Fransa'dan Cezayir itirafı! 'Özür dilemeliyiz'

Cezayir'e yaptığı ziyarette konuşan Cumhurbaşkanı adayı Emmanuel Macron, "Sömürgecilik Fransa tarihinin bir parçasıdır. Fransa'nın bu eylem için özür dilemesi gerekiyor" dedi.

Fransa'dan Cezayir itirafı! 'Özür dilemeliyiz'
Fransa'dan Cezayir itirafı! 'Özür dilemeliyiz'
GİRİŞ 16.02.2017 13:55 GÜNCELLEME 16.02.2017 14:39
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olan Emmanuel Macron, Cezayir ziyaretinde Echorouk News adlı yerel televizyon kanalına röportaj verdi.

Sömürgeciliğin Fransa tarihinin bir parçası olduğunu belirten eski Ekonomi Bakanı Macron, "Sömürgecilik insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Barbarlık olarak tanımladığım sömürgeciliği her zaman kınadım" diye konuştu.

Ülkesinin sömürgeci tarihi ile yüzleşmesi gerektiğini aktaran Macron, "Fransa'nın bu eylemler için özür dilemesi gerekiyor" dedi.

DİĞER ADAY FİLLON TEPKİ GÖSTERDİ

Fransa'da nisan ve mayıs ayında yapılacak iki turlu cumhurbaşkanı seçiminin bir başka adayından ise Macron'un sömürgecilikle ilgili açıklamasına tepki geldi. Merkez sağın adayı François Fillon, "Fransa'nın cumhurbaşkanı adayı olan birisine bu sözler yakışmıyor" dedi.

FRANSA'NIN CEZAYİR'DEKİ SÖMÜRGE GEÇMİŞİ

1830-1962 yıllarında Cezayiri elinde tutan Fransa, çok sayıda katliam gerçekleştirdi ve yüz binlerce kişiyi evlerini terk etmek zorunda bıraktı.

Cezayir, Fransa'ya bu suçları kabul edip mağdurlar için tazminat ödemesi çağrısında bulunuyor. Paris yönetimi ise, eski defterleri kapatıp geleceğe bakmak gerektiğini savunuyor.

Geçen sene France 24 televizyonunda yayınlanan rapora göre, Paris'te arkeoloji eserlerinin sergilendiği İnsan Müzesi'nde bulunan 18 binden fazla kafatasından 500'ünün kimlik tespiti yapılmıştı. Bunlardan 36'sının 19. yüzyıl ortalarında Fransız işgaline karşı mücadele eden Cezayirli direniş liderlerine ait olduğu belirlenmişti.

YORUMLAR 4
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    bize ermeni tasarasını kabule zorluyorsunuz yapmadıgımız bir olayı tarihi belgelerimiz var siz ise fransa tum dunya tarih biliyor yaptınız zalimligi neden kabul etmiyorsunuz bizle ugrastınız ama bedelini ödüceksüniz bu zulümlerün ey avrupa fr ölmessem görcek bu gözler
    Cevapla
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    fillon'a gerçekler ağır geldi herhalde.
    Cevapla
  • Dulqarnein 7 yıl önce Şikayet Et
    Fransiz teroristler 1 milyon musluman degil... 130 yil icinde tam 6 ve ya 7 milyon muslumanlari katleddiler cocuk kadin ihtiyar... magralara kapatip sisler oldurduler sistematik bir sekilde... 100 yil soykirimin bedeni odemeye zorundalar.. bunlar HITLER den daha beterlerdir! bunlara karsi Hitler kuzu bile olamaz!
    Cevapla
  • Dulqanein 7 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar insani sadece Cezair deki sayi dir... dunyadaki saysak... cehennem onlari kafalarin ustunden geri cekilmez... KIYAMET KOPAR, medeniyetsiz terorirst vatikanin ve rotschildin fransiz koleler..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Adalet Bakanı Tunç'tan son dakika parti kapatma açıklaması
Türkiye'nin hamlesi dengeleri değiştirecek! Dünya denklemi açısından yeni bir milat