Londra'nın üç tarafı alevler içinde

İngiltere'de dört gün önce başkent Londra'da patlak veren ve onlarca yıldır meydana gelen en şiddetli isyan eylemleri, dün gece üç büyük kente daha yayıldı.

Londra'nın üç tarafı alevler içinde
Londra'nın üç tarafı alevler içinde
GİRİŞ 09.08.2011 10:18 GÜNCELLEME 09.08.2011 10:18
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Başta Londra'da olmak üzere üç gece boyunca devam eden şiddet olaylarının, yağmalamaların, maskeli ve başlıklı gençlerin kundaklama eylemlerinin ve alışveriş merkezlerinin tahrip edilmesinin ardından, İtalya'daki tatilini yarıda keserek ülkeye dönen İngiltere Başbakanı David Cameron, kriz komitesiyle TSİ 11:00'de bir araya gelecek.

Cameron'un kriz komitesiyle yapacağı görüşmede, şiddet olaylarının artmasının önlenmesine yönelik strateji belirleneceği, ayrıca isyan gösterilerinin neden patlak verdiği, çok hızla yayıldığı ve bütün bunlara hazırlıksız yakalanıldığının değerlendirileceği kaydediliyor.

Londra 2012 Yaz Olimpiyatlarına ev sahipliğine hazırlanırken yayılan kargaşanın, liderleri tedirgin ettiğine işaret ediliyor.

-"İNGİLTERE YANIYOR"-

Londra'da, 29 yaşındaki siyahi bir gencin polis tarafından öldürülmesinin ardından patlak veren gösteriler ve üç büyük kent olan Bristol, Birmingham ve Liverpool'a yayılan gençlerin binaları, araçları ateşe verdiği, çok sayıda yeri yağmaladığı isyan, bazı uluslararası ajanslar tarafından "İngiltere yanıyor" başlığıyla verildi.

İngiltere'nin onlarca yıldır gördüğü en şiddetli isyan olduğu yorumları yapılan olaylarla ilgili polis, şiddet gösterilerinin Londra'nın ardından diğer kentlerde de taklit edildiğini kaydetti.

Dün gece geç saatlerde şiddet olaylarının kesilmesinden sonra Londra sokaklarında içleri eşyalarla dolu otomobillerin hızla geçtiğinin görüldüğü, yağmacıların bazı otomobilleri çaldığı haberleri verilirken, polisin Londra'da 334, Birmingham'da yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Yetkililerin olayların sorumlularının adi suçlular olduğu yönündeki açıklamalarına karşı bazı yorumcular, isyan gösterilerine kısmen, hükümetin bütçe açığını azaltmak için yürüttüğü katı kemer sıkma politikaları sonucu gidilen sosyal hizmetlerdeki kesintilerin neden olduğunu belirtiyor. Yağmalama olaylarının sorumlularının çoğunun, işsizlik oranının yüksek olduğu bölgelerden olduğuna işaret ediliyor.

Ajansların haberlerinde de şiddet gösterilerine katılanların bazılarının, hükümetin sosyal harcamalardaki kesintilerine tepki gösterdiğini belirttiği ve 2015'e kadar on binlerce kamu çalışanının işini kaybetmekten kaygı duyduğu kaydedildi.

Cameron'un da olayların ardından büyük olasılıkla başkentin yoksul bölgelerine daha fazla yardımda bulunması yönünde baskılarla karşı karşıya kalacağı belirtiliyor.

İsyanı ateşleyen ilk olay, geçen perşembe günü Londra'nın kuzeyinde, alt gelir grubundaki ve farklı etnik gruplardan insanların yaşadığı Tottenham bölgesinde, dört çocuk babası olan 29 yaşındaki bir kişinin, polis tarafından öldürülmesi oldu.

Tottenham, 1985'te de bir polisin bıçaklanarak öldürüldüğü, 60 kişinin yaralandığı güvenlik güçleri ile siyahlar arasında çatışmalara ve isyana da sahne olmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 13
  • ali özdemir 12 yıl önce Şikayet Et
    Yan Londra yan çıra gibi yan haçlı zihniyet. bunlar nasıl insan haklarından bahsediyorlar medeniyetten dem vuruyorlar beyaz tenli olunca siyahi olandan ne üstünlükleri varkı bu zavallı ecnebinin şimdi yan çıra gibi yanki söndürenin olmasın
    Cevapla
  • Mehmet 12 yıl önce Şikayet Et
    İNGİLİZLER. Tarih boyunca islam coğrafyalarını hallaç pamuğu gibi karıştıran ajanlarıyla fitneleriyle ortalık karıştıran namert küffar orduları.Allah karışıklığınızı artırsın....
    Cevapla
  • cihat genç 12 yıl önce Şikayet Et
    Alma mazlumun ahını cıkar AHESTE ASHESTE. uzun zamandır duydugum ve benı en cok mutlu eden haber,ama yetmez sırada diger sömürgeci devletler var emınım onlara da sıcayacaktır...
    Cevapla
  • Nedimi 12 yıl önce Şikayet Et
    bunlar güzel hareketler mayk. haberi okudum mutlu oldum. yıllarca bizi birbirimize düşürüp emeğimizi sömürdüler. bu kadar kolay imiş. son zamanlarda gelir azalınca öldürülen zencinin de değeri arttı. Allah hiç eksik etmesin inşallah
    Cevapla
  • nizam-ı cedit 12 yıl önce Şikayet Et
    Ortadoğudaki isyanları kışkırtanlar. şimdi aynıyla karşı karşıya kaldılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak