Türkiye'nin AB macerası sona erebilir

İngiliz yayın kuruluşu Financial Times, AB'nin Türkiye'ye vize serbestisi getirmemesi durumunda Türkiye'nin AB ile ilişkilerini kesmek için referanduma gidebileceğini yazdı.

Türkiye'nin AB macerası sona erebilir
Türkiye'nin AB macerası sona erebilir
GİRİŞ 22.11.2016 09:12 GÜNCELLEME 22.11.2016 09:12
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İngiliz Financial Times gazetesi, editoryal görüşlerinin aktarıldığı sayfasında Türkiye-AB ilişkilerini ele aldı ve ilişkilerde bir dönüm noktasının yaklaştığını yazdı.

Gazete, 'Türkiye'de yönetimin otoriterliğin Ankara'nın AB üyeliğini olanaksızlaştırdığı' yorumunu yaptı.

Yazının başında Avrupa Parlamentosu'nun bu hafta içinde Türkiye'nin AB üyeliğini durdurmayı tartışmasının ve bunu oylamasının beklendiği belirtiliyor.

FT, AB'deki sosyalistlerin Türkiye'nin birliğe üyeliğine verdiği desteği çektiğini, bu yüzden, önergenin kabul edilmesinin olası olduğunu yazıyor.

Böylesi bir sonucun herhangi bir bağlayıcılığı olmayacağını hatırlatan FT, bununla birlikte bunun AB-Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası teşkil edeceğini belirtiyor.

FT, 'sekiz yıl önce Türkiye'nin gerçek bir demokrasi ve modern bir ekonomiye yol aldığını, beş yıl öncesine kadar dahi Arap dünyası için İslam ve demokrasinin evliliği açısından pozitif bir örnek olarak görüldüğünü' yazıyor.

Gazete ayrıca 'Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013'ten bu yana gelişen otoriterliğinin Türkiye'yi AB üyeliğinden men ettiği' iddiasında bulundu.

FT, Erdoğan'ın, '15 Temmuz darbe girişimi ardından, bu girişimde yer alanların üstüne gidilmesi gerekçesi altında muhaliflerini susturduğunu belirtti, Türkiye'nin Suriye ve Irak politikası ile başkanlık sistemine geçişle ilgili olası referandumu hatırlattı.

Gazete daha sonra, "Türkiye'nin tüm geleneksel Batılı ortakları, Erdoğancı Türkiye'nin bir müttefik olup olmadığını öğrenmek istiyor" diye yazıyor.

FT'ye göre AB'nin, Ankara'nın terörle mücadele yasalarında değişikliğe gitmemesi nedeniyle, Türk vatandaşlarına vize serbestliğini onaylamaması bir dönüm noktası olabilir.

"Erdoğan'ın gelecek yıl iki referandum çağrısı yapma riski var. İkincisi AB üyelik adaylığından çıkmaya yönelik bir Türkexit çağrısı olur" diyen FT, 'bununla birlikte Türkiye'nin hassas ekonomisinin AB'ye bağlı ve onunla entegre olduğunu, bunun da Gümrük Birliği şartlarını güncelleme ve genişletmeyi devam etmeye neden olabileceğini' belirtiyor.

YORUMLAR 3
  • nazmi 7 yıl önce Şikayet Et
    Yahu zaten almanya , fransa ve ingiltere vardı ekonomisi düzgün.İngiltere batan gemiden atladı kurtuldu.Bizde ab üyeliğimizi geri çekelim olsun bitsin Sadece ekonomik ilişkiler kalsın oda duruma göre bence gelecek asya ülkelerinde.Orada yaşayanlara soruyorum durum nedir diye yarısı memnun değil.Ab ye kul köle olmaktansa aç kalırım soğanımı ekmeğimi yerim istikbalim daha önemlidir.Uzun adam en doğrusunu yapıyor...
    Cevapla
  • osman kavla 7 yıl önce Şikayet Et
    arkadalsr bu macera bitti de okey e donuyo adamlar 50yildir bizi oyaliyo biz de hala neyin nesi ise AB diye tutturduk yeter bitsin ab istemiyoruz AB filan referandum yapilsin halk gereken cevabi verecektir
    Cevapla
  • gecbilekalindi 7 yıl önce Şikayet Et
    gecbile kalindi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…