İrlanda'da Viking dönemi belirtileri

İrlanda'nın başkenti Dublin'in ünlü barlar sokağı "Temple Bar"da, Vikinglere ait yeni bir yerleşim yeri ortaya çıkarıldı.

İrlanda'da Viking dönemi belirtileri
İrlanda'da Viking dönemi belirtileri
GİRİŞ 10.05.2011 12:34 GÜNCELLEME 10.05.2011 12:34

Bir inşaat firmasının Temple Bar'daki "Meeting House" meydanına büyük gölgelikler inşa etmek için yaptığı hafriyat sırasında bulunan Orta Çağ kalıntılarının iki Viking evine ait olduğu belirlendi.

Arkeologların tahminlerine göre, ortaya çıkarılan kalıntılar, vaktiyle bu bölgeden geçen Poodle Nehri üzerinde, 10'uncu ya da 11'inci yüzyılda sel altında kalan bir adacıkta bulunuyordu.

Kazı sırasında, daha sonraki dönemlere ait bazı çömlek parçaları da bulduklarını söyleyen arkeologlar, çalışmaların 6 hafta kadar sürebileceğini bildirdi.

GÖLGELİK DİKİLECEKTİ

Viking evlerinin bulunduğu "Meeting House" meydanı, yaz aylarında bazı festivallere ve açık hava film gösterimlerine ev sahipliği yapıyordu.

Dublin'e gelen turistlerin öncelikli uğrak noktalarından "Temple Bar"ın merkezindeki bu küçük alan, hafta sonları da pazar yeri olarak değerlendiriliyordu.

Meydanın yıl boyunca kullanılabilmesini amaçlayan inşaat projesi kapsamında alana, yağışlı havalar düşünülerek, şemsiye görünümünde dört büyük gölgelik inşa edilmesi planlanıyordu.

Arkeologların açıklamaları sevinçle karşılanırken, festival organizatörleri de Dublin'de açık havada yapılacak kültür-sanat ve turizm etkinlikleri için çok fazla alan bulunmaması nedeniyle, yeni mekan arayışına girdi. "Meeting House"ta gelecek ay yapılması planlanan "Temple Bar'ın 20'inci Yılı" etkinliklerinin bölgedeki başka mekanlara dağıtılması düşünülüyor.

İRLANDA'DA VİKİNG DÖNEMİ

Vikingler, İrlanda'da henüz şehirlerin kurulmadığı 9'uncu yüzyıl başlarından 11'inci yüzyıl sonuna kadar varlık gösterdi, ancak adanın hakimiyetini hiçbir zaman bütünüyle ele geçiremedi.

Vikinglerin Dublin'in bugün bulunduğu ve "Baile Atha Cliath" olarak bilinen bölgeyi 9'uncu yüzyılda istila ettiği, burada kurulan yerleşime Poodle Nehri ile Liffey Nehri'nin buluştuğu noktada oluşan gölün karanlık sularından esinlenilerek İrlandaca "Dubh Linn" adının verildiği biliniyor. "Dubh Linn", "Kara Gölcük" anlamına geliyor.

İrlanda'daki Viking dönemi, kimilerince zengin Kelt kültürünün baltalandığı bir zaman dilimi olarak değerlendirilse de, Vikinglerin Dublin şehrinin kurucusu olduğu; bölgeye, gemicilik teknikleri ve ticaretin gelişmesi gibi önemli katkılarda bulunduğu yaklaşımı da kabul görüyor.

Dublin Belediyesi'nin her yıl kentin ortasından geçen Liffey Nehri kıyısında, Vikinglerin ilk yerleşim bölgesinde düzenlediği Viking Festivali özellikle turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Savaşçılık tekniklerinin gösterilerle anlatıldığı festivalde, aslına benzetilerek yapılan giysiler, mutfak gereçleri, el işleri ve eşya yapımında kullanılan düzenekler de tanıtılıyor.

Kent merkezindeki "Dublinia" müzesi de İrlanda'da Viking dönemine ışık tutuyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!