İspanya'dan Trump'a tepki yağıyor

İspanya hükümeti, muhalefet ve akademisyenler, Beyaz Saray'ın resmi internet sayfasından İspanyolca'yı çıkarmasına tepki gösterdi.

İspanya'dan Trump'a tepki yağıyor
İspanya'dan Trump'a tepki yağıyor
GİRİŞ 23.01.2017 20:40 GÜNCELLEME 23.01.2017 20:40
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Donald Trump'un ilk icraatlarından biri olarak Beyaz Saray'ın resmi internet sayfasından İspanyolca'nın kaldırılmasına İspanya'da hükümet, muhalefet ve akademik çevre tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, Barcelona'da düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili yöneltilen soru üzerine, "Beyaz Saray'ın internet sayfasının yönetimi ABD'nin iç konusu ama üzüntü duyduk." dedi.

ABD'de İspanyolca konuşan 52 milyon kişinin yaşadığını hatırlatan Dastis, "İspanyolca'nın kaldırılması bize iyi bir fikir gibi gelmiyor. ABD'da yaşayan İspanyolca dili kullanan vatandaşlarla diyalog yollları ne kadar çok açık olursa o kadar iyidir." görüşünü savundu.

"İSPANYOLCA'YI 700 MİLYON KİŞİ KONUŞUYOR"

Adalet Bakanı Rafael Catala da Salamanca kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyaz Saray'ın resmi internet sitesinden İspanyolca'yı çıkartmasına bir anlam veremediğini söyledi. Catala, İspanyolca'nın 700 milyon kişiyle dünyada en çok konuşulan ikinci dil olduğunu ve ABD'de de çok yaygın kullanıldığını ifade etti.

MUHALEFET: TOLERANS GÖSTERİLEMEYECEK BİR SALDIRI

Bu arada ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) de Beyaz Saray'ın resmi internet sitesinden İspanyolca'nın kaldırmasıyla ilgili hükümet yetkililerinin cevaplaması için meclise soru önergesi sunacağını duyurdu. PSOE içindeki liderlik yarışında en güçlü aday olarak öne çıkan Endülüs özerk yönetimi başkanı Susana Diaz da "tolerans gösterilemeyecek bir saldırı" olarak nitelediği Beyaz Saray'ın kararının, ABD'deki "Hispanik toplumunun ortadan kaldırılması anlamına geldiğini" savundu.

İSPANYA RESMİ DİL KURUMU'NDAN DA TEPKİ GELDİ

Öte yandan İspanya'nın resmi dil kurumu olan Kraliyet Akademisi'nin Direktörü Dario Villanueva da "Bu konu sadece İspanyol hükümetini değil, İspanyolca konuşan 22 ülkeyi daha ilgilendiriyor. İspanyolca mevcudiyetinin her geçen gün daha da arttığı, Latin Amerika kökenli nüfusun çoğaldığı ABD gerçeğine karşı atılmış geri bir adımdan söz ediyoruz. Maalesef Trump ile ilgili yapılan negatif öngörüler gerçek oluyor." yorumunda bulundu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Emre 7 yıl önce Şikayet Et
    amerikanın resmi dili ingilizce değil mi sonuçta beyaz sarayın sitesinden kaldırılma amacı bu adamlar sonuçta ingilizce biliyorlar
    Cevapla
  • Asımın nesli 7 yıl önce Şikayet Et
    Çince kaçıncı sırada aklımda deli sorular
    Cevapla
  • Osmanlıca 7 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel teşhis ve yorum kardeşim tebrik ediyorum vede noktasına virgülüne kadarda katılıyorum
    Cevapla
  • pkksavar 7 yıl önce Şikayet Et
    helal. elin vahşi kabilesinin dilini ne yapsın. onlar unuttu ama dünya unutmadı. ispanyollar gelmiş geçmiş en vahşi katliamlar yapmışlar ve bilmem kaç yüz m. kişi tarafından dilleri konuşulur olmuştur. yani kölecilerin kralı...
    Cevapla
  • Ali 7 yıl önce Şikayet Et
    Yav ağlıcam İspanya'ya yapılan haksızlığa hükümet muhalefet ve akademisyenler hep birlikte karşı çıkıyor. Bizim burada ülkemize yapılan haksızlığa hükümet karşı çıkıyor, muhalefet o eleştirilere destek veriyor, akademisyenler seviniyor... Allah'ım ne olur sabır ver bize bu hainleride sana havale ediyorum. Hakkımı al onlardan
    Cevapla
  • Hamza 7 yıl önce Şikayet Et
    Bizde maalesef sadece bir tane vatanperver muhalefet partisi var. O da MHP! Diğer partiler Türkiye/Türk düşmanlarıyla aynı yorganın altına girmeye çok hevesli ve istekliler. Yerli ve milli olmadıklarından kaynaklanıyor olabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri