Çarpıcı Merkel yorumu: Sonun başlangıcında!

Angela Merkel’in partisinin kongresinde yeniden genel başkanlığa seçilmesi, Alman basınında farklı yorumları beraberinde getirdi.

Çarpıcı Merkel yorumu: Sonun başlangıcında!
Çarpıcı Merkel yorumu: Sonun başlangıcında!
GİRİŞ 07.12.2016 09:50 GÜNCELLEME 07.12.2016 09:50

Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik partisinin kongresinde yeniden genel başkan seçilmesi, Trierischer Volksfreund gazetesinde şu sözlerle ele alınıyor: "16 yıl önce Essen’da yapılan Hristiyan Demokrat Birlik partisinin kongresinde genel başkanlığa seçilen Merkel, yine aynı kentte sonun başlangıcına geldi. Artık şimdi Merkel’in başbakanlığının son dönemi yaklaşıyor. Ancak Hristiyan Demokrat Birlik, sağa kayan seçmenler için bir yanıt bulamadı. Mülteci meselesinde net bir tutum sergilemek ve sağcılarla ya tartışmak ya da kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik’in yaptığı gibi onların söylemlerini benimsemek yerine, ikisini de yapmaya çalışıyor.

"SAĞCI DİL KULLANIYOR"

Özellikle çarşaf yasağı veya mültecilerin sınır dışı edilmesi gibi konularda sağcı bir dil kullanıyor. Merkel de aynı tutumu izliyor. Ama ülkeye kabul edilecek azami mülteci sayısının belirlenmesini reddediyor, yani temelde bir değişiklik olmuyor.”

Wetzlarer Neue Zeitung'da Merkel'in yeniden genel başkanlığa seçilmesine ilişkin şu sözler dikkati çekiyor: "Angela Merkel’in “bunu başarabiliriz” siyaseti Essen’da yerini “bana yardım etmelisiniz”e bıraktı. Eski lider Helmut Kohl’un bağış skandalından partinin adını temizlemesi için 2000 yılında yine Essen’da genel başkanlığa seçilen 62 yaşındaki Merkel, artık Hristiyan Demokratların umudu değil. Ancak partisi için hâlâ en güvenilir isim. İki veya dört yıl sonra Hristiyan Demokrat Birlik içinde Merkel’in halefi kim olacak, henüz belli değil. Merkel’in yeniden genel başkanlığa seçilmesine ve partisinin başbakan adayı olması rağmen, Merkel sonrası dönemin işaretleri başladı bile.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye Gazze'ye en çok yardım yapan ülke unvanını bırakmadı
Vatandaşa önemli altın uyarısı: 'Kuyumcular bile satıyor'