Cinayet Ankara ve Moskova'yı daha da yakınlaştırır

Büyükelçi Karlov'un suikaste kurban gitmesini değerlendiren The Guardian, Türk ve Rus liderlerin ilişkilere gelebilecek zararı önlemek için hızla harekete geçtiğini belirtiyor.

Cinayet Ankara ve Moskova'yı daha da yakınlaştırır
Cinayet Ankara ve Moskova'yı daha da yakınlaştırır
GİRİŞ 20.12.2016 10:00 GÜNCELLEME 20.12.2016 10:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Guardian'ın internet sitesinde yer alan, gazetenin Dünya Haberleri Editörü Julian Borger tarafından kaleme alınan analizdey, cinayetin Türkiye ve Rusya'yı daha da yakınlaştırabileceği görüşü savunuluyor.

Andrey Karlov cinayeti ve Birinci Dünya Savaşını tetikleyen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun veliahttı Arşidük Franz Ferdinand'ın öldürülmesiyle paralellikler kurulduğunu söyleyen Borger, buna karşın Türk ve Rus liderlerin ilişkilere gelebilecek zararı önlemek için hızla harekete geçtiğini belirtiyor.

BATI KOMPLOSU MU?

Borger uzmanların da liderlerin stratejik düşmanlarını suçlama konusunda ortak bir zemin bulduklarını söylediklerini aktarıyor. Yazıda görüşlerine yer verilen Mustafa Akyol, "Her iki taraf da kendilerini birbirlerine düşman etmek için girişilen bir Batı komplosu olduğuna inanıyor" diyor.

Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşundan Aaron Stein da, "Rusya ve Türkiye'nin bu krizi yönetmek için her türlü motivasyonu var. Halep'in zorla tahliyesi Rusya'nın savaştaki çabalarına yardımcı oluyor, Türkiye ise Kürt yayılmacılığını törpülemek amacıyla El Bab'da giriştiği hamleye Rusya'nın sessiz kalmasını sağladı" diyor.

Stein ayrıca, suikastın Rusya-Türkiye ilişkilerini daha asimetrik hale getireceğini söylüyor ve "Rusya'nın hep üstünlüğü vardı. Şimdi bu daha da arttı" şeklinde konuşuyor.

KRİZİ TIRMANDIRMA NİYETİ YOK

Eski Türk diplomat Sinan Ülgen, suikastın Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesindeki gibi bir krize yol açmayacağı ifade ederken, "Bu kez her iki tarafta da krizi tırmandırma niyeti yok. Tam tersine, ilk resmi açıklamalarda cinayetin Ankara ve Moskova arasındaki yakınlaşmayı hedef aldığı dile getirildi" diyor. Guardian'a konuşan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi'nden Maksim Suçkov da Ülgen ile aynı görüşte.

Suçkov Franz Ferdinand suikastıyla paralellik kurulmasını yersiz buluyor ve "Erdoğan, Putin ile zamanında ve etkili bir kriz diplomasisi yürütebilirse, ikili ilişkiler için ciddi bir sonuç ortaya çıkmayabilir. Şu anda Moskova ve Ankara'nın kaybedecek çok şeyi var" diyor.

YORUMLAR 1
  • Kayra keskin 7 yıl önce Şikayet Et
    zaten bu pis İngilizler burunlarını her yere sokmasa olmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!