PKK'nın Fransa örgütlenmesi deşifre oldu

Fransız savcı, 3 yıllık soruşturmanın sonunda, PKK'nın Fransa örgütlenmesinin yapısını ortaya çıkardı. 18 üst düzey yöneticinin yargılandığı dava çarpıcı bilgilere ulaşıldı.

PKK'nın Fransa örgütlenmesi deşifre oldu
PKK'nın Fransa örgütlenmesi deşifre oldu
GİRİŞ 27.06.2011 09:28 GÜNCELLEME 27.06.2011 09:28
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Emre Demir Paris'in haberi

Fransa'da PKK'nın Avrupa kasası olarak bilinen Nedim Seven'in yanı sıra Rıza Altun ve Canan Kurtyılmaz gibi 18 üst düzey yöneticinin yargılandığı davanın ilk turu tamamlandı.

Fransız savcı Thierry Fragnoli'nin 3 yılda bitirdiği soruşturmanın ardından, PKK'nın Fransa örgütlenmesi de ortaya çıktı.

Zaman'ın savcılığa yakın kaynaklardan edindiği bilgiye göre, yapılanma 4 bölgeden oluşuyor. Onların altında 'alan' sorumluları var. Her şehirde kurulan komiteler bilet satılması, haraç toplanması gibi faaliyetler yürütüyor. Her yıl ekim ayında 'bağış' kampanyası düzenleniyor. Toplanan paralar, nakit olarak Brüksel'deki merkeze gönderiliyor. Yardım geceleri ve festivaller de malî kaynak oluşturuyor. Bu organizasyonlarda esnafa zorla toplu bilet satılıyor. Bilet almak istemeyenlerin işyerlerine saldırılıyor. Finansman ayağı bununla sınırlı değil. Avrupa Polis Ofisi'nin (Europol) '2011 AB terör durumu ve trendleri' raporuna göre, PKK 'kara para aklama, uyuşturucu ve insan ticaretinden' önemli miktarda gelir elde ediyor. Rakam kesin olarak bilinmese de savcı Fragnoli'nin iddianamesine göre, Nedim Seven'in Avrupa'da yönettiği bütçenin büyüklüğü 1 milyar Euro.

Fransız savcılığının başlattığı soruşturmayla birlikte PKK'nın örgüt yapısı da ortaya çıktı. Terör örgütünün en önemli finansman kaynaklarından biri olan Avrupa, "eyalet"lere bölünerek yönetiliyor. Fransa 'eyalet'i ise Paris merkezli kuzey, Strasbourg merkezli doğu, Lyon merkezli güney ve Normandie merkezli batı bölgesi olarak dörde ayrılıyor. Her bölgenin başında bir sorumlu bulunuyor. Fransa'nın sorumlusu ise Paris'te oturuyor. Bu dört bölgenin altında ise şehir örgütlenmesini gerçekleştiren "alan" sorumluları yer alıyor. Alan sorumluları, daha çok ideolojik eğitim kamplarından yetişen genç üyelerden oluşuyor. Örgütün alt düzey yönetici kadrolarının görev yaptıkları şehirler her yıl değiştiriliyor.

"Alan" olarak nitelenen her şehirde, yöneticilerin yanı sıra yerleşik nüfustan oluşan bir komite bulunuyor. Daha çok örgüte yakın esnaflardan oluşan bu grup, gazetelerin dağıtılması, bilet satılması, haraçların toplanması gibi temel faaliyetlerde ön plana çıkıyor. Bölge yöneticileri, bu komiteleri organize ediyor ve kontrolü sağlıyor.

Telefonda para yerine 'kilometre' şifresi

PKK'nın her yıl ekim ve ocak ayları arasında gerçekleştirdiği 'bağış' kampanyası bu örgütlenme sayesinde gerçekleşiyor. Fransa'daki örgütlenmenin her yıl ne kadar para toplaması gerektiği Avrupa çapında yapılan bir toplantıyla belirleniyor. Bu hedefe ulaşılması için tüm Fransa yönetici kadrosu bir araya gelerek her şehir için bir rakam belirliyor. Haraç hedeflerinin belirlenmesinin ardından, 4 bölge kendi içinde tüm destekçilerin katıldığı toplantılar gerçekleştirerek bireysel hedefler veriyor. İşçilere düşük, ticaretle uğraşanlara daha büyük hedefler veriliyor. Kampanyanın sona ermesinin ardından toplanan paraların büyük kısmı nakit olarak Brüksel'e ulaştırılıyor.

Fransa'daki PKK yöneticileri, davanın başlamasının ardından telefon dinlemelerine takılmamak için şifreli bir dil geliştirdi. Bugüne kadar dernek maskesi altında para akışını sağlayan PKK yöneticileri, tutuklamaların ardından para miktarını belirtirken "kilometre" ve "domates" kelimelerini kullanmaya başladı. Fransız savcılığına yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, telefonları dinlenen Nedim Seven, Bülent Atmaca ve Canan Kurtyılmaz gibi kilit isimler, şehir isimlerine ve buluşma noktalarına da kod isimler taktı. Ayrıca, örgüt üyelerinin son dönemde güvenlik nedeniyle telefon yerine Facebook ve MSN üzerinden iletişimini sağladığı öğrenildi. Sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden sahte hesap açan örgüt üyeleri, buluşmaları ve malî konuları internet üzerinden görüşüyor.

Öte yandan, bugüne kadar Kandil'e para akışını nakit olarak sağlayan PKK'nın Fransa yapılanması, delil vermemek için dernek üzerinden bağış formülünü geliştirdi. Yüklü miktarda nakit parayla yakalanmak istemeyen örgüt üyeleri, yasal yöntemlerle para toplamaya çalışıyor. Zira 2007'de başlayan soruşturma, iki örgüt üyesinin döviz bürosunda kaynağını açıklayamadıkları 200 bin Euro'yu dolara çevirmek isterken gözaltına alınması üzerine başlamıştı. Edinilen bilgiye göre, geçen ay Nedim Seven'in tekrar gözaltına alındığı baskında bir kişinin üzerinden bazı inşaat firmalarına ait çok sayıda çek çıktı.

Gençlerin örgüte katılması için dinî söylem kullanılıyor

PKK, Fransa'da yaşayan gençlerin örgüte katılması için son yıllarda İslamî bir söylem kullanıyor. Her şehirde 'alan' yöneticilerinin yanı sıra gençlik sorumluları görevlendirmeye başlayan örgüt, "Çocuklarınızın ahlaklı yetişmesi ve kötü alışkanlıklardan uzak durması için bize gönderin" propagandasıyla aileleri ikna etmeye çalışıyor. Fransa'da PKK'ya yakın birçok cami, gençlere yönelik özel faaliyetler gerçekleştiriyor. Ayrıca, gençler Toulouse şehri yakınlarındaki Larzac'ta bulunan ideolojik eğitim kamplarına götürülüyor. Kamplara katılan gençlerden öne çıkanlar, örgütün organizasyonunda görev alıyor.

ZAMAN

YORUMLAR 4
  • Hakan K 12 yıl önce Şikayet Et
    zaten biliyorlardı. Önceki haberlerde teröristlerden birini beyanatında Fransız gizli servisinin zaten yapılanmalarından haberdar olduğunu yazıyordu. Şimdi ortalığa döküp, hukuken olayı netleştirerek yedikleri haltın sorumluluğundan kurtulmaya çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Hamza Yaşar 12 yıl önce Şikayet Et
    adıyamanlı. Ordunun Kendisi pkk'yı besliyor, koruyor ve bilerek vurmuyor. Önce yılanın başından başlamak gerekmez mi bu işe?
    Cevapla
  • adıyamanlı 12 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede ise tam tersi. bizdeki savcıların ise orduyla uğraşmaktan pkk'ya sıra gelmiyor
    Cevapla
  • ibrahim yildiz 12 yıl önce Şikayet Et
    ben bile deşifre ettim ya artık icraat lazım icraat. yeter artık icraat istiyoruz..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika emekli maaşı açıklaması: Masaya yatıracağız!
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil