Diktatör Avrupa'yı iyi tanıyın

15 Temmuz’u görmezden gelerek Türkiye'ye sürekli yargı bağımsızlığı hatırlatması yapan AB’nin, yargıyı yürütmeye bağlayan Fransa’ya karşı sesini çıkarmaması tepkilere neden oldu.

Diktatör Avrupa'yı iyi tanıyın
Diktatör Avrupa'yı iyi tanıyın
GİRİŞ 09.12.2016 09:23 GÜNCELLEME 09.12.2016 12:08
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İbrahim Fidan/Haber7

Her fırsatta Türkiye’yi eleştiren ve kuvvetler ayrılığının önemine dikkat çeken ülkelerde birbirinden farklı yönetim biçimleri tercih ediliyor. Son olarak, 5 Aralık Pazartesi günü başbakanlık tarafından çıkarılan kanun hükmünde kararnameyle Yargıtay’ın hükümete bağlandığı Fransa da bunlardan biri.

15 Temmuz’daki hain darbe girişimini görmezden gelerek Türkiye'ye sürekli yargı bağımsızlığı hatırlatması yapan Avrupa Birliği’nin, yargıyı yürütmeye bağlayan Fransa’ya karşı ne diyeceği merak konusu oldu.

GÜÇLÜ KUVVETLER AYRILIĞININ OLDUĞU ÜLKELER

İngiltere, Türkiye, İtalya gibi güçlü kuvvetler ayrılığının bulunduğu ülkelerde, devletin 3 temel gücü de katı biçimde birbirinden bağımsız çalışmakta ve birbirini denetlemektedir. En demokratik yöntem olarak kabul edilen sistemde yürütme yetkisi hükümete, yasama yetkisi parlamentoya, yargı yetkisi de bağımsız mahkemelere aittir. Söz konusu yönetim biçiminde denge-fren mekanizmasıyla devlet sisteminin uzun süre ayakta kalması amaçlanır.

BASİT KUVVETLER AYRILIĞININ OLDUĞU ÜLKELER

Yasama, yürütme ve yargı erklerinden herhangi birinin diğerinin üzerinde söz sahibi olduğu ülkelerde ise basit kuvvetler ayrılığı görülür. Yargının yasamaya bağlı olduğu yönetim biçimini daha çok Kanada, Yeni Zelanda ve Almanya gibi ülkelerde görmek mümkün.

KUVVETLER AYRILIĞININ OLMADIĞI ÜLKELER

Fransa ise Kuzey Kore, Küba gibi kuvvetler ayrılığının olmadığı ülkelere özenerek diktatöryal bir yönetimi tercih etti. Tüm güçleri yürütmenin elinde toplamayı amaçlayan söz konusu ülkeler monarşi, aristokrasi ya da meşruti monarşi gibi sistemlerle idare ediliyor.

Venedik Komisyonu’nda erkler ayrılığı ilkesinin Avrupa’nın ortak anayasa standardını yansıttığı vurgulanmasına rağmen, Fransa’da yasamanın yetkisini kullanarak yargıyı kendisine bağlayan bir yürütme söz konusu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 21
  • ersa 7 yıl önce Şikayet Et
    abd değil ben almanya ve fransadan endişe duyuyorum.
    Cevapla
  • Serdar 7 yıl önce Şikayet Et
    şunu herkes bilir ..İT İTİ ISIRMAZ..
    Cevapla
  • Murtaza 7 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa kafirdir. İslama düşmandır. Ahirette de cehenneme gebererek girer inşallah!
    Cevapla
  • Salih 7 yıl önce Şikayet Et
    Türküye'ye gelince şahinler, Fransa'ya fransız..!
    Cevapla
  • tespitologg.. 7 yıl önce Şikayet Et
    eee ne demişler körler sağırlar birbirini ağırlar .. Avrupa hep bildiğimiz gibi neden şaşırıyoruz ki ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil