'AB vatandaşlığı satılsın' önerisi

Avrupa Parlamentosu Liberal Demokratlar Grubu üyesi Goerens, İngiltere’nin AB'den çıkış kararı alması üzerine, "İngiliz vatandaşlarına AB vatandaşlığı satılsın" önerisinde bulundu.

'AB vatandaşlığı satılsın' önerisi
'AB vatandaşlığı satılsın' önerisi
GİRİŞ 30.11.2016 13:01 GÜNCELLEME 30.11.2016 13:01
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İngilizlere AB'den çıkış (Brexit)  sonrası  Avrupa Birliği (AB) vatandaşlığının satılması önerisinde bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) Liberal Demokratlar Grubu üyesi Charles Goerens, tartışmalara  neden olan önerisinin Brexit'ten endişe duyan İngiliz vatandaşları için "tatmin  edici bir çözüm olacağını" söyledi. 

AP üst düzey yetkilileri, İngilizlere Brexit sonrası AB vatandaşlığı  satılması önerisinde bulunurken, Brexit yanlısı İngiliz siyasetçiler "Brüksel'in İngiltere'nin AB'den ayrılmaması için tüm numaraları yapacağını" ifade ederek  Avrupalı mevkidaşlarını eleştiriyor.

Avrupa Parlamentosu Liberal Demokratlar Grubu üyesi Charles Goerens  geçen hafta, İngiltere’nin 28 üyeli birlikten çıktıktan sonra İngiliz vatandaşlarının Avrupa'da yaşayıp, çalışabilmeleri için AB vatandaşlığı satın alabilmeleri önerisinde bulundu.

Goerens'in "ortaklık vatandaşlığı" adı altındaki önerisiyle, AB'den  çıkacak İngiliz vatandaşlarına yıllık ödeyecekleri bir meblağ karşılığında AB vatandaşlığı sunulacak ve belirlenecek miktarı ödeyen İngiliz vatandaşları AB ülkelerinde serbestçe dolaşabilecek ve yaşayabilecek.

ÜYELİK BEDELİ ALINACAK

Goerens, önerdiği "ortaklık vatandaşlığıyla" doğrudan AB bütçesine  katkı sağlayacak yıllık bir üyelik bedeli alacaklarını kaydederek, önerisinin  İngiltere ile AB arasındaki müzakere süreci başladığında İngiliz hükümetini  serbest dolaşımın sağlanması, ortak pazar ve garantiler gibi konularda ikna  etmeye yarayacağını da düşündüğü dile getirdi.

Charles Goerens'in teklifine en büyük destek AP'de üyesi olduğu grubun  başkanından geldi. Avrupa Parlamentosunda Brexit'le ilgili müzakereleri yürütmek  için eylül ayında görevlendirilen Guy Verhofstadt geçen hafta sonu İngiliz  basınına yaptığı açıklamada, bu öneriyi prensipte kabul ettiğini ifade ederek,  "AB'de kalmak isteyen İngiliz vatandaşlarının yüzde 48'inin hakları için mücadele  vereceğini" kaydetti.

Liberal Demokratlar Grubu Başkanı ve eski Belçika Başbakanı  Verhofstadt, "Birçok kişi, AB ile bağların kopartılmasını istemiyor. Prensipte  ortaya konulan öneriyi beğendim" diye konuştu.

AVRUPA BAŞKENTLERİNDE TAM TERSİ HAVA VAR

Avrupa Parlamentosu üyelerinin bu yıl sonuna kadar konuyla ilgili  öneriyi oylamaları bekleniyor. Önerinin Brexit sonrası bir anlaşmanın parçası olması için tüm AB ülkeleri tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Ancak, AB'den  çıkış sürecinde Birleşik Krallık'a hiçbir taviz verilmemesi gerektiğini düşünen  ülkelerin öneriye karşı çıkmaları öngörülüyor.

50. MADDENİN İŞLETİLMESİ

Avrupa Parlamentosunun İngiltere'nin gelecek yıl AB'den çıkış için Brüksel ile başlayacağı müzakere sürecinin sonunda varılacak anlaşmayla ilgili veto yetkisi bulunuyor. Müzakere sürecinin ise en az 2 yıl sürmesi öngörülüyor.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti Genel Başkanı Theresa May  geçen ay yaptığı açıklamada, Brexit sürecini resmen başlatacak Lizbon  Anlaşması'nın 50. maddesinin 2017'nin mart ayı sonuna kadar işletileceğini  duyurmuştu. İngiltere'nin bu adımı atmasıyla AB'den ayrılış anlaşmasının  şartlarının belirlenmesi için iki yıllık süreç de başlamış olacak. Avrupalı  yetkililer, 50. maddenin bir an önce işleme konulması çağrılarında bulunuyor.

23 Haziran'da yapılan AB referandumunda İngiltere, İskoçya, Kuzey  İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık halkının yüzde 51,9'u AB'den çıkışa  destek vermişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Tamam T.C. vatandaş ların a uygun sonunda anlaştık ..
    Cevapla
  • Kafka 7 yıl önce Şikayet Et
    Satılsa ne faydası olucakki sadice seyehatler için kolaylık sağlanmış olucak bçok faydası olucağını düşünmüyorum
    Cevapla
  • Hakan Sönmez 7 yıl önce Şikayet Et
    Girsen girilmiyor, çıksan çıkılmıyor, nasıl birlik bu böyle? Katolik nikahı gibi.
    Cevapla
  • Şaban 7 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi vatandaşlık satarlar, yarın kendilerini bile satar bu Emperyalistler.
    Cevapla
  • Musa 7 yıl önce Şikayet Et
    Dini imanı para olmuş , insanlıktan nasibini almamış kokuşmuş yaratıklar topluluğu = AB
    Cevapla
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi