Referandum sona erdi! Katalan liderinden açıklama!

Katalonya'da yasa dışı ilan edilmesine ve müdahalelere rağmen yapılan referandum sona erdi.

GİRİŞ 02.10.2017 00:02 GÜNCELLEME 02.10.2017 09:35
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Katalonya'da referandum sona erdi. Yüzlerce kişini yaralandığı referandum sonunda sonuçlar açıklanmadan önce Katalonya liderinden açıklama geldi.

"BAĞIMSIZ DEVLET KURMA HAKKINI KAZANDIK"

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi Hükümetinin Başkanı Carles Puigdemont, yasa dışı bağımsızlık referandumuyla ilgili, "Bugün Katalonya vatandaşları olarak cumhuriyet yönetiminde kurulan bağımsız bir devlet olma hakkını kazandık." dedi.

"SONUÇLAR ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE KATALONYA PARLAMENTOSU'NA SUNULACAK"

Katalonya Başkanı Puigdemont, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen düzenlenen bağımsızlık referandumu sonrası Barselona'daki başkanlık konutunda yaptığı konuşmada, referandumun sonuçlarının gelecek günlerde Katalonya parlamentosuna sunulacağını belirtti.

"Tek taraflı bağımsızlık ilanına" atıfta bulunarak referandumdan "evet" sonucunun çıkması halinde Katalonya parlamentosunda kabul edilen yasalar gereği adımların atılacağını söyleyen Puigdemont, "Egemenliğimizin bilek güreşini kazandık." ifadesini kullandı.

"Katalonya, artık bir iç mesele değil, bir Avrupa meselesi" diyen Puigdemont, "Avrupa'nın saygısını kazandık. Şu andan itibaren yürümemiz gereken yolu birlikte, yurtseverlikle ve barışla yapmalıyız. Katalanların arzularına saygı göstermeye yarayacak diyalog çağrılarına açık olmalıyız." şeklinde konuştu.

"İSPANYOL HÜKÜMETİ BUGÜN UTANÇ VERİCİ BİR SAYFA YAZDI"

Puigdemont ayrıca İspanya ulusal polisi ve jandarmanın müdahalesinde 844 kişinin yaralandığını ifade ederek "İspanyol Hükümeti, Katalonya ile ilişkilerinde bugün utanç verici bir sayfa yazdı. Maalesef bu ilk değil." açıklamasında bulundu.

Katalonya Özerk Yönetimi Hükümetinin üyelerini yanına alarak konuşan Puigdemont'un sözleri Barselona'daki Katalonya Meydanı'nı toplanan bağımsızlık yanlıları tarafından yoğun şekilde alkışlandı.

REFERANDUMDAN NOTLAR

Katalonya'da TSİ 10.00'da açılan sandıklar TSİ 22.00'de kapandı. Oy kullanma işleminde Katalonya özerk yönetiminin dağıttığı plastik kutular oy sandığı olarak kullanılırken, bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin dağıttığı veya Katalanların evde kendilerinin bastırdığı oy kağıtları zarflara konulmadan sandıklara atıldı.

5.3 MİLYON SEÇMEN OY KULLANDI

Katalonya yerel hükümetinin referandum sabahı yaptığı değişiklikle kayıtlı olarak gösterilen 5,3 milyon seçmen istediği yerde oyunu kullandı. Katalonya'da oturma izni olan yabancıların da oy kullanılmasına izin verildi.

REFERANDUMUN SORUSU

Referandumda "Katalonya'nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?" sorusu yöneltildi.

92 OY MERKEZİ İSPANYA POLİSİ TARAFINDAN KAPATILDI

İspanya İçişleri Bakanlığı, Katalonya'da yapılan yasa dışı referandumla ilgili 92 oy merkezinin güvenlik güçlerinin müdahalesiyle kapatıldığını, 3 kişinin gözaltına alındığını, 9 ulusal polis ve 3 jandarmanın da yaralandığını duyurdu.

KATALONYA YEREL POLİSİ: 224 OY MERKEZİ KAPATILDI

Yasa dışı referandum girişimine karşı "pasif kalmakla" suçlanan Katalonya yerel polisi ise kapatılan oy merkezi sayısını 224 olarak açıkladı.

OYLAR GİZLİ SAYILDI

Sandık görevlilerinin oy sayımını "güvenlik" gerekçesiyle büyük bir gizlilikle yapmaları dikkat çekerken, referandum sonucunun bu gece açıklanması bekleniyor.

761 KİŞİ YARALANDI

Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti, yasa dışı ilan edilen referanduma güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 761 kişinin yaralandığını açıkladı.

YARALI GÜVENLİK GÖREVLİLERİ DE VAR

İçişleri Bakanlığı da yaralılar arasında 19 polis ve 14 jandarmanın olduğunu duyurdu.

KATALANLARDAN SUÇ DUYURUSU

Katalonya Hükümeti, oy kullanma merkezlerinde çıkan olaylardan dolayı İspanya ulusal polisi ve jandarma hakkında Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesine suç duyurusunda bulundu.

Öte yandan talimatları yerine getirmediği ve yasa dışı olmasına rağmen referandumu engellemekte pasif kaldığı gerekçesiyle 6 mahkeme Katalonya yerel polisi hakkında soruşturma başlattı.

İSPANYA BAŞBAKANI: UMARIM BU KEZ BİZİ DİNLERLER

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, referandumun sona ermesinin ardından Başbakanlık konutunda düzenlediği basın toplantısında, yasadışı referandum ve çıkan olayların sorumlularının yasaları çiğneyenler olduğunu söyledi.

Rajoy, "Biz sorumluluğumuzu yerine getirdik. Her zaman söyledik ama bizi dinlemediler. Yasadışılıklarını terk etmeleri için çok fırsatları oldu ama bir kere olsun bile denemediler." diye konuştu.

Olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı da Katalonya yerel yönetimine çağrı yapan Rajoy, "Umarım bu kez bizi dinlerler ve hatalarında ısrar etmezler. Onları hiçbir yere götürmeyecek olan bir yolda yeni adımlar atmazlar." ifadelerini kullandı.

Rajoy, Katalonya krizini çözebilmek için İspanya parlamentosundaki tüm siyasi partileri görüşmeye çağıracağını söyledi.

ANA MUHALEFETTEN MÜZAKERE ÇAĞRISI

Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri Pedro Sanchez, Katalan krizinin çözümü için İspanyol hükümetinden en kısa zamanda Katalonya hükümeti ile bir müzakere süreci başlatmasını istedi.

Sanchez ayrıca Katalonya'da güvenlik güçlerinin oy kullanma merkezlerine müdahalesini de "hiçbir şekilde doğru bulmadığını" söyledi.

BU HAFTA İÇİNDE TEK TARAFLI BAĞIMSIZLIK İLAN EDİLECEK

Liberal görüşlü Ciudadanos Partisinin lideri Albert Rivera da Katalonya'da yapılan referandumun Katalan toplumunu daha fazla böldüğünü savundu.

Rivera, endişesinin bugünkü görüntülerden sonra daha da arttığını dile getirerek, "Katalonya parlamentosunun bu hafta içinde tek taraflı bağımsızlık ilan edeceğine eminim." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 27
  • dogru söz 6 yıl önce Şikayet Et
    Yilardir onu bunu ülkesini böldüler demokrasi bahnesiyl askerlerini yerlestirdiler simdi bölünme sirasi kendilerine gelmis-
    Cevapla
  • bahadir 6 yıl önce Şikayet Et
    katolonlari ilk biz taniyalim
    Cevapla
  • dogru söz 6 yıl önce Şikayet Et
    Yilarca onun bunun ülkelerini bölüp demokrasi bahane edip kavos haline getirdiler örnek Irak Libya Afkanistan demokrasi vad eden enperyalisler.
    Cevapla
  • srnta 6 yıl önce Şikayet Et
    Barcelona ayrı real ayrı artık 4 takım girmesin bunlardan
    Cevapla
  • Murat Türk 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu silaha kadar gider, belçika ile italya aynı referandum peşinde. Diğer ab ülke bölgelerinde de yaşanacak.
    Cevapla
  • Mehmet 6 yıl önce Şikayet Et
    Aslında bu haberin başlığı; "SÖZDE REFERANDUM SONA ERDİ" denilmesi lazımdı. Çünkü Kuzey Iraktaki Referanduma hep sözde referandum denildi. Ama Katalonya için "Referandum" deniliyor. Niye bu Katalonya daki referandum sözde referandum değil, onun da sözde referandum olması gerekiyor...
    Cevapla
  • cemal 6 yıl önce Şikayet Et
    orda ucu enperyalislere dokunuyo olmaz yasak.
    Cevapla
  • bahadir 6 yıl önce Şikayet Et
    bildigim kadariyla katolonlarin ankara anlasmasi yok ve tartismali bolge degil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
'Halk TV' itirafları 'pes' dedirtti! Olay sözler: Daha fakir görünelim ki...