Ülkede tansiyon çok yüksek! Ve hayat duruyor

Katalonya'da bağımsızlık yanlısı bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla genel greve gidildi.

GİRİŞ 03.10.2017 13:13 GÜNCELLEME 03.10.2017 13:35
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetiminde bağımsızlık yanlısı bazı sendika ve sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla "İspanya hükümetinin baskısına ve polisin müdahalesine" karşı genel grev başlatıldı.

Katalonya'da yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumundan 2 gün sonra düzenlenen grev, yerel saate 06.30'da başladı. Ulaşım, eğitim, sağlık, turizm ve ticaret gibi tüm sektörleri etkileyen greve destek veren Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti, 06.30-09.30 ve 17.00-20.00 saatleri arasında toplu ulaşımda yüzde 25'lik asgari hizmeti garanti ettiğini açıkladı.

KAMU KURULUŞLARI KAPATILDI

Grevden dolayı taksilerin çalışmadığı Katalonya'da, okulların büyük bir bölümünün kapalı olduğu, açık olanlarda eğitimin verilmediği ve hastanelerde de acil ameliyatlar dışında tüm randevuların başka günlere alındığı bildirildi.

FUTBOL KULÜBÜ DE KATILIYOR

Barcelona futbol kulübünün de bugün herhangi bir karşılaşması olmamasına karşın greve katılacağı, üniversite ve kentteki çağdaş sanat müzesinin de kapalı kalacağı bildirildi.

İŞE GİTMEME ÇAĞRISI

Genel İşçi Konfederasyonu (CGT) başta olmak üzere küçük boyuttaki işçi sendikaları ve bağımsızlık yanlısı sivil girişimlere öncülük eden Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ile Omnium Cultural adlı dernekler, genel grev için "ulusal grev" tanımlamasını yaptı. İspanya'nın en büyük işçi sendikalarından İşçiler Genel Birliği (UGT) ve İspanya İşçi Sendikaları Federasyonu (CCOO) de greve doğrudan destek vermese de olası bir gerginliği önlemek için üyelerine işverenlerle anlaşarak işe gitmemeleri çağrısını yaptı.

HAYAT DURMA NOKTASINA GELDİ

Tüm sektörlerin katıldığı grev nedeniyle Katalonya'da hayat durma noktasına geldi. Günün ilk saatlerinde Barcelona'daki sebze ve meyve hali Mercabarna'da yapılan gösteriyle başlayan grev kapsamında Katalonya'nın önemli 12 otoyolu, küçük gruplar tarafından geçici olarak trafiğe kapatıldı. Barcelona'da gün içinde sendikaların, öğrencilerin, itfaiyecilerin farklı gruplar halinde yürüyüşler düzenleyeceği bildirildi.

OLAYSIZ BAŞLADI

Sabah saatlerinde sakin ve olaysız geçen grevin gün içinde de böyle devam etmesi bekleniyor. Grevle bağlantılı yapılacak gösterilerde, 893 kişinin yaralanmasına yol açan 1 Ekim'deki yasa dışı bağımsızlık referandumunda İspanya ulusal polisi ve jandarmanın oy kullanma merkezlerine yaptığı müdahalenin protesto edileceği bildirildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 19
  • gökhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Parçalanan bir AB, iflas etmiş bir medeniyet.
    Cevapla
  • isimsiz 6 yıl önce Şikayet Et
    ispanya fransaya sınır olmasının bedelini ödüyor, gerek basklıları gerekse bu katalonları ispanya hükümetine karşı kışkırtan Fransadır. Yanında güçlü bir İspanya istemiyor....
    Cevapla
  • Vatansever 6 yıl önce Şikayet Et
    Millete rahatlık batıyor. Özgürlükmüş, bağımsızlıkmış.. kulağa hoş gelen kelimeleri masum halkın kulağına fısıldıyorlar, hep komünistlerin aşıladığı zararlı düşünceler bunlar. İspanya'nın yerinde olsam sıkıyönetim ilan ederim, greve katılanları işten atar, sözde hükümet üyelerini de terörist statüsüne koyardım.
    Cevapla
  • kürt muso 6 yıl önce Şikayet Et
    ulan senin tuzun kuru kapitalist yanlisi seninaklina ihtiyacimiz yok .
    Cevapla
  • hmd 6 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğuyu paramparça ettiler. Sınırları cetvelle böldüler.Afrikayı sömürdüler. 800 yıllık Endülüsü yok ettiler. Eee tabi sıra medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavarlara gelecekti.
    Cevapla
  • Mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyin bir bedeli var.Hele devlet kurmanın bedeli uğrunu savaşmak malını ve canını feda etmektir.Uğruna savaşmadan malını ve canını feda etmeden bir referandumla devlet kurmaya çalışan herkes bölücü dür.İşte bu yüzden İspanya'nın bu katalonya denen bölücülere yaptığı az bile.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'in saldırı kararına İran'dan jet yanıt: Daha güçlü yanıt veririz!
AK Parti'de analiz sürüyor: Emekliler mi yoksa yanlış aday mı?