Fransa'dan alçak Türkçe kararı

Fransa’da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon, gelecek yıldan itibaren Türkiye’den gelen öğretmenler tarafından verilen Türkçe derslerini kaldırmaya hazırlanıyor.

Fransa'dan alçak Türkçe kararı
Fransa'dan alçak Türkçe kararı
GİRİŞ 01.12.2016 15:53 GÜNCELLEME 01.12.2016 15:53
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

'Muhtemel' cumhurbaşkanı, seçim beyannamesinde, Türkçenin de yer aldığı Anadil ve Kültür Eğitimi (ELCO) derslerini kaldıracağını açıkladı.

Geçtiğimiz hafta Alain Juppe ile giriştiği yarışı açık ara önde tamamlayarak merkez sağın cumhurbaşkanı adayı olan François Fillon, Türkçe derslerini kaldırmaya hazırlanıyor. Fransa'da Türkçe yayın yapan Arti33.com 'da yer alan habere göre, Fillon seçim beyannamesinde Türkçenin de yer aldığı Anadil ve Kültür Eğitimi(ELCO) derslerini kaldıracağını açıkladı. Merkez sağ aday, Senato'nun konuyla ilgili hazırladığı Anadil ve Kültür Eğitimi(ELCO) derslerinin göçmen çocuklarla Fransızların kaynaşmasını engellediği, gruplaşmayı artırdığı ve kaldırılması yönündeki çağrısını hatırlattı. Kendisinin de bütünüyle bu fikire katıldığını kaydeden Fillon, ''Hangi kökenden olursa olsun bütün çocuklar için iyi entegrasyon ve başarı şansı, Fransız kültürünü elde etmesinden geçer.''ifadelerini kullandı.

Öğretmenler başörtüsüyle derse giriyor

Fillon, yaklaşık 100 bin öğrencinin kaydolduğu ELCO derlerini veren öğretmenlerin kontrolünün Milli Eğitim Bakanlığı'nda olmadığını hatırlattı. Dersleri veren öğretmenlerin bazen derse başörtüsü ile katıldığını iddia ederek, bazı öğrencilerin de ELCO derslerine katılmak için kendi dersini terkettiğini öne sürdü.

ELCO'ya bir son verilmesi gerekir

Cumhurbaşkanı adayı, ''Okullarımızda öğretmenleri yabancı ülkelerin seçerek finanse ettiği Kültür Eğitimi derslerini verdirmeye bir son verilmesi gerekir.''diye konuştu.

2017'den itibaren Türkçe dersi yok!

Fillon seçim beyannamesinde ELCO'yu kaldıracağı tarih ile ilgil net bir bilgi vermezken Europe 1 radyosu, gelecek eğitim-öğretim dönemini işaret etti. ELCO'nun 2017 eğitim öğretim dönemiyle birlikte artık verilmeyeceğini duyurdu.

Bu yıl 20 bin Türk öğrenci derslerden faydalanıyor

Fransa Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre bu yıl ELCO'ya 85 bin öğrenci kaydoldu. Bunların 48.129'unu Arapça dersi için kaydolanlar oluşturdu. Türkçeyi seçenlerin sayısının ise 19 bin 261 kişi.

Sadece Paris bölgesinde 68 Türkçe öğretmeni var

Fillon, seçim beyannamesinde verdiği sözü tutarsa, yaklaşık 1977'den beri devam eden Türkiye'den Fransa'ya gönderilen Türkçe öğretmenlerinin gelişi de kaldırılmış olacak. Şuan itibariyle sadece Paris bölgesinde Türkiye'nin gönderdiği 68 Türkçe öğretmeni görev yapıyor. 

Sosyalist hükümet 2018'de Tükçeyi müfredata eklemeyi düşünüyordu

İktidardaki sosyalist hükümet te ELCO için 2018'den itibaren değişikliğe gitmeyi düşünüyordu. Milli Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem'in açıkladığı reform paketine göre ELCO kapsamında verilen dersler, diğer yabancı diller gibi okul müfredatına eklenecekti.

Ancak bu değişiklik düşüncesi de seçimlerde açık ara Elysee'nin en güçlü adayı olarak gözüken Fillon'un seçilmesiyle rafa kaldırılmış olacak.

YORUMLAR 13
  • reşat 7 yıl önce Şikayet Et
    Batmak için Fransa yemin etmek üzere
    Cevapla
  • kerem 7 yıl önce Şikayet Et
    simdik soruyorum kim diktatörmus resimi yoksa sizlermiii olum yasakalyin yasakliyin kapimizi yine calacaksiniz rezil heriflerrr
    Cevapla
  • Ersoy21 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu sözlere Fransız kalalım :)
    Cevapla
  • batur 7 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki neymiş? Sosyalistleri desteklemek lazımmış.
    Cevapla
  • nurettin demirbilek 7 yıl önce Şikayet Et
    yabancı dil olarak fransızca yerine ispanyolca tercih edilebilir. ispanya hükümeti örnek bir lise açsın. fransız dili ve edebiyatı bölümlerinin sayıları azaltılmalı ve ispanyol diline dönüştürülmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi