'a savaş ilan ettiğinde durumlar değişti. Onun hakkında kötü bir algı oluşturuldu. O algı; Cumhurbaşkanı DEAŞ ile iş birliği mi yapıyor yoksa DEAŞ'a karşı mı şeklindeydi. Kafalarda soru işareti oluşturdular. Tabii her ne kadar kara propaganda yapsalar da bunun Erdoğan'ın lehine olduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok başarılı olduğunu gösterdiğini düşünüyorum. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında kara propaganda yapılması onun doğru yolda olduğunu gösteriyor. Erdoğan diğer Avrupalı siyasetçilerde olmayan güçlü bir iradeye sahip."

"Erdoğan'ın bütün imajı değiştirilmeye başlandı"

Erdoğan'ın imajının başlangıçta Avrupa'da çok iyi olduğunu anlatan Chauffier, "(Modernite getiriyor, reformlar yapıyor, ordunun devlet üzerindeki kontrolünü kaldırıyor) şeklinde iyi bir imajı vardı. Ne zaman Fransa DEAŞ'la savaşa girdi, o zaman Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bütün imajı değiştirilmeye, hakkında kötü, yanlış bir algı oluşturulmaya başlandı." diye konuştu.

"Fransa yanlış kurbanlara ağlıyor"

Chauffier, önceden Türkiye'yi DEAŞ'a yardım etmekle suçlayan ülkelerin, bu kez Türkiye’nin DEAŞ ile Irak’ta mücadelesine karşı çıkması konusundaki çelişkiyi de şöyle değerlendirdi:

"Aslında Musul meselesi, Fransız kamuoyunda sürpriz olacak. Fransa’da yapılan analizler rasyonel şekilde değil, duygusal yapılıyor. Çünkü Fransız halkı PKK gibi örgütlerin kurtarıcı gibi özellikle DEAŞ ile mücadelede etkin rol oynadıklarını düşünüyorlar ve Kürtleri Lozan Anlaşması yüzünden mağdur edilmiş halk olarak görüyorlar. Fransa gerçekleri bilmediğinden yanlış kurbanlara ağlıyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Adem 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamın gözü kör değilmiş gerçekleri görmüş... Ötekilerde beyni yıkanık bilmeden atıp tutuyorlar medya nasıl yönlendiriyorsa otarafa gidiyorlar..
    Cevapla
  • ibrahim karaoğlan 7 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun çok güzel analiz yapmış adam
    Cevapla
  • Malatyalı 7 yıl önce Şikayet Et
    Diğerleride biliyor ama işlerine gelmiyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü